Kristin Margrethe Johansen
Mer enn hånda på rattet
Hva vi får å rutte med som pensjonister er både høyst usikkert og høyst ulikt. Nå har partene i arbeidslivet en gyllen anledning til å rette opp i noen av skjevhetene.
eva.ler.nilsen@lomedia.no
Pensjonsutbetalingene til norske arbeidstakere kommer fra alderspensjonen man har opptjent i folketrygden, fra eventuell avtalefestet pensjon og fra tjenestepensjonene på jobben. Sistnevnte er det ikke alle som har nytt godt av opp igjennom årene. Tjenestepensjoner har tradisjonelt vært et gode forbeholdt ansatte i større og veldrevne bedrifter. For å bøte på ulikhetene ble det innført en lovbestemt, obligatorisk tjenestepensjon her i landet i 2006. Dette ble gjort for å sikre alle ansatte mer enn utbetalingene fra folketrygden – en pensjon man ikke akkurat blir feit av, og som har skapt mange minstepensjonister, blant dem et flertall av kvinner.
I dag er det bedriftene som ensidig har styringen over tjenestepensjonene, det vil si hvilke ordninger som velges, størrelsen på innbetalingene og eventuelle endringer. Hva slags utbetaling den enkelte kan forvente seg av tjenestepensjonen avhenger av hva arbeidsgiveren foretar seg. Trenden er at stadig flere bedrifter setter av en viss prosent av de ansattes lønn til framtidig pensjon. Mange velger lovens minimum på to prosent. Eventuelle endringer skjer på bedriftens premisser.
Fagbevegelsen, med Handel og Kontor i spissen, vil ha et ord med i laget. Derfor krever de bestemmelser inn i tariffavtalene som gir de ansatte medbestemmelse både når pensjonsordninger skal velges og dersom de eventuelt skal endres. HK ville ha dette som hovedsak i årets lønnsforhandlinger i et såkalt samordnet oppgjør. LO vedtok imidlertid at forbundene skulle forhandle hver for seg, etter den såkalte frontfagsmodellen. Resultatet ble at flere av forhandlingspartene vedtok å utrede hvordan framtidas tjenestepensjoner skal se ut. Disse utredningene skal være klare før neste hovedtariffoppgjør i 2016.
Utredningene må ta for seg mer enn spørsmålet om å sikre de ansatte medbestemmelse over pensjonsordningene. Utredningene bør også gjennomgå og luke i jungelen av pensjonsvarianter. Innenfor bransjene hvor HK organiserer er det antakelig mye å ta av. Det forbundet vet, er at det store flertallet av medlemmene jobber i bedrifter som har en innskuddsbasert pensjonsordning med innbetaling av lovens minimumskrav. Det er imidlertid kommet for en dag at enkelte arbeidsgivere er «kreative» i hva de regner inn som pensjonsgivende inntekt. Vi har hørt om tilfeller hvor de to prosentene regnes av den ansattes avtalte arbeidstid, og ikke det vedkommende faktisk jobber. Å jobbe mer enn arbeidskontrakten tilsier er svært vanlig i handelen, og med en slik praksis taper ansatte mye i pensjon.
Dette, og mye annet bør partene nå ta for seg. Målet må være å sikre en så rettferdig pensjon som mulig. Vi anbefaler derfor utrederne å lytte til dem som ikke sitter med fete ordninger, men som frykter livskvaliteten som gammel. Pensjon er utsatt lønn og følgelig må man selv ha en viss innflytelse på hvordan den forvaltes underveis. Hva vi skal leve av som gamle kan ikke være avhengig av om vi har en grei eller gnien sjef.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
Brian Cliff Olguin