JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ni millioner kroner

Det er det du taper på å velge helsevesenet framfor oljeindustrien hvis du har fire års høyere utdanning. Et tall å huske på når tariffoppgjøret i offentlig sektor begynner i dag.

Kristin Margrethe Johansen

solfrid.rod@lomedia.no

Dette tallet, utregnet av økonom Christin Warloe og gjengitt i Aftenposten, gir klar beskjed til ungdommen om hvilken retning de bør gå i hvis de vil ha uttelling for å investere i utdanning. Det passer også godt inn i retorikken om at verdier skapes i privat sektor og forbrukes i offentlig.

Velferdsstatens yrker har sitt utspring i veldedig arbeid drevet gratis og frivillig av kvinner. Mange kvantesprang er tatt siden den gang, til dagens spesialiserte og profesjonaliserte velferdstjenester, som vi liker å tenke på som best i verden. Men lønnsnivået gjenspeiler på ingen måte at velferdsstaten drives av høyt utdannede og kompetente fagfolk. Faktisk er det for ansatte med inntil fire års høgskole- og universitetsutdanning at lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst her i landet.

Som tallene fra Teknisk beregningsutvalg viste tidligere denne uka, økte dette gapet i 2013 etter noen år med museskritt i riktig retning.

Den gamle sannheten om at det er mer lønnsomt å bygge broer enn å fikse en ødelagt barndom blir altså mer, ikke mindre, sann. Fra tid til annen får vi forklart at kommuner er nødt til å skru opp lønnsnivået i typiske mannsyrker for å trekke for eksempel ingeniører til kommunen. Vi har ennå til gode å høre om en kommune som løftet vernepleierlønna for å erstatte ufaglært arbeidskraft i et bofellesskap for utviklingshemmede.

Og her er vi ved kjernen i det ekstremt seiglivede lønnsgapet mellom kjønnene; den lite uttalte forestillingen at typisk kvinnearbeid er noe hvem som helst kan utføre, og i hvert fall ikke noe å betale dyrt for. Som FOs drevne tariffpolitiker, og vernepleier, Odd Ravn uttrykte det på en likelønnsfrokost tidligere i år: «Jeg kan også tegne hus, de vil neppe bli stående særlig lenge, men jeg kan tegne.»

Skal velferdstjenestene utvikle seg og svare til framtidas behov, i omfang og kvalitet, må det lønne seg å utdanne seg til velferdsyrkene. Dette løftet må koste penger. Ikke bare i et tariffoppgjør, som så kan omtales som likelønnsoppgjør og fungere som alibi for at privat sektor drar fra i neste runde, men i hvert eneste oppgjør. Helt til gapet er tettet.

Den gamle sannheten om at det er mer lønnsomt å bygge broer enn å fikse en ødelagt barndom blir altså mer, ikke mindre, sann.

Annonse
Annonse