Kristin Margrethe Johansen
Likhet for loven
Hvis man skal endre den grunnleggende ukestrukturen i det norske samfunn bør man heve seg over hundematnivået.
torgny@lomedia.no
Det kommer ikke som noen overraskelse at den blåblå regjeringa vil ha søndagsåpne butikker. I regjeringserklæringen under punktet «Forenkling», skriver de: «Regjeringen vil tillate butikker å holde åpent på søndager.»
I går, tirsdag, møtte statssekretær Julie Brodtkorp fra Høyre Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor, til debatt i Dagsnytt 18 om søndagsåpne butikker.
Da Brodtkorp ble spurt om hvorfor regjeringen ville ha søndagsåpne butikker svarte hun slik:
«Grunnen til at vi vil ha søndagsåpne butikker er et viktig prinsipp som har vært og er at i Norge vil vi gjerne ha likhet for loven. I dag er vi i en situasjon hvor de som driver næringsvirksomhet ikke opplever at det er det.
Man har såkalte gartnerier som kan holde åpent som ikke bare selger blomster lenger, men hundemat og hageutstyr, og så har du direkte konkurrenter av de (sic!) som ikke definerer seg som gartnerier, men som konkurrerer med disse og som ikke kan holde åpent.»
Det er ikke til å unngå å være hjertens enig med statssekretærens oppslutning om prinsippet at det skal være likhet for loven. Hvis en viker vekk fra prinsippet om likhet for loven, viker en vekk fra hele rettsstatens grunnlag.
Åpningstider i varehandelen er regulert i «lov om helligdager og helligdagsfred». Lovens formål er «å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet.»
I lovens § 5 omhandles salg fra butikker. Det er her både «Brustad-bua» og gartneriene omtales.
«Utsalgssteder som i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler», er unntatt fra bestemmelsene om å holde stengt på helligdager.
Byggevarehusene har klaget på at hagesentrene har et konkurransefortrinn. Hagesentrene har utvidet sitt sortiment til også å omfatte varer som i hovedsak tidligere har vært solgt fra byggevarehus og jernvarebutikker.
Brodtkorp nevner selv eksemplet med hundemat. Jeg går ut fra at det er et reelt eksempel, men hundematproblematikken har ikke vært noe vesentlig element i den offentlige debatten om søndagsåpne butikker.
Poenget er at selv om dette er viktig for dem det gjelder, er det tross alt marginale samfunnsproblem.
Lovgivning er i sin natur grensesetting. Det finnes ikke noen rasjonell grunn for at den allmenne fartsgrensa i Norge skal være 80, og ikke 78 eller 82. Men det er gode grunner for at den ikke skal være 65 eller 95. Et sted må grensa gå.
Og en løser ikke grensesettingsproblemer med å fjerne loven. Grenseproblemene blir bare flyttet. Det kan ikke være sånn at konkurranseproblemene i gartneribransjen eller hundematproblematikken skal værer begrunnelsen for å fjerne helgefreden.
Regjeringen må være mer prinsipiell.
Det er for eksempel mulig å mene at den spesielle fredningen av søndagen bør fjernes fordi Norge har blitt en sekulær eller multireligiøs nasjon. Eller at søndagsåpnebutikker ikke vil ha innvirkning på arbeidsmiljøet til de ansatte fordi på søndagene vil butikkene ble bemannet av studenter som får jobbe i helgene i stedet for på ukedager.
Hvis problemet er å regulere konkurranseforholdet mellom byggvarehusene og gartneriene kan vi bidra med noen forslag til ny lovtekst:
«Utsalgssteder som i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler, har på helligdager ikke lov til å selge redskap.»
eller
«Utsalgssteder som i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler. Bestemmelsen gjelder bare i måneder uten «r».»
Lovgiver har mange muligheter. Men det blir ikke troverdig når regjeringa bruker den spesielle situasjonen i gartneribransjen til å bryte ned en pilar i den norske livsrytmen.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Brian Cliff Olguin