Kristin Margrethe Johansen
Mer enn hånda på rattet
Hva vi får å rutte med som pensjonister er både høyst usikkert og høyst ulikt. Nå har partene i arbeidslivet en gyllen anledning til å rette opp i noen av skjevhetene.
eva.ler.nilsen@lomedia.no
Pensjonsutbetalingene til norske arbeidstakere kommer fra alderspensjonen man har opptjent i folketrygden, fra eventuell avtalefestet pensjon og fra tjenestepensjonene på jobben. Sistnevnte er det ikke alle som har nytt godt av opp igjennom årene. Tjenestepensjoner har tradisjonelt vært et gode forbeholdt ansatte i større og veldrevne bedrifter. For å bøte på ulikhetene ble det innført en lovbestemt, obligatorisk tjenestepensjon her i landet i 2006. Dette ble gjort for å sikre alle ansatte mer enn utbetalingene fra folketrygden – en pensjon man ikke akkurat blir feit av, og som har skapt mange minstepensjonister, blant dem et flertall av kvinner.
I dag er det bedriftene som ensidig har styringen over tjenestepensjonene, det vil si hvilke ordninger som velges, størrelsen på innbetalingene og eventuelle endringer. Hva slags utbetaling den enkelte kan forvente seg av tjenestepensjonen avhenger av hva arbeidsgiveren foretar seg. Trenden er at stadig flere bedrifter setter av en viss prosent av de ansattes lønn til framtidig pensjon. Mange velger lovens minimum på to prosent. Eventuelle endringer skjer på bedriftens premisser.
Fagbevegelsen, med Handel og Kontor i spissen, vil ha et ord med i laget. Derfor krever de bestemmelser inn i tariffavtalene som gir de ansatte medbestemmelse både når pensjonsordninger skal velges og dersom de eventuelt skal endres. HK ville ha dette som hovedsak i årets lønnsforhandlinger i et såkalt samordnet oppgjør. LO vedtok imidlertid at forbundene skulle forhandle hver for seg, etter den såkalte frontfagsmodellen. Resultatet ble at flere av forhandlingspartene vedtok å utrede hvordan framtidas tjenestepensjoner skal se ut. Disse utredningene skal være klare før neste hovedtariffoppgjør i 2016.
Utredningene må ta for seg mer enn spørsmålet om å sikre de ansatte medbestemmelse over pensjonsordningene. Utredningene bør også gjennomgå og luke i jungelen av pensjonsvarianter. Innenfor bransjene hvor HK organiserer er det antakelig mye å ta av. Det forbundet vet, er at det store flertallet av medlemmene jobber i bedrifter som har en innskuddsbasert pensjonsordning med innbetaling av lovens minimumskrav. Det er imidlertid kommet for en dag at enkelte arbeidsgivere er «kreative» i hva de regner inn som pensjonsgivende inntekt. Vi har hørt om tilfeller hvor de to prosentene regnes av den ansattes avtalte arbeidstid, og ikke det vedkommende faktisk jobber. Å jobbe mer enn arbeidskontrakten tilsier er svært vanlig i handelen, og med en slik praksis taper ansatte mye i pensjon.
Dette, og mye annet bør partene nå ta for seg. Målet må være å sikre en så rettferdig pensjon som mulig. Vi anbefaler derfor utrederne å lytte til dem som ikke sitter med fete ordninger, men som frykter livskvaliteten som gammel. Pensjon er utsatt lønn og følgelig må man selv ha en viss innflytelse på hvordan den forvaltes underveis. Hva vi skal leve av som gamle kan ikke være avhengig av om vi har en grei eller gnien sjef.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.
Erlend Angelo