«Lik lønnsvekst til alle statsansatte»
«Med et prosentvis tillegg, eller ved lokale lønnsforhandlinger vet vi at ikke alle får likt», skriver Åsne Skjelbred Refsdal. NTLerne er klare for å streike for et rettferdig forhandlingssystem.
Åsne Skjelbred Refsdal mener arbeidsgiver, representert ved statsråd Monica Mæland (bildet), tar feil om effekten av lokale forhandlinger.
Kai Hovden
Det er brudd i forhandlingene i staten. Vi i NTL er lei lokale lønnsforhandlinger og er ikke interessert i arbeidsgiver og Akademikernes modell for forhandlingssystem.
NTL Sentralforvaltningen med over 5.500 medlemmer vil sikre at alle statsansatte får en lik lønnsøkning i år. Det er enkelt å få til. Gi alle det samme kronetillegget som et sentralt tillegg. Vi er klare for å streike for å få gjennom dette kravet.
ph
Hvorfor? Vi vil streike for et system som er rettferdig. Med et sentralt kronetillegg vil alle få det samme. Med et prosentvis tillegg, eller ved lokale lønnsforhandlinger vet vi at ikke alle får likt. Og vi ser ingen grunn til at det skal være forskjell i lønnsøkningen mellom for eksempel en direktør og en konsulent. Begge er ansatt med en lønn som speiler deres arbeidsoppgaver og ansvar. Direktøren har høyere lønn fordi hun har mer ansvar og krevende oppgaver, men det er jo ingen grunn til at hun også skal ha en større økning i lønna enn konsulenten bare fordi hun har høy lønn! Ved prosentvise tillegg får direktøren mer i kroner og øre enn det konsulenten får. Det mener vi er feil. Ved sentrale kronetillegg ivaretas alle på en rettferdig måte.
Over lengre tid har vi hatt prosentvise tillegg i det sentrale oppgjøret, dessverre. Dette har gjort at det med høyest lønn har fått mer enn de med lav. NTL ønsker å gjøre noe med dette. De skeivhetene er så store at det skal mer til enn ett mellomoppgjør for å fikse det, men det er også viktig å gjøre noen grep nå. Vi må bruke sentrale tillegg til å minske slik at gapet mellom de høyest lønte og de lavest lønte faktisk minsker istedenfor å øke.
ph
For det andre vil vi gjennom et sentralt tillegg spare statlige virksomheter veldig mye merarbeid. Arbeidsgiver, ved kommunal- og moderniseringsminister Monika Mæland, mener lokale forhandlinger sikrer at fellesskapets ressurser blir brukt mest mulig effektivt for å sikre gode velferdsordninger. Det er fordi, ifølge kravet til arbeidsgiver, at lokale lønnsforhandlinger skal gi mer tillit og lokalt handlingsrom for at virksomhetene skal nå sine mål.
Men hvor effektiv er det egentlig å bruke tid og arbeidskraft på en modell der tillitsvalgte og arbeidsgiver forhandler ansatt for ansatt, skryteliste opp og ned i mente, for å si at den ene er bedre enn den andre. Hvor effektivt er det når halvparten av alle ansatte stikker av med hele potten mens resten får ingenting? Vil de som ikke få være mindre effektive? Vil de som får være mer effektive? Svaret er selvsagt nei. Det er fordi statsansatte blir ikke mer motivert eller mer gira på jobben av mer lønn.
NTL har flinke forhandlere lokalt. Men de, som arbeidsgiver, har allerede hendene fulle med store omstillinger.
Lokale forhandlinger er en tidstyv. Kan Monika Mæland vise meg en virksomhet som er mer effektiv etter de siste 10 åra med lokale forhandlinger? Jeg tror neppe du klarer det. Og det er fordi statsansatte jobber ikke mer effektivt av høyere lønn. Vi jobber effektivt fordi vi er faglig engasjerte, får brukt kompetansen vår og er stolte over virksomheten vi jobber i. Det viser Statsansatteundersøkelsen 2018. Vi er stolte byråkrater som hver dag går på jobb for å løse et samfunnsoppdrag til det beste for samfunnet og folka som lønner oss.
Vi vil ha en inntektsfordeling som sikrer kjøpekraft og utjevning. Og vi vet at den beste måten å gjøre dette på er gjennom sentrale tillegg hvor vi også har streikerett.