JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Misfornøyd med Statkraft

De tillitsvalgte i Agder Energi, Skagerak Energi og BKK er ikke lenger fornøyd med måten Statkraft utøver sitt eierskap på.

anette@lo-media.no

– Vi i BKK var lenge fornøyd med Statkraft, og anbefalte også selskapet overfor andre tillitsvalgte da Statskraft kjøpte seg opp i 2002. Men nå ser vi en holdningsendring, sier hovedtillitsvalgt i BKK, Svein Davidsen. Statkraft eier 49,9 prosent av BKK. Nå opplever Davidsen at Statkraft endrer seg fra å være en eier med gode intensjoner og avtaler, og med regionalt fokus, til å bli mer fjern. – Statskrafts styremedlemmer i BKK er mer opptatt av Statskrafts strategi enn av BKKs strategi. Derfor opplever vi i dag at mange prosjekter og satsninger blir nedstemt, til tross for at de er lønnsomme og baserer seg på kompetanse som allerede er i selskapet, sier Davidsen.

Norge er for lite

Han mener Statkraft ser på Norge som et for lite marked og at de nå interesserer seg mer for Europa og resten av verden. – Er det virkelig nødvendig at en satsning på Statkraft som en internasjonal gigant innen fornybar energi må gå på bekostning av regionale muligheter og verdiskapning, spør Davidsen, som mener Statkraft vil smalne de regionale selskapene. – De utøver en sentralisert detaljstyring, noe som hemmer regional videreutvikling. At de i tillegg har fått dårlig omdømme, er også hemmende for oss, sier Svein Davidsen. Han frykter at Statkraft nå bygger opp og pynter på nettvirksomheten i Statkraftkonsernet for å bruke dette i en byttehandel mot produksjonsvirksomhet innen få år.

Krever ny kurs

Den samme situasjonen opplevde de tillitsvalgte både i Agder Energi og i Skagerak Energi. Til slutt skrev de et felles brev til ledelsen i Statkraft . I tillegg har de tatt kontakt både med både stortings- og regionalpolitikere og vært i møter med Næringsdepartementet. – Vi ønsker at staten skal sørge for at Statkraft opptrer som en ansvarlig og verdiskapende eier. Samtidig må den påse at Statkraft styres etter intensjonene i Soria Moria. For å få til dette, krever vi at deler av styret, deriblant styreleder, må byttes ut, sier Svein Davidsen. I Soria Moria lover regjeringen at den skal legge til rette for at de offentlige regionale kraftselskapene kan vokse og utvikle seg gjennom å gi muligheter for tilgang på økt offentlig egenkapital. Svein Davidsen mener det er det motsatte som nå skjer. Og han lover at dersom dagens strategi blir videreført, eller at man følger samme retning i ett litt lavere tempo, så vil de tillitsvalgte motarbeide det med alle lovlige midler. – Derimot lover vi å bidra kontruktivt til å stake ut en ny kurs som kan løfte Statkraft sammen med det regionale selskapene, sier Davidsen.

Har trua

Davidsen og de andre tillitsvalgte har tro på at det går an å endre kurs. De har fått drahjelp fra 10 ordførere og fylkesordfører fra Tromsø til Stavanger som også reagerer på hvordan Statkraft utøver sitt eierskap. Også de har sendt brev til næringsministeren. – I tillegg har Sylvia Brustad selv dratt frem Eidsiva Energi som et prakteksempel på hva som går an å få til regionalt. Vi vil i samme retning som Eidsiva, og da må regjeringen ta grep, sier Davidsen.

Annonse
Annonse