JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny ACER-markering:

– Det brygger opp til et skikkelig opprør i hele distrikts-Norge mot EUs energiunion

Motstandere av norsk deltagelse i EUs energiunion og ACER var samlet på industristeder landet rundt i ettermiddag og kveld. Ny fanemarkering blir det utenfor Stortinget 27. februar.
MO I RANA: I Mo i Rana i Nordland var det stort 0oppmøte da motstanderne av norsk medlemsskap i EUs energiunion samlet seg i gågata.

MO I RANA: I Mo i Rana i Nordland var det stort 0oppmøte da motstanderne av norsk medlemsskap i EUs energiunion samlet seg i gågata.

Viktor Høgseth, Rana Blad

knut.viggen@lomedia.no

I ettermiddag er det mønstringer i mange norske byer mot at Norge skal tilsluttes EUs energiunion. Bak markeringene i Mo i Rana, Mosjøen, Orkanger, Sunndalsøra, Odda og Kristiansand står fagforeninger, lokale LO'er og ikke minst lokale Ap-lag. Det er et veritabelt distriktsopprør mot EUs energiunion på gang, melder Nationen.

I Mo i Rana var det samling i Gågata med appeller av Geir Waage, Kjell-Idar Juvik, Lars Frøysa fra Celsa og Erlig Solvang fra Naturvernforbundet. Senere på kvelden var det temamøte om EUs energibyrå ACER og styring av kraft på Moheia videgergående skole. Arrangør var LO i Rana og omegn.

SAMLING: LO i Rana sto blant andre som arrangør under markeringen i industribyen i ettermiddag.

SAMLING: LO i Rana sto blant andre som arrangør under markeringen i industribyen i ettermiddag.

Viktor Høgseth

Motstanderne frykter for norsk råderett over energipolitikken, høyere strømpriser og ikke minst norske industriarbeidsplasser.

Faglig leder i nei til EU og organisasjonsarbeider i Rørleggernes Fagforening (Fellesforbundet), Boye Ullmann, tror Ap sitter med nøkkelen i det som kan bli en politisk thriller på Stortinget. Ullann er faglig leder i nei til EU, Rødt-medlem og organisasjonsarbeider i en lokal avdeling i Fellesforbundet.

DISTRIKTSOPPRØR: Boye Ullmann mener det brygger opp til et skikkelig distriktsopprør mot EUs energiunion og Acer. Han har også inngått fred med EL og IT Forbundet etter kabel-bråk.

DISTRIKTSOPPRØR: Boye Ullmann mener det brygger opp til et skikkelig distriktsopprør mot EUs energiunion og Acer. Han har også inngått fred med EL og IT Forbundet etter kabel-bråk.

Leif Martin Kirknes

– Nå brygger det opp til et skikkelig opprør i hele distrikts-Norge, sier han.

Og han tror Arbeiderpartiet nå opplever en veritabel kamp mellom ordførere og representanter fra distriktene og en ledelse som er langt mer EU-vennlig.

Seks Ap-krav

I går ble det kjent at Arbeiderpartiets gruppestyre på Stortinget nå stiller seks krav for at partiet skal støtte forslaget fra regjeringen om at Norge innfører EUs tredje energimarkedspakke. Disse kravene er:

• Norges olje- og gassressurser er det norske folks eiendom og skal komme hele samfunnet til gode.

• Eirskapet til norske vannkraftressurser skal ligge fast. Minst to tredjedeler skal være offentlig eid.

• Norsk fornybar kraftproduksjon skal bidra til økt verdiskapning og ysselsetting i Norge og til å erstatte fossil energi med fornybar energi.

• Norsk myndigheter skal ha selvstendig kontroll over alle viktige avgjørelser for energisikkerheten i Norge, for eksempel de som gjelder i industrien. Vedtak om nye utenlandskabler skal fremdeles skje som følge av suverene vedtak fattet av norske myndigheter- Eventuelt nye kabler skal være sammfunnsøkonomisk lønnsomme.

• Statnett skal eie og drifte alle fremtidige mellomlandssamband. Dette skal inn i energiloven.

• De såkalte flaskehalsinntektene skal fortsatt kunne gå til å redusere nettariffene og til å vedlikeholde og bygge ut det norske strømnettet.

AUF også imot

Tirsdag vedtok også AUF å gå mot EUs tredje energimarkedspakke. AUF mener i tillegg at et vedtak om å bli med i energibyrået ACER også krever at det blir behandlet etter grunnlovens paragraf 115, altså at det krever tre fjerdedels flertall på Stortinget for å bli vedtatt.

– Tilsutning til EUs energibyrå per idag ville ikke nødvendigvis ha store konsekvenser i seg selv, men AUF frykter at en slik suverenitetsavståelse svekker den politiske styringen over norske energiressurser. Innlemmelse av rettsaktene i EUs energimarkedspakke kan derfor på lang sikt ha konsekvenser vi i dag ikke kjenner til, heter det i vedtaket fra ungdomspartiet.

LO-kompromiss

I LO-familien er både IndustriEnergi og EL og IT Forbundet motstandere av norsk tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke og Acer. Tradisjonelt har de likevel vært uenige om bygging av utenlandskabler.

IndustriEnergi er fortsatt mot utenlandskabler, men har innsett at løpet er kjørt når det gjelder kablene til Tyskland og England, som allerede er under bygging. Dette er Statnett-eide kabler EL og IT Forbundet er for å bygge.

Etter et kompromiss mellom forbundene før LO-kongressen i fjor, ble det klart at begge forbund er enige om å si nei til en ny tredje privateid kabel til Skottland, den såkalte NorthConnect-kabelen. De er også enige om å si nei til ytterligere konsesjoner før man har høstet erfaringer med to første.

EL og IT-nei

Forbundsstyret i EL og IT Forbundet vedtok tirsdag 6. februar å gå imot norsk tilslutning til EUs energimarkedspakke, herunder ACER.

– For oss er det uaktuelt å gamble med råderetten over forvaltningen av landets vann- og energiressurser. Norges kraftressurser skal styres av norsk politikk, sier Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet, i en pressemelding.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse