Kristin Margrethe Johansen
Språkets avmakt
Barnevernet kutter hundrevis av årsverk, under tittelen omstilling og kvalitetsutviklingsprogram. Staten bruker et maktspråk som tilslører virkeligheten og motvirker demokrati.
solfrid.rod@lomedia.no
Statens barnevern bygger dramatisk ned over hele landet. Men byråkratene og politikerne som styrer barnevernet snakker ikke om kutt og nedlegging, de snakker om «stipulert nedtak av årsverk». De pakker virkeligheten inn i bomull med ord som omstillingsevne, synergieffekter og dialogmøter. De sier ikke at det ikke finnes penger, men de «finner ikke samsvar med den nåværende budsjettsituasjonen».
De sier ikke at noen, for eksempel de selv, har bestemt noe, men at det «er gitt styringssignaler». I et språk uten subjekter er det ingen handlende mennesker. Det tåkelegger hvem som har ansvaret. Ledersjiktet i offentlig sektor blander sammen byråkratiske formuleringer og nyord fra næringslivet på en måte som skriker etter motstand. Hvis ingen protesterer, blir denne versjonen av virkeligheten sann. Seinest i dagens Klassekampen forteller en kvinne at hun husker hvor fælt det var da hun «ble omstilt og måtte gå». Mistet jobben, het det før.
Dette er maktspråk som må avkles. Tillitsvalgte og journalister har en vanskelig jobb.
For å ta den første gruppa først: Etter hovedavtalen skal tillitsvalgte tas med på reelle drøftinger. Statens barnevern har isteden sendt ut et 44 sider langt høringsnotat. Her kan vi lese: «I lys av de overordnede kriteriene og de vurderingene som er gjort rundt organisering av tjenestetilbudet er det utarbeidet en liste over viktige premisser som omfatter vesentlige aspekter ved den fremtidige organiseringen.»
Og videre: «Premissene representerer grunnleggende vurderinger rundt videreutvikling av kvalitetsutviklingsprogrammet, og diskuteres ikke som en del av høringen. Høringsinnspillene kan allikevel påvirke bruk av premissene i det videre endringsarbeidet.»
Dette er ikke et språk og en form som inviterer til medvirkning og demokrati i arbeidslivet. Snarere tvert imot.
Så til oss journalister. I takt med at informasjonsavdelingene vokser, velger flere og flere ansvarlige byråkrater og politikere å besvare våre spørsmål på e-post, gjerne litt etter deadline. Det er liten eller ingen mulighet for å oppklare vanskelige formuleringer og stille oppfølgingsspørsmål. Vi kan da sitere ordrett og la leserne sitte igjen som et spørsmålstegn, eller vi kan forsøke å forklare med egne ord. En krevende øvelse når vi får svar som dette: «Med bakgrunn i dette er formålet med de foreslåtte endringene å styrke den faglige styringen av tjenestetilbudet og øke gjennomføringskraften i implementeringen av kvalitetsutviklingsprogrammet.»
Eller dette: «Med skjerpede krav til et konkurransedyktig tjenestetilbud innen kjernevirksomheten følger også et naturlig fokus på å begrense aktivitet som ikke gir merverdi til de oppgavene som Bufetat har et lovpålagt ansvar for.»
Språk er makt. Men når hundrevis av årsverk forsvinner i barnevernet bør verken byråkrater eller politikere slippe unna med å kalle det omstilling og kvalitetsutvikling. Barn og unge er ikke omstilt eller effektivisert, de mister rett og slett tjenester og trygghet. Hvis man først skal si det med statens eget språk: Ingenting er mindre kostnadseffektivt og mindre bærekraftig enn ikke å satse på barn og unge.
Dette er maktspråk som må avkles. Tillitsvalgte og journalister har en vanskelig jobb.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen