Mer mobbing med de rødgrønne
Mobbingen i den norske skolen har økt med rundt ti prosent i året hvert år siden 1995.
Unntaket var under Bondevik 2-regjeringen.
I perioden 2001 til 2004, gikk mobbingen ned med 30 prosent. Perioden sammenfaller med Kjell Magne Bondeviks andre regjering.
Bondevik selv tviler ikke på at nedgangen skyldes blant annet hans innsats i kampen mot mobbing.
– Vi holdt fokus på temaet - hele tida. Det er nok det viktigste grepet vår regjering gjorde for å få bukt med mobbingen i det norske samfunnet, sier Bondevik.
Nullvisjon
Dagsavisen har den siste uka fokusert på mobbing i skolen. Opptil 50.000 barn mobbes ukentlig i skolen. Fortvilte foreldre har startet kampanjen «Stopp mobbingen!», hvor de blant annet kartlegger og publiserer på internett hvilke skoler som ifølge kampanjen ikke gjør nok i kampen mot mobbing.
Kjell Magne Bondevik mener kampen mot mobbing igjen må løftes fram.
– Dypest sett handler det om menneskeverdet. Å mobbe et barn er en krenkelse av menneskeverdet, og mobbing kan gi varige sår i unge sinn. Derfor er det så viktig at vi tar denne kampen.
Bondevik selv hadde en nullvisjon i kampen mot mobbing.
– Det må man ha - det går ikke an å kjempe for at mobbingen bare skal ramme 5 prosent av de unge, eller 10. En nullvisjon betyr ikke at man tror at mobbingen vil forsvinne helt, men at man slåss for nulltoleranse mot mobbing, sier han.
Må ta debatten
Bondevik gir gjerne Kristin Halvorsen suksessoppskriften mot mobbing:
– Det viktigste er at saken er på dagsorden, slik at alle - i hele skolesystemet - kjenner det politiske trykket ovenfra. Og det nytter ikke med skippertak. Trykket må ligge der hele tida.
I det utsagnet ligger det kritikk av den forrige rødgrønne regjeringen, som fornyet Bondeviks «manifest mot mobbing» i vinter. Fokuset var ikke konstant nok, mener Bondevik.
Det hviler også et ansvar på hver enkelt skole, sier han. Hver klasse bør sette ned egne kjøreregler for oppførsel, som helst bør henge synlig i klasserommet. Det vil gjøre det lettere å si fra når man føler seg krenket, ifølge Bondevik.
Videre vil Bondevik drøfte et ombud på fylkesnivå som en mulig løsning.
Og drøfting er viktig. Bondevik råder Halvorsen om å sette seg ned med alle relevante aktører - som KS, lærerne, foreldre, elevorganisasjoner, Barneombudet - for å diskutere hvordan kampen mot mobbing kan få fornyet kraft.
Et slikt forum bør også kunne diskutere utspillet til Frps Mette Hanekamhaug, som i Dagsavisen i går tok til orde for at lærere som beviselig har mobbet, skal miste retten til å undervise umiddelbart - etter at Dagsavisen har skrevet at 13.000 elever mobbes av læreren sin.
– Jeg tror ikke det er veien å gå, men jeg vil ikke avvise forslaget. Mange forslag, også dette, må diskuteres av de berørte partene, sier Bondevik.
Halvorsen lover innsats
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tar Bondevik på ordet. Hun har vært i samtaler med de relevante miljøer, og vil fortsette dialogen. Neste år blir det full fokus på mobbing, og på det helhetlige læringsmiljøet i skolen, lover hun.
– Vi lanserer en ny, helhetlig satsning på læringsmiljøet i skolen 4. desember. I 2010 skal vi føre tilsyn med alle skoler i forhold til Opplæringsloven, sier hun.
Halvorsen vil også følge opp rektorer, for å se om de tar tak der det kreves, og om de bruker antimobbeprogram. Hun høres ikke ulik Bondevik ut når hun sier:
– Det må jobbes systematisk med dette, over tid. Jeg tror det er viktig at jeg i min rolle er tydelig og får mobbeproblematikken ut i offentligheten.
Den nye kunnskapsministeren har utarbeidet en liste med tiltak. Hun vil - utover det overfor nevnte - styrke opplæring om problematikken på lærer- og skolelederutdanningen; vurdere lovverket i forhold til elevenes rettssikkerhet; sikre at skoler oppretter skolemiljøutvalg; og vurdere opprettelsen av et elevombud.
– Vi kommer til å jobbe mye med mobbing framover, lover Halvorsen. (ANB)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen