Mot løsning på «banankrig»
16 års krangel mellom EU og Latin-Amerika om importtoll på bananer kan få sin løsning fredag.
Saken oppsummert
– Alle er om bord. De siste hindringene er ryddet av veien og en avtale er ventet fredag, sier en EU-diplomat til nyhetsbyrået Reuters.
Dermed ser det ut til å være over for den 16 år lange og svært så betente bananstriden – som er verdens lengste handelsstrid.
Importtollen senkes
Striden om importtoll på bananer inkluderer også land i Afrika, Karibia og Stillehavet (ACP-landene) samt USA. Enigheten skal innebære at tollen reduseres, og at EU skjermes for videre straffetiltak fra Verdens handelsorganisasjon (WTO), som har fordømt EUs importregime.
Ifølge avtalen skal importtollen på bananer kuttes til 114 dollar per tonn innen 2016, med en umiddelbar reduksjon til 148 dollar. Dagens tollsats er på 176 dollar per tonn.
Bananstriden er blitt sett på som et de av større hindrene i arbeidet med å komme til enighet om en ny, global handelsavtale.
Kompensasjon
Fattige afrikanske og karibiske bananprodusenter har fryktet at den spesialbehandlingen de har fått av EU, nå kan bli lite verd. Avtalen inkluderer derfor en kompensasjon til disse – for det meste tidligere europeiske kolonier – på 301 milliarder dollar.
EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel kunngjorde tidligere i uka at gruppen av latinamerikanske bananprodusenter og ACP-produsentene hadde kommet til enighet.
Selv om ikke USA eksporterer bananer, er landet likevel part i striden fordi flere av de største bananeksportselskapene som Chiquita, Dole og Del Monte er amerikanske.
Bærebjelken
Flere karibiske politikere har sagt at en avtale vil ha dramatiske konsekvenser for deres lands økonomier. De har likevel sett det som uunngåelig at det kommer til en løsning på striden.
Bananeksport er bærebjelken i økonomien i mange av disse landene, og tap av markedsandeler merkes allerede hos produsenter og i lokalsamfunn.
Enigheten som legger banankrigen død, innebærer at EU skjermes fra ytterligere søksmål om striden straks avtalen er undertegnet, ikke fra datoen endringen i importtollen er formelt registret hos WTO.
Den formelle registreringen, kjent som sertifisering, kan ta måneder eller år dersom andre WTO-medlemmer protesterer. (ANB-NTB-Reuters)


Nå: 0 stillingsannonser