JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minnesmerke over Spania-kjempere i Odda

Oluf Milde og de andre norske frivillige som kjempet for den spanske republikken i borgerkrigen 1936 - 1939 får nå sitt minnesmerke i Odda. I LO i Hardanger er engasjementet stort.

stig.christensen@lomedia.no

Minneplaten skal avdukes i Odda 1. mai neste år.

– Den vil få en hedersplass ved smelteverksporten i Odda, sier leder i LO i Indre Hardanger, Terje Kollbotn. Han var selv sentral på et møte lørdag, da forfatteren av «Tusen dager» fra den spanske borgerkrigen, Jo Stein Moen, fortalte fra boka. Datteren og barnebarnet til Oluf Milde var også til stede, samt Tore Strømøy fra programmet «Tore på Sporet».

Ville finne ut

Det hele begynte for et par år siden, da Irene Hammarlund ville finne ut mer om bestefaren, Oluf Milde fra Bergen, som før han reiste til Spania arbeidet og bodde i Odda. Hun tok kontakt med «Tore på Sporet», som fattet interesse for de norske Spania-kjemperne. Dermed var oppsporingen i gang, og i programmet som gikk på NRK for et par uker siden, gikk det fram at de fant Oluf Mildes grav i Valls, sørvest for Barcelona.

Parallelt med dette har Jo Stein Moen og Rolf Sæther skrevet boka «Tusen dager», om Norge og den spanske borgerkrigen 1936 – 1939. Der har de blant annet et eget kapittel om Oluf Milde.

Engasjement

Programmet til Strømøy fikk LO i Indre Hardanger til å tenne skikkelig på saken. I og med at Milde bodde og arbeidet i Odda, mente de at han burde få et minnesmerke. Det får han nå, men ikke bare han:

– Dette blir et minnesmerke over de norske frivillige som reiste til Spania for å kjempe i de internasjonale brigadene. På minneplaten skal det blant annet stå: «Oluf Milde fra Odda ga sitt liv for den spanske republikken, i kamp mot fascisme og tyranni».

Deretter følger siste vers i Nordahl Griegs dikt «Spansk teater» fra 1937, som lyder slik:

Hjelp dine spanske brødre,

Gi dem som takk din hånd.

De holder den fronten du tror på:

Menneskets frie ånd!

Kollbotn forteller at de satser på at etterkommere av norske brigadister vil være til stede ved avdukingen 1. mai.

Lindbæk og Grieg

I Spania møtte Oluf Milde både Lise Lindbæk og Nordahl Grieg. Førstenvnte omtaler Milde som en «usedvanlig arbeidsom og idealistisk ung mann». Nordahl Grieg var svært imponert over hvordan Milde og hans kolleger i voldsomt tempo kjørte proviant til kameratene ved fronten og sårede tilbake til lasarettet.

Kjempet til døden

Moen og Sæther skriver: «En klar augustnatt lå Oluf Milde på bakken ved siden av Nordahl Grieg under trærne ved Escorial. De to vestlendingene lå i mørket og så på stjernene mens de snakket lavmælt om livet. Milde hadde vært i Spania i et halvt år og ga uttrykk for at han ønsket å bli i landet til opprørerne var beseiret. Hjemme satt hans unge kone og en liten datter». Milde mente det var bruk for en sterk krigsmakt dersom Franco, Hitler, og Mussolini skulle stanses. Han fryktet at kampen mot fascismen kunne bli lang.

Oluf Milde ga sitt liv til kampen mot fascismen. Han fikk tyfus, og døde på militærsykehuset i Valls i desember 1937.

– Han er en helt, ifølge Jo Stein Moen.

Stor aksjon

Fagbevegelsen i Odda gjorde en kjempeinnsats i solidaritet med den spanske republikken i årene før 2. verdenskrig. Den norske Spania-komiteen oppfordret hvert fylke til å samle inn nok penger til en ambulanse hver, mens Odda klarte det på egen hånd.

– Fagbevegelsen i Odda skrev ut ekstrakontingent. Det var 2 000 fagorganiserte i Odda på den tiden, og alle utenom elleve var med, forteller Terje Kollbotn. Oppfordringen kom i september 1938 og i desember samme år var ambulansen fra Odda på vei nedover.

Folkeolympiaden

Noe av grunnen til det sterke engasjementet i Vestlands-kommunen, var det alternative OL i Barcelona i 1936, eller folkeolympiaden, som den ble kalt i Norge. Det var en håndfull deltakere fra Odda, blant annet diskoskasteren og kulestøteren Lars Ulgenes, som representerte Fagforeningenes IL. Franco gikk til angrep på republikken mens de var der, og nordmennene reiste rett hjem og la fram førstehånds rapporter. Slike levende beskrivelser smittet over på de fagorganiserte hjemme, og faglig utvalg i LO i Odda og Tyssedal satte seg i bevegelse. I begynnelsen av 1939 ble det samlet inn nye 18 000 kroner, som var svært mye penger den gangen.

Nr 4

I Norge er det i dag bare tre minnesmerker over falne Spania-kjempere. De står i Kabelvåg, Kristiansund og i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo. Ved siden av å reise et minnesmerke, vil LO i Indre Hardanger gi ut et hefte om Spania-solidariteten i Odda, samt arrangere en studietur i brigadistenes fotspor i Spania til vinteren.

Annonse
Annonse