Kristin Margrethe Johansen
Kampen om arbeidstida
Arbeidsgiverne vil styre mer av arbeidstida til folk, men ikke slik de styrer sin egen.
sym@lomedia.no
Vinterferie eller ikke, i dag, fredag, er det litt mindre trafikk på veiene. På busser og tog er det mulig å finne en sitteplass. Og for oss som skriver er det vanskeligere å få tak på kommentarer fra de viktige menneskene i samfunnet. De har valgt å jobbe fleksibelt.
Det er ikke læreren, renholderen eller industriarbeideren som har mulighet til å kutte arbeidsdagen ut fra egne ønsker. Butikker og busser, barnehager og sykehus fungerer likt på en fredag som en tirsdag. Noen ganger kan det være greit å ha med seg det perspektivet når arbeidstid og åpningstider diskuteres. Det er ikke politikerne som må jobbe på en søndag for å holde butikkene åpne, slik den borgerlige regjeringen nå ønsker.
Fleksibilitet kan være veldig bra. Har du mulighet til å styre din egen arbeidsdag øker trivselen og det er sunt for helsa, skal vi tro forskningen. Og for mange yrkesgrupper har ny teknologi ført til at de kan utføre store deler av jobben sin fra hytta eller hjemme i stua. Mange mennesker benytter også reisen til og fra arbeidsplassen til å jobbe. De sjekker og svarer på mail, leser dokumenter og planlegger arbeidsdagen. For noen er dette en frihet, fordi de styrer det selv. Det er ingen arbeidsgiver som forventer eller krever. Fleksibiliteten går begge veier, men det er din beslutning.
Men for veldig mange kan det være en økt belastning. Du legger inn noen timer ekstra jobbing hver eneste dag. Det siste du gjør før du legger deg er å sjekke jobbmailen. Er du hjemme med sykt barn eller ligger under dyna med feber, så føler du like fullt et press om å arbeide.
For veldig mange av de organiserte i LO-forbund eksisterer ikke den selvstyrte fleksibiliteten. De har enten jobber hvor du må være på arbeidsplassen til et bestemt klokkeslett og hvor dagen er nøye regulert. Eller de opplever at teknologien mer er en belastning enn frihet til å styre egen arbeidstid. Det er arbeidsgiveren om styrer fleksibiliteten. Og ytterst sjelden har arbeidstakeren anledning til å si nei til noen timer ekstra på jobben eller til å bruke helga hvis det er nødvendig. Norske arbeidstakere er svært fleksible. Og all fakta viser at de tillitsvalgte bidrar innenfor de rammene lover og avtaler setter, slik at hjulene går rundt når det er behov for det.
Like fullt ønsker den borgerlige regjeringen og arbeidsgiverne at folk skal jobbe enda mer slik sjefene vil.
På tirsdagens representantskapsmøte vedtok LO rammene for vårens lønnsoppgjør. Formuleringene i dokumentet er nøye vurdert og egner seg i liten grad som slagord i en arbeidskamp. Om arbeidstid heter det:
«Både arbeidsgivere og politiske myndigheter presser på for å utvide arbeidsgivers styring av den enkeltes arbeidstid. LO har alltid jobbet for et system som gir en god balanse mellom arbeidstakernes interesser og bedriftenes og virksomhetenes behov og ser med bekymring på myndighetenes ambisjoner om endringer i arbeidstakernes disfavør. LO vil alltid diskutere temaet på en konstruktiv måte, men samtidig forsvare tariffavtalenes rolle i å sikre arbeidstakerinteressene.
KS sin måte å håndtere arbeidstid i skoleverket på, fører ikke fram.»
Det LO-representantskapet egentlig sier er at kampen om arbeidstida er en av de viktigste utfordringene fagbevegelsen står overfor. Tapes den vil det ikke bare endre samfunnet, men du må jobbe mer når du ikke ønsker det. Og betalingen vil bli langt dårligere. Din frihet og din fleksibilitet, blir borte.
Men fremdeles vil mange legge inn sin faste langhelg og prate varmt om hvor bra fleksibilitet er. Mens vi må nøye oss med sitteplassen eller kortere bilkø på vei til jobb.
God helg!
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie