JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer rettferdig norsk sjokolade

I dag (21. juni) signerer Nidar en avtale om sertifisert kakao. Ifølge Nidars administrerende direktør, Inger Johanne Solhaug vil dette få betydning både for kakaobøndene i Elfenbenskysten og norske forbrukere.

nina.hanssen@lomedia.no

I en pressemelding sendt ut i forbindelse med signeringen av avtalen utdyper Solhaug hvorfor Nidar har gjort dette.

– Vi er opptatt av å bidra til gode arbeidsforhold for kakaobøndene, og har vært engasjert i forbedringsarbeid i kakaosektoren siden 2005. Overgangen til sertifisert kakao innebærer en betydelig opptrapping av dette engasjementet, forteller hun.

Ifølge Norske Sjokoladefabrikkers forening er det norske forbruket på rundt 65 000 tonn, eller mellom 14 og 15 kg sjokolade per person.

Sjokoladens mørke side

Ifølge en danskTV-dokumentar som ble sendt på NRK tidligere i vår, kommer rundt 42 prosent av verdens kakao fra Elfenbenskysten i Vest-Afrika.

Dokumentaren "Sjokoladens mørke side" avslører at barn blir solgt og smuglet inn til Elfenbenskysten fra naboland, som for eksempel Mali.

Her får seerne innblikk i hvordan barn helt ned i åtteårsalderen blir solgt og smuglet inn til Elfenbenskysten for å jobbe på kakaogårder.

Prosjektleder Gunelie Winum i Initiativ for etisk handel (IEH) var tidlig ute og kommenterte dette.

Hun understreket at den norske sjokoladebransjen allerede er med i et internasjonalt kakaoinitiativ som arbeider for å bedre forhold på kakaogårdene. Og trakk fram Nidar som er medlem i IEH og har vært engasjert i forbedringsarbeid i kakaosektoren i Vest-Afrika siden 2005.

– Tvangsarbeid er uakseptabelt, men boikott i slike tilfeller løser ingenting. Det viktigste nå er at bransjen styrker sitt samarbeid om forbedringer, sa Winum i IEH den gang.

Informasjonssjef i Nidar, Ellen Behrens fordømte også bruk av barnearbeid men sa det var uaktuelt å trekke seg ut den gangen.

– Løsningen på vanskelige internasjonale problemer, ligger ikke i å trekke seg ut. Det som virkelig ville være uetisk er å lukke øynene for problemene og forlate et land som er avhengig av handel for å stabilisere seg etter en borgerkrig.

Samfunnsengasjerte sjokoladespisere

Sjokolade er lagd av kakao, og kakaobøndene får ofte svært dårlig pris for sin vare. Derfor etterspør mange norske forbrukere mer rettferdig sjokolade som også betyr at kakaobøndene får en større del av fortjenesten.

Samfunnsengasjerte forbrukere har, ifølge Solhaug, lenge etterspurt en norsk, fairtrademerket sjokolade.

Nå har Nidar valgt å lytte til forbrukerne og vil gå over til bærekraftig kakao for alle sine sjokolader.

– Dette er et stort skritt for oss, og en beslutning vi er svært stolte av. Vi ønsker at norske forbrukere skal kunne føle seg trygge på at Nidars sjokolade er av god kvalitet og at råvarene dyrkes under anstendige forhold, sier Solhaug.

Merkes

For å vise at de er produsert på en god måte, vil sjokoladen fra Stratos, Nidar Favoritter og de andre kjente merkevarene etter hvert få et lite symbol.

Ifølge Solhaug vil den første sertifiserte kakaoen kommer til Nidar allerede høsten 2010.

– Innen utgangen av 2015 skal all kakaoen i Nidars sjokolade komme fra bærekraftig kakaoproduksjon. Dermed blir Nidar trolig den første sjokoladeleverandøren i Europa som går over til sertifisert kakao for hele sjokoladeporteføljen, sier den stolte Nidar-sjefen.

LO og kakaoindustrien

LO har blant annet engasjerte seg i kakao-industrien i Ghana og Malawi.

Ifølge Camilla Houeland, samarbeider LO med General Agricultur Workers Union (GAWU) i Ghana etter et initiativ fra NNN-klubben på Freia.

Prosjektets målsetting er å avskaffe barnearbeidet i kakaosektoren, i tillegg til å styrke fagforbundet GAWU, som organiserer småbønder og øvrige ansatte i kakaoproduksjonen.

Avtalen om sertifisert kakao er inngått med UTZ CERTIFIED.

UTZ-logoen finnes i dag på flere norske kaffemerker, men er likevel en ukjent merkeordning for mange norske forbrukere.

Annonse
Annonse

Avtalen om sertifisert kakao er inngått med UTZ CERTIFIED.

UTZ-logoen finnes i dag på flere norske kaffemerker, men er likevel en ukjent merkeordning for mange norske forbrukere.