Når smarttelefonen styrer arbeidslivet
Arbeidsminister Robert Eriksson sier han vil myke opp reglene i arbeidslivet. La oss for guds skyld håpe han ikke ser mot Sverige og gjør sms-ansettelser og utrygge deltidsstillinger til sitt mantra.
nina.hanssem@lomedia.no
Denne uka har jeg vært på besøk i Sverige og snakket med en del ungdommer som har en spesiell tilknytning til arbeidsmarkedet. Mange av dem har fått et spesielt forhold til smarttelefonen som varsler om de har jobb fra den ene dagen til den andre. På kort varsel må ungdommene være parat til å løpe til jobben. Av og til hender det at arbeidsgiver sender sms midt på natten.
Arbeidsminister Robert Eriksson har sagt noe om å gjøre det lettere for arbeidsgiver å ansette folk midlertidig, utvidede grenser for overtid, adgang til å pålegge søndagsarbeid og å heve aldersgrensa for hvor lenge man kan stå i arbeid. La oss håpe at han ikke kopierer svenskene.
I Sverige har vi de siste 6 årene sett hva en oppmyking av reglene i arbeidslivet betyr i praksis for vanlig folk og deres familier.
Etter at Fredrik Reinfeldt og de fire høyrepartiene vant valget i 2006 har det skjedd store endringer i svensk arbeidsliv. I dag er det over 100.000 flere arbeidsledige og langt flere utrygge, såkalte fleksible arbeidsplasser. Fleksibiliteten gjelder for arbeidsgiverne og ikke arbeidstakerne.
Jeg har flere ganger besøkt Sverige de siste årene og rapportert hjem om økt arbeidsledighet, økte forskjeller, privatisering over hele fjøla, et nedmontert velferdssystem og et voksende antall fattige. Særlig er det trist å høre at ungdomsledigheten ligger fast på mellom 20 og 25 prosent i vårt naboland. Og at ungdommer lokkes til å ta utrygge SMS-ansettelser og deltidsjobber av griske arbeidsgivere som bare er ute etter å skaffe seg overskudd.
Jeg fryser på ryggen når jeg nå hører Eriksson sier han vil skape et mer tidsriktig og fleksibelt arbeidsmarked. I boka «Skittliv» som handler om unges vilkår i det svenske arbeidsmarkedet er det mange historier fra virkeligheten. Livet til flere av ungdommene styres via SMS på smarttelefonen. En av dem er Richard som jobber via SMS for en Teliabutikk. Han har vært tilknyttet Telia et halvt år, men har ingen garanti for at han får fortsette i jobben. I praksis har han en deltidsjobb uten fast ansettelseskontrakt. Og ettersom det er så uforutsigbart er det vanskelig også å ta en annen jobb ved siden av. Uten fast jobb får han heller ikke lån til å kjøpe bolig sammen med kjæresten. Blir han syk må han bruke av oppsparte penger, og ferie har han heller ikke krav på. Altså er hele hans liv styrt via en smarttelefon som han sjelden skrur av.
Svenske fagforeninger har lenge sett denne utviklingen i det svenske arbeidsmarkedet der arbeidstakere opplever mer usikkerhet og dårligere arbeidsvilkår. SMS-ansettelser sprer seg i flere bransjer men det er særlig i handelsbransjen folk har denne usikre tilknytningen til arbeidslivet.
Leder av fagforbundet SEKOs Stockholm-avdeling, Alexander Lindholm, forteller at dette dessverre er blitt virkeligheten for mange svensker. Ikke bare ungdommer, men også eldre arbeidstakere får både oppdrag og sparken via SMS. For ingen SMS på tre uker kan være et dårlig tegn. Et SEKO-medlem kom til Lindholm da hun var redd for at hun hadde fått sparken da hun ikke hadde hørt fra arbeidsgiver på tre uker. Uka etter at SEKO etterlyste svar fra hennes sjef kom det kun en SMS fra sjefen om at hun ikke ville få noen flere timer. Hun fikk aldri noen begrunnelse.
SEKO vil jobbe for å begrense sms-ansettelser og deltidsstillinger da de ser at timeansettelser tærer på folk. Svensk LO og den sosialdemokratiske statsministerkandidaten går til valg for å skape flere heltidsjobber og har mål om at Sverige skal ha Europas laveste arbeidsledighet i 2020.
I September er det de svenske velgerne som avgjør hva slags arbeidsmarkedspolitikk landet skal ha. La oss håpe at valget gir Sverige en ny kurs der det blir slutt på SMS-ansettelsene og usikre deltidsstillinger. Kanskje skulle de svenske ungdommene lage en SMS-kampanje der de oppfordrer alle til å sende en SMS til Reinfeldt med beskjeden: «Kjære Fredrik. Du trengs ikke lenger i jobben som statsminister. Du vil ikke motta flere sms fra oss i framtiden». Begrunnelsen får han selv tenke ut.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
I dag gis det 90 prosent strømstøtte dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, overstiger 87,5 øre per kWt.
colourbox.com