Nekter å la seg bruke som dørmatte
Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten advarer regjeringen mot å bruke Stortinget som «dørmatte».
Han ber regjeringspartiene bestemme seg for om de vil bruke vårsesjonen til samarbeid eller konfrontasjon.
Etter opposisjonens mening ble Stortinget overkjørt ved flere anledninger i høstsesjonen, blant annet ved å tvinge igjennom en biodieselavgift det var klart flertall imot.
– Dette er ikke bare en utfordring for opposisjonen, men det er også en gryende opposisjon mot denne holdningen i regjeringspartienes egne rekker. Regjeringen kan ikke tro at den kan bruke Stortinget som dørmatte, sier Høybråten til NTB.
– Derfor må den bestemme seg for om den vil legge seg på en konfrontasjonslinje, eller om den vil ha samarbeid om de store sakene. Vi vil ikke gi Stoltenberg ryggdekning i viktige og vanskelige saker, for senere å se at regjeringen tar æren alene for gode saker som er kommet fram etter et forlik i Stortinget, slik som den for eksempel har gjort når det gjelder satsingen på regnskog, fortsetter Høybråten.
Høyres parlamentariske nestleder, Jan Tore Sanner, vil heller ikke gi regjeringen fred, men Høyre vil ikke bruke vårsesjonen til det Sanner kaller negativ opposisjon, som bare går ut på å forsøke å få fram uenigheten mellom regjeringspartiene.
– Det klarer regjeringen utmerket selv, sier Sanner til NTB.
Regner med strammere budsjett
Både Høybråten og Sanner trekker fram behandlingen av revidert nasjonalbudsjett på vårsesjonens siste dag 18. juni som meget viktig.
– Det har vært et klart skifte i den politiske retorikken fra Kristin Halvorsens (SV) stadige gjentakelser av at «det skal ikke stå på pengene», til Sigbjørn Johnsens (Ap) ord om at det er nødvendig å «stramme inn livreima». Jeg regner med at vi ser følgene av holdningsendringen allerede i revidert nasjonalbudsjett, sier Sanner til NTB.
Klima, helse og olje
Høybråten tror klimapolitikk, oljeaktivitet langs kysten og innstramninger i økonomien, er saker som kan føre til at regjeringen får større problemer internt enn den har hatt til nå.
Den mest omfattende saken som Stortinget får til behandling er samhandlingsreformen som handler om organiseringen av helsevesenet. Saken ligger i Stortingets helse- og omsorgskomité. Fristen for avgivelse er satt til 25. mars, og den skal etter planen behandles i Stortinget 27. april.
– Alle er for samhandling, men det er ikke enighet om hvordan man skal få det til. Jeg føler ikke at meldingen har brakt oss nærmere noen omfattende helsereform. Vi har en stor jobb å gjøre i Stortinget, sier Høybråten.
Sykelønnen
En annen stor sak i vår blir sykelønnsordningen og reforhandlingen av IA-avtalen som skal være avsluttet 1. mars. Dette er formelt en sak mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, men Stortinget vil også få et ord med i laget.
Opposisjonen har varslet at den vil samarbeide om tiltak for å få ned fraværet. Høyre vil ikke røre trygdeytelsene, men vil ha strengere krav til kontroll med sykelønnen.
– Det bør være i alles interesse. En forutsetning for å beholde verdens beste sykelønnsordning, er å få ned utgiftene, sier Sanner.
Vil berede grunnen for samarbeid
Høyre vil ellers bruke vårsesjonen til å forsøke å skape grunnlag for et bredest mulig borgerlig samarbeid.
– Jeg håper opposisjonen kan ta lærdom av at de borgerlige partiene står sterkest når de står samlet. Høyres rolle er å bygge grunnmuren for et bredest mulig borgerlig samarbeid. Jeg tror at vi i løpet av våren vil se mange områder der de borgerlige partiene markerer felles politikk, sier Høyres nestleder til NTB. (ANB-NTB)
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn kaster en brannfakkel inn i pensjonsdebatten. Krever ny «sliterpensjon»
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB