Kristin Margrethe Johansen
Vi vil leve lenge vi
Vi blir feitere, er fysisk latere og mange sliter med psykiske plager, men det er stor sannsynlighet for at vi lever til vi blir 81,4 år.
nina.hanssen@lomedia.no
I går holdt Bjørn Guldvog sin årlige tale om helsetilstanden i Norge. Det var gode nyheter for de flest av oss. Ifølge Guldvog er nærmere 100.000 av oss sykelig overvektige og overvekt og fedme øker. Det er flere menn enn kvinner som overvektige. I tillegg er det mange flere ungdommer som sliter med depressive sykdommer og bruken av antidepressiva øker. Hvorfor er det blitt sånn i et av verdens rikeste land?
Et svar er antagelig at vi lever over evne. Med den livsførselen det vestlig-europeiske mennesket i dag har, er det klart at et sted må dette vises på regningen. Det er kanskje ett av livets mange paradokser at jo bedre vi lever, desto sykere blir vi.
Det er også forskjeller på levealder og folkehelse fra kommune til kommune. På folkehelseinstituttets websider ser jeg at Lørenskog, der jeg bor, er en god kommune å bo i. Her er overvekt mindre utbredt enn i landet for øvrig, og her er andelen med psykiske symptomer og lidelser lavere enn i landet som helhet. Og hvis arv har betydning har jeg gode odds til å leve lenge, slik det heter i Halvdan Sivertsens vise.
Min mor fyller snart 90 år og har både godt humør og helse.
I mange år har Norge hatt mål om å være blant de tre landene i verden som har lengst levealder. Der var vi for 40 år siden, og vi har absolutt forutsetninger for å komme dit igjen. Det er ingen tvil om at vi har best levekår i verden men lever ikke like lenge som folk i Sverige, Sveits, Island, Italia og Frankrike.
Hvis det er et mål for helsestatsråd Bent Høie å komme på pallen på en av de tre første plassene om forventet levealder i Norge, så må han få flere av oss opp av sofaen.
Alder er bare et tall. De fleste av oss er vi mest opptatt av å ha et godt og verdig liv mens vi er på jorda. Vi har jo bare dette ene livet og da er det opp til oss selv hvordan vi ønsker å leve det. I alle fall hvis du ikke er syk eller har fått en alvorlig diagnose. Kreft, hjertesykdommer, kols og diabetes er fremste dødsårsaker i Norge.
Jeg har mange venninner som lever med kreft. Hos oss har for eksempel ikke dødeligheten for kreft gått ned, mens det har den i OECD.
Nyheten om at bare 40 prosent av kreftpasientene får behandling innen 20 dager, nedslående. For oss alle. Her må myndighetene gjøre et krafttak for kreftpasienter. Vi vet at jo tidligere behandlingen starter, jo større er sannsynligheten for at man overlever.
Vi har stor tillit til at helsevesenet hjelper oss hvis vi blir syke, men det er også mye vi selv kan gjøre for å bedre vår egen helse. Min mor har aldri kjørt bil og alltid holdt seg aktiv og spist sunn mat. Vi kan lære mye av de som har levd lengst. Og vi kan lære av Halvdan Sivertsen som synger:
«Så har du noe du vil forandre. Ta din vom og la den vandre. Vi vil leve lenge vi. Gamle vil vi aldri bli»
En ting kan vi være glade for: Alle skal vi dø en gang, ingen skal leve evig. Om vi tenkte noe oftere på dette, holdt vi oss kanskje friskere. Et paradoks det også?
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal