JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Nå er det krise for Erna Solberg»

Regjeringspartiene gjør det historisk dårlig på Opinions politiske barometer for juni.
Erna Solberg må konstatere at Høyre faller på Opinons måling, tredje måned på rad.

Erna Solberg må konstatere at Høyre faller på Opinons måling, tredje måned på rad.

Ole Palmstrøm

Saken oppsummert

kjell.werner@anb.no

Nå er det krise også for Høyre, som faller for tredje måned på rad. Høyre får skarve 19,1 prosent oppslutning. Det er den laveste Høyre-noteringen siden høsten 2009. KrF og Venstre ligger godt under den magiske sperregrensen, og Frp går tilbake. Dersom Opinion-målingen hadde vært valg, ville regjeringspartiene bare ha fått 57 representanter på Stortinget. Det er 28 mandater unna regjeringsmakt.

Jonas Gahr Støre ville i så tilfelle ha vært statsminister for en regjering med Ap, Sp og SV. Skåret i «gleden» for Støre er at det er Senterpartiets rekordoppslutning som her ville ha sikret ham statsministerposten. Ap går nemlig tilbake 4,2 prosentpoeng og må nøye seg med 23 prosents oppslutning. Det er laveste Ap-notering siden mai. Senterpartiet puster Høyre i nakken og får 16,9 prosent. Det er over Senterpartiets toppscore ved stortingsvalget i 1993.

Følg oss på Facebook

Det er flere interessante utslag i juni-målingen. De to store i norsk politikk, Ap og Høyre, sliter. På den annen side gjør «protestpartier» som Sp, Miljøpartiet De Grønne og Rødt det svært godt. Ved 1993-valget surfet Senterpartiet på nei-bølgen i forkant av folkeavstemningen om EU-medlemskap som var året etter. Nå i 2019 ser det ut til at Senterpartiet har klart å skape et mer solid fundament med et bredt politisk budskap.

Rødt og MDG har i dag ett stortingsmandat hver for seg. Dersom Opinion-målingen hadde vært valg, ville disse partiene fått henholdsvis 13 og 11 stortingsrepresentanter. Både Rødt og MDG synes å ha truffet en nerve blant mange velgere. Det gir tydeligvis gevinst å kunne framstå ren og rank på egne hjertesaker, enten det er kampen mot velferdsprofitører eller klimapolitikk. Men både Rødt og MDG risikerer å bli spilt utover sidelinjen maktpolitisk dersom Ap, Sp og SV kan danne flertallsregjering.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

For Frp har det blitt et problem at partiet nå framstår som et grått regjeringsparti. Derfor krever landsstyret i Frp gjennomslag for grep som kan redusere bompengebelastningen hos bilister flest. Det er en linje som kolliderer med de andre regjeringspartienes politikk og nye innrømmelser til Frp vil sitte ekstra langt inne. Venstre er i en ekstra sårbar posisjon siden MDG har fått et løft på målingene.

Nå er det opp til Erna Solberg & co å finne Columbi-egget som kan gi alle de fire regjeringspartiene et løft. Her er det en betydelig regjeringsslitasje. Det faktum at Ap-Jonas ikke klarer å vinne terreng i opposisjon til en upopulær regjering bør være et tankekors for mange i det partiet. Men mye kan skje fram til stortingsvalget i 2021. To år er lang tid i politikken.

Warning