JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Olje og skamfølelse»

Oljearbeidere bør føle stolthet for jobben.

Oljearbeidere bør føle stolthet for jobben.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
De siste ukene har det rast en debatt om oljeskam i sosiale medier.

kjell.werner@anb.no

Denne debatten har oppstått i kjølvannet av en ytring på NRK.no, skrevet av petroleumsgeolog Sara Elvelund Sandvik. Og så tok det skikkelig av etter en rekke oljearbeidere har oppdatert profilbildene sine på Facebook med tittelen «Stolt oljearbeider». Elektrikeren Idar Martin Herland startet Facebook-ballet ved å løfte fram yrkesstoltheten til oljearbeideren.

– Vi gjør en viktig jobb og produserer noe verden trenger, og vi har ingen grunn til å skamme oss. Jeg er stolt av jobben min, sier Herland og poengterer at han føler en voldsom stigmatisering. Naturvernforbundets Silje Ask Lundberg forteller at hun ikke har brukt ordet oljeskam. Miljøpartiet De Grønnes Une Aina Bastholm sier det samme.

Følg oss på Facebook

Men MDGs Arild Hermstad har trukket en sammenlikning som har irritert oljearbeidere. «Det er like uinteressant om det er økonomisk lønnsomt å avvikle olje som det var uinteressant å ha en økonomisk diskusjon om å avvikle slaveriet», sa Hermstad i forbindelse med sentralbanksjefens årstale. Og så la han til: «Dette handler om moral».

Moral og eventuell skamfølelse henger nøye sammen, og det er for så vidt underordnet om folk i MDG og miljøbevegelsen har brukt ordet oljeskam. Det interessante er at vi har fått en klimadebatt som fører til at ansatte i oljebransjen føler oljeskam. Norske oljearbeidere bør i stedet være stolte av jobben sin. De har bidratt til økonomisk vekst og velstand i over 50 år. Hver åttende krone på statsbudsjettet er ei oljekrone. I år brukes det 238 oljemilliarder til gode formål. Hvis den norske staten hadde vært uten disse oljepengene, måtte vi eksempelvis ha stengt alle sykehusene og lagt ned Forsvaret.

Følg oss på Facebook

Samtidig er det et faktum at vi står overfor dramatiske menneskeskapte klimaendringer. For å hindre at kloden blir for varm, må det tas dramatiske grep i internasjonal regi. CO2-utslippene kjenner ingen landegrenser. Derfor hjelper det fint lite om Norge isolert stenger oljekranene. Snarere tvert om, for utvinningen på norsk sokkel er renest i verden. Det er etterspørselen etter olje og gass, og ikke minst kull, som er problemet. Og etterspørselen etter olje og gass vil være betydelig i mange tiår framover. Derfor vil det være uklokt å sette sluttdato for norsk sokkel, og det vil være dumt å stoppe videre leteboring nå.

Det grønne skiftet må bygges parallelt på skuldrene til oljeindustrien og kompetansen som de ansatte i denne næringen besitter. Da vil det virke mot sin hensikt å heve den moralske pekefingeren og presse fram skamfølelse blant oljearbeidere og tilhengere av fortsatt oljevirksomhet. Her gjelder det å ha to tanker i hodet.

Annonse

Flere saker

Annonse