Mindre handlingsrom
Det politiske handlingsrommet blir mindre for den nye rødgrønne regjeringen som nå skal forhandles fram.
Topptunge delegasjoner fra de rødgrønne partiene benker seg mandag rundt møtebordet til Jens Stoltenberg for å meisle ut en ny politisk plattform. Det økonomiske handlingsrommet er mindre enn da regjeringen ble dannet i 2005.
Ledelsen i de tre regjeringspartiene har brukt helgen til å trimme argumentene etter at de respektive partiorganene har drøftet hvilke prioriterte saker de skal slåss for. Forhandlingene skal munne ut i en revidert regjeringsplattform innen torsdag 8. oktober, da det nye Stortinget konstituerer seg.
Ingen av partiene vil si noe om konkrete krav eller hva de kan tåle av kompromisser. SV og Sp vil ha tydeligere markering av saker de ikke fikk gjennomslag for i den første Soria Moria-perioden, men statsminister Jens Stoltenberg synes ikke å ville åpne for noen full runde og omfattende kravlister. Dessuten er Ap en av valgets vinnere.
Skape entusiasme
– Det blir helt sikkert tunge tak. Det er tre separate partier som alle må kunne si seg fornøyd med resultatet, og ha saker å vise fram. Men vi skal nok bli enige. Og så må vi skape litt ny entusiasme, sier partisekretær i Ap, Raymond Johansen, til NTB.
Han viser til at forhandlingene skal foregå mellom regjeringspartnere som tross alt er gjenvalgt, og som allerede har omfattende felles politikk bak seg, og tunge reformer som peker inn i neste periode. I 2005 var det en helt annen situasjon, med tre partier som ikke kjente hverandre, og som skulle brøyte ny mark.
Det økonomiske bakteppet for justeringsforhandlingene legger en demper på hva det er mulig å skyte inn av friske milliarder og millioner. Regjeringen har hatt et handlingsrom uten sidestykke i moderne norsk historie, hjulpet av høye oljepriser og sterk økonomisk vekst.
Armslag
Det armslaget trengte regjeringen da den økonomiske krisen rullet over verden i fjor høst og vinter. Stoltenberg grep dypt ned i oljefondet og brukte «de store pengene på de store sakene». Av dem var den overordnede å motvirke galopperende ledighet.
Kort fortalt mener finansekspertene at den rødgrønne motkonjunkturpolitikken virket, men at prisen er mindre til all verdens gode formål i neste periode. Dessuten er den økonomiske veksten svak og oljeprisen lav. I horisonten bygger eldrebølgen seg opp.
Dette betyr imidlertid ikke at forhandlingene blir kosetime. Noen stikkord er asylpolitikk, heldagsskole, rovdyrforvaltning, Afghanistan, veibygging, likelønn og framfor alt klima og miljø i mange avskygninger.
Resultatet av forhandlingene skal kunngjøres på konferansesenteret Soria Moria for å vise kontinuitet og for å kunne bruke betegnelsen Soria Moria II om den nye plattformen.
SV er miljøtaper
Av de tre regjeringspartiene er SV taperen i valget. Partileder Kristin Halvorsen erkjenner at de mislyktes i å gjøre miljøsaken til noe nært og konkret for folk flest. Desto større blir kravet fra SV om at rødgrønn miljøpolitikk snart må vise håndgripelige resultater av omleggingen mot et grønnere samfunn.
Halvorsen vil få en lite misunnelsesverdig dobbeltrolle under forhandlingene som vil løpe 8-10 dager framover. Som SV-leder er det mye hun vil ha penger til, mens hun som finansminister må holde igjen. Likevel viste SVs landsstyremøte lørdag at partiet er veldig opptatt av å beholde denne nøkkelposisjonen også i neste periode.
Personkabalen for øvrig er det ingen av de berørte som vil kommentere, heller ikke spørsmålet om SV og Sp nå skal ha like mange statsråder, siden de to partiene er blitt like store - eller like små. Den største overraskelsen kan Marit Arnstad stå for, dersom hun fra sitt «eksil» i Stjørdal i Nord-Trøndelag kommer tilbake i rikspolitikken som statsråd. (ANB-NTB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh