JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mindre tap av sau

Bedre sauehold skal gi mindre tap på utmarksbeite.

kjell.werner@anb.no

Dette er bakgrunnen for at regjeringen i år bevilger 11,5 millioner kroner til nasjonale beiteprosjekter.

– Tilskuddene går til prosjekter for å utvikle samarbeidsformer og planverktøy som skal være bedre tilpasset behovene til de ulike beitelagene rundt om i landet, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ministeren lover også støtte til forskning på sykdommer som overføres via flått. Han viser til at det tidligere er satt i gang en rekke tiltak for å redusere dyretap og dyrelidelser.

Store ressurser

I disse dager slippes 2,2 millioner husdyr på utmarksbeite. Disse høster fôrressurser som tilsvarer grasproduksjonen på over 1 million mål med eng. Beitedyrene gjør også et omfattende kulturlandskapsarbeid.

Fram til først på 90-tallet lå tapsprosenten av sau og lam på utmarksbeite på omkring fire prosent. Tapene har senere økt til seks-sju prosent per år. Den største enkeltårsaken til dette er tap på grunn av rovvilt, men også beiterelaterte sykdommer slår inn.

Mindre tap

Et nasjonalt beiteprosjekt med formål å utvikle et bedre sauehold med mindre tap på utmarksbeite startet i 2009 med budsjett på 5 millioner kroner. Dette videreføres i år med 6,5 millioner og i 2011 med 5 millioner kroner over jordbruksavtalen.

Overvåking via radiobjeller og avlesere på saltsteinplasser er også prioritert. Dette arbeidet vil danne grunnlag for mer målrettet tilsyn med dyr på utmarksbeite. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse