Kristin Margrethe Johansen
Mot målemani og munnkurv
To modige lærere gikk i nærkamp mot to fenomener som brer om seg i offentlig sektor: Målstyring og munnkurv. Så langt er det knapp ledelse til fagfolkene i kampen mellom fag og politikk.
solfrid.rod@lomedia.no
Lærerne Marius Andersen og Joakim Volden får beholde jobbene sine, bestemte Sandefjord kommune i går kveld. De to har vært truet med oppsigelse fordi de nektet å fylle ut kommunens skjema for måloppnåelse. Med 70-80 evalueringspunkter for hver elev to ganger i året så dette mest ut som en parodi på målegalskap. Men det har blitt forsvart med nebb og klør fra den høyrestyrte kommunen, ikke minst fra ordfører Bjørn Ole Gleditsch. At ordføreren selv har bakgrunn fra fargehandel, salg og markedsføring har ikke hindret ham fra å mene sterkt om barn og læring.
I andre kommuner, som Rana og Bodø, har fagfolk blitt kraftig satt på plass etter å ha ytret seg om hvilke konsekvenser planlagte budsjettkutt vil ha for blant annet sykehjemsdekningen. Når man ser ordførere og rådmenn i fri utfoldelse må man nesten spørre: Hvor har det blitt av respekten for fagutøvelse? Her er det åpenbart et statushierarki. For ingen politiker vil vel mene sterkt om hvordan kirurgen lapper oss sammen eller hvilke redskaper tannlegen putter i munnen vår? Men når det kommer til den såkalt myke sektoren, er lysten til å overprøve faglige vurderinger nesten grenseløs. Å passe på barn og gamle og folk som er litt annerledes, det er som kjent noe «alle kan gjøre».
Manglende respekt for fagkompetanse kombineres mange steder med kontrollbehov og frykt for kritikk. I en undersøkelse Redaktørforeningen nylig har gjennomført blant sykepleiere, lærere og politifolk svarer 53 prosent at de vegrer seg fra å delta i den offentlige debatten. Mer enn fire av 10 mener at den administrative ledelsens krav til lojalitet er blitt strengere de siste årene.
«Norske kommuners forsøk på å kneble egne ansatte brer om seg i lys av en nesten religiøs tilbedelse av informasjons- eller kommunikasjonsreglementer. Dette er dokumenter som i stor grad handler om å unngå motstemmer og kritikk», skrev redaktørforeningens leder Arne Jensen i en kronikk i Aftenposten tidligere i år.
Når ansatte opplever at sjefene deres stadig legger flere hindringer i veien for ytringsfriheten, går det utover kvaliteten på offentlige tjenester. Og det er ødeleggende for den offentlige debatten. Hvorfor og hvordan skal vi diskutere barnehage, skole, barnevern, Nav og andre tjenester uten de som kjenner dem fra innsiden? Som Arne Jensen påpeker i sin kronikk er akkurat dette fastslått i den Grunnloven vi feirer i år: «Hensynet til allmennheten er generelt en omstendighet som taler for stor ytringsfrihet for ansatte. Særlig er det viktig å ha for øye at kvaliteten på den offentlige debatt forringes når de som jobber konkret med de aktuelle sakene ikke får eller vil delta i ordskiftet – ikke minst gjelder dette offentlig ansatte», heter det der.
Den massive støtten til Sandefjords-lærerne vitner om at denne paragrafen står sterkt i folket, om enn ikke hos rådmenn og ordførere som vil ha ro i rekkene. Heldigvis for skoleelever i Sandefjord og ellers i landet, og heldigvis for ytringsfriheten og demokratiet, valgte de to modige lærerne å stå hardt på at deres lojalitet går nedover, ikke oppover.
De sier til VG at gårsdagens vedtak er et første skritt på veien. Nå skal Sandefjord kommune evaluere sitt eget skjemavelde. Og de to lærerne får beholde jobben, mot at de «retter seg etter folkevalgte vedtak». Kampen er altså ikke ferdigspilt. Andersen, Volden og andre modige stemmer trenger fortsatt alle heiarop de kan få. Men det er skåret viktige mål i fagfolks kamp mot målemani og munnkurv.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid meldte at det var brudd i forhandlingene torsdag før påske.
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i årets lønnsforhandlinger. Streikefaren øker
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie