JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampen for barnas lov

Når 6-åringen vil spille fotball døgnet rundt, hevder han at det er en menneskerett. Og på sett og vis har han rett. For fotball er lek. I hvert fall enn så lenge.

LO Media

line@lomedia.no

På veggen i klasserommet henger det A4-ark med flotte fargerike tegninger og skrevne ord. Det er gjort på 6-åringers vis. Det står blant annet FRED, HUS, MAT, SKOLE, LEK. I store bokstaver. De små bokstavene er ikke alltid like enkle å få til. Heller ikke er ordet MENNESKERETTIGHETER eller FORENTE NASJONER like enkelt å si. Forsøk også å få 6-åringene til å si BARNEKONVENSJONEN. Tungene slår litt krøll på seg. Forkortelsene er enklere: MR og FN.

For 6-åringer flest i Norge er hus, mat, skole – og ikke minst lek, en selvfølge. Foreldres krav om «Spis opp maten din, for tenk på alle barna i Afrika som ikke får mat hver dag» blir møtt med «Sææli…». For det kan jo ikke være sant? Alle har jo rett på mat. Helst pannekaker.

Å forstå at alle barn i verden – det er mange av dem: et av tre mennesker i verden er barn – ikke har det som 6-åringer i Norge kan være vanskelig å forstå.

Så er det desto viktigere at de faktisk lærer noe om det hjemme, i barnehager og på skolene. Og selv om de ikke nødvendigvis forstår – det kan jo være vanskelig for oss voksne også - så har de ikke vondt av å høre:

•At en av fem barn i verden ikke får gå på skole.

•At jenter ikke får skolegang fordi de må hente vann til familien.

•At 168 millioner barn i verden er barnearbeidere.

•At 250 000 barn ikke leker krig, men er med i ordentlig krig som barnesoldater.

•At 7, 5 millioner barn dør før de er fylte 5 år.

•At rundt 17, 1 millioner barn har mistet en eller begge foreldrene fordi de er døde av sykdommen aids.

Barnekonvensjonen sier at alle har rett til et trygt og godt liv og voksne som passer på dem. Vet barn det? Vet voksne nok om det?

De nevnte 6-åringene lærte om det i forbindelse med FN-dagen i oktober. Husker du datoen? 24. oktober. Jeg skal innrømme at jeg sjekket datoen før jeg skrev denne kommentaren – for å være helt sikker.

En annen dato å huske: 20. november 2014. Da skal vi feire bursdag. For hvem? FNs barnekonvensjon fyller 25 år.

Alle de nordiske landene har ratifisert «barnas grunnlov». Men ifølge Nordisk Råd er kunnskapen om konvensjonen alt for lav, også blant dem konvensjonen skal beskytte, altså barna. I Danmark er den særlig lav. Ifølge en undersøkelse gjennomført av UNICEF har under 10 prosent av barna kjennskap til hvilke rettigheter de er gitt i barnekonvensjonen.

Nordisk Råd mener at det er på tide med en barnekonvensjonsdag på alle skoler i Norden. Elever må lære mer om demokrati og rettigheter. Det undervises pr i dag for lite i det, ifølge Nordisk Råd. De ber nordiske regjeringer gå foran som gode eksempler og innføre barnekonvensjonsdagen fra og med neste år, altså 20. november 2014.

Dagen bør ønskes velkommen. Men la det ikke bare bli med skolen. Også her hjemme har vi nemlig også en jobb å gjøre. Men det er ikke alltid like enkelt å trekke «tenk-på-de-fattige-barna-i-Afrika»-kortet.

–Jeg sulter! Jeg dør hvis ikke jeg får mat NÅ! roper 6-åringen idet han kommer inn døren etter en lang dag på skole og SFO.

Jeg holder stilt og lager middag.

Annonse
Annonse