Mineralressurser og miljøhensyn
Lagring av overskuddsmasse i sjø er ikke gammeldags, men det må være et mål å unngå deponering, mener Thorbjørn Jungård.
I Norge er det mange verdifulle mineralforekomster som ligger nær kyst og fjord. Det er store samfunnsverdier i disse mineralressursene. De tilfører distriktssamfunn viktig livskraft. Det er også mange andre sider med dette, belastningen på miljøet er en side av saken og det er det jeg tenkte å ta opp i dette innlegget. Ett viktig bakteppe å ha med seg er mineralnæringas betydning for samfunnet og måten vi innretter våre liv.
Produkter fra næringa følger hver og en av oss gjennom hele livsløpet. Til nå har den rike delen av verden kunne skaffet seg disse ressursene i den mer fattige delen av verden. Fremdeles er det slik at Europa forbruker om lag 20 prosent av det som produseres av mineralressurser i verden i dag, men sjøl kun produserer 4 prosent. Utrolig mange produkter som vi forbruker i hverdagen inneholder mineralprodukter.
En ting er at vi bare kan kjøpe dette fra andre deler av verden, men hva når andre deler av verden trenger dette selv? Det er en etisk side ved dette som ikke mange tar opp.
Miljøpåvirkningene er ett annet viktig forhold: En ting er støy og støv, det løses som oftest ganske enkelt, og det er jo også noe som de fleste bedrifter har stort fokus på da dette handler om arbeidsmiljøet for de som jobber i den enkelte bedrift. De største utfordringene knytter seg til overskuddsmassene som ofte skapes. Spørsmålet kommer ganske fort opp om hvor dette skal deponeres.
Jeg konstaterer at flere påstår at vi i Norge er ganske gammeldagse som velger å lagre dette i sjø. Her må det i beste fall være mye kunnskapsløshet ute og går. Grunnen til at vi i Norge har valgt løsninger som vi har, er de naturgitte forhold som vi har; nemlig til dels dype fjorder. Det er ikke vanskelig å forstå at de med til dels meget grunn kyststripe ikke ønsker å gjøre den enda grunnere.
En annen ting er at norske elver årlig slipper ut masser mange ganger mer enn det norsk gruveindustri noensinne kommer til å gjøre. Jeg er fullstendig klar over at det er stor forskjell på det som er menneskeskapte og naturgitte utslipp. Men når jeg ser på katastrofebeskrivelsene som kommer blant annet fra diverse havforskere så lurer jeg på hvordan fjordene i det hele tatt kan være i så god forfatning som de er?
Det finnes forskning på at fjordsystemene kommer seg relativt raskt etter en driftsperiode, ett eksempel er Nivas forskning på Bøkfjorden ved Kirkenes. I mange tilfeller, både ved eksisterende og nye planlagte gruver, så består utslippene av naturlige mineraler, mineraler som er vanlige i den norske berggrunnen. Mineralene er inerte som betyr at de ikke er miljøskadelige eller inneholder tungmetaller. Det finnes også utslipp som av produksjonstekniske grunner er tilsatt sterke stoffer, forskning, blant annet fra nevnte Bøkfjorden, viser at når dette blandes i øvrig masse blir ikke skadevirkningene så store som dersom de slippes rett ut.
Likevel er det mange grunner til at en bør søke å unngå deponi mest mulig. En ting er miljøgrunnene, en annen er det økonomiske. Utslippene er «ferdig produserte» og har vært igjennom en veldig komplisert prosess i bedriftene. Man burde i mye større grad forske på hva man kan bruke disse produktene til. Næringa har sjøl spilt inn forslag om et forskningsproffesorat om deponi og flotasjon for geologi og bergteknikk ved NTNU i Trondheim. Så langt har ikke regjeringen prioritert dette og det er skuffende.
Dette er skuffende av flere grunner:
– Tilgang på kvalifisert arbeidskraft er blant bergindustriens viktigste utfordringer generelt
– Samfunnsaksept for bl.a. deponi er avgjørende for bergindustriens forutsigbarhet og attraktivitet hos investorer
– Det er ikke mange land hvor sjødeponi er en mulighet. Det betyr at Norge må ligge i front når det gjelder kunnskapsutvikling på dette feltet.
En annen ting er at det finnes bedrifter som har alternativer til deponering. Utfordringene knytter seg til kostnadene både til intern og ekstern logistikk. Her bør man se på om det er mulig å få til incitamenter som gjør at bedriftene kan selge disse produktene i stedet for å deponere det i sjøen eller på land.
Dette er noe som må vurderes i bergverksmeldinga som er varslet!
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 2/2012)
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Over 100 ansatte hadde vært inne i mappa hennes hos Nav
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
– Jeg har fått noen henvendelser om innsidehandel de siste dagene
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Norske hjørnesteinsbedrifter kan forsvinne, advarer tillitsvalgte
– Vi må aldri slutte å snakke om det som skjedde for 50 år siden, da glemmer vi, sier Blamey.
André Kjernsli
Flukten fra Chile skulle bli kortvarig, men det tok 21 år før Sergio kom hjem
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Forskerne mener alle kommer til å tjene på et bedre kabelnettverk
Illustrasjonsfoto: Helge Larsen / NTB