Kristin Margrethe Johansen
Straff som fortjent?
Norsk kriminalomsorg fikk oppmerksomhet i helga – og som vanlig relativt negativ oppmerksomhet. Hvor fortjent er det?
jan.erik@lomedia.no
Ole Nicolai Kvisler har sonet 12 år for drapet på Benjamin Hermansen i 2001. I fjor slapp han ut av fengslet. Forrige uke avslørte så vel Klassekampen, som Dagsavisen og NRK at han ser ut til å være tilbake i sitt gamle miljø – blant nynazister.
Dette er sjølsagt på alle måter trist, men ikke uvanlig. Svært mange som løslates søker tilbake til sitt gamle miljø fordi de ikke har noe annet å vende tilbake til. Under soning, og særlig om den straffedømte er delaktig i programmer som har til hensikt å endre den straffedømtes atferd, forsøker ansatte i kriminalomsorgen ofte å bidra til at de søker et annet miljø når de løslates. Dette lykkes som nevnt ikke så veldig ofte.
Nå ropes det ut at i tilfellet Kvisler har kriminalomsorgen sviktet og ikke gjort jobben sin. Det er en altfor forhastet konklusjon. Kvisler har meg bekjent ikke gjort noe kriminelt etter at han slapp ut av fengslet. Skal jeg tro de tre ovennevnte medier, og det er det all grunn til å gjøre, bekjenner Kvisler seg til en ideologi full av hat og rasisme, en ideologi som både for hans egen del og mange andre har ført til kriminelle handlinger – ja, sågar mord.
Likevel: Det er verken ulovlig eller straffbart å ha de holdningene Kvisler har. Og det er ikke de ansatte i kriminalomsorgen, enten de er fengselsbetjenter eller sosionomer, sin oppgave å overbevise Kvisler om at holdningene hans er feil. Å bidra til atferdsendring er deres profesjonelle jobb. Så får det bli opp til alle oss andre, også ansatte i kriminalomsorgen når de ikke er på jobb, å jobbe politisk sånn at Kvislers tankegods ikke får spre seg – og aller helst forsvinne for godt. Som kjent er dette en formidabel kamp, men vel verdt å kjempe.
For kort tid siden ble en sosionom i Asker drept, og en 15 år gammel jente er siktet for mordet. Hun sitter fortsatt i varetekt på Bredtveit, det strengeste rene kvinnefengslet vi har i Norge. Her vil hun antagelig bli sittende i tre-fire uker til. Advokaten hennes uttaler til Aftenposten at hun «er redd for at dette kan påføre et allerede traumatisert barn ytterligere traumer. Det er vanskelig å finne andre tilbud til henne, selv om ledelsen i fengselet sier de følger med på helsetilstanden.»
Nei, en 15 år gammel jente bør ikke sitte i fengsel. Vi er mange som mener at barn ikke skal fengsles – også Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF). Og særlig bør de ikke sone sammen med andre mer «hardbarkede» og voksne kriminelle.
At en håndfull barn (mellom 15-18 år) til en hver tid sitter fengslet i Norge, er myndighetenes ansvar – det er politikerne som vil ha det sånn. Ikke bare den sittende regjering med sin fremskrittspartistatsråd, men også den rødgrønne regjeringen ville det ha det sånn.
Riktig nok fins det noen mikroskopiske nyanser de politiske partiene imellom i dette spørsmålet, men etableringen av egne fengsler for straffedømte mellom 15-18 år sitter langt inne. Det koster jo skattepenger! Kriminalomsorgen står ikke på den lista.
Så istedenfor å rope om en kriminalomsorg som svikter, ville det vært klokere om vi lyttet til nylige avgåtte forbundsleder i NFF Geir Bjørkli. Han har sagt at vi får den kriminalomsorgen politikerne er villige til å betale for.
Nei, en 15 år gammel jente bør ikke sitte i fengsel.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen