– EL og IT skal ha nulltoleranse mot seksuell trakassering
EL og IT-leder Jan Olav Andersen vil at forbundet skal lage egne retningslinjer. Det blir et lederansvar å sørge for trygge møteplasser.
UAKSEPTABELT: Jan Olav Andersen fastslår at seksuell trakassering er helt uakseptabelt i EL og IT Forbundet. Nå vil han lage egne retningslinjer på området.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
– Denne høsten har vært preget av sterke beretninger om seksuell trakassering i nesten alle samfunnsområder, sier EL og IT-leder Jan Olav Andersen i sin innledning på forbundets landsstyremøte i Lillestrøm.
– Jeg tror de fleste av oss er overrasket over omfanget som har kommet frem, men det er ingen grunn til å tvile på historiene. Fagbevegelsen er heller intet unntak, ei heller EL og IT Forbundet. Vi har fått beretninger om hendelser også i egen organisasjon, sier Andersen.
Han ønsker å beklage.
– For alle som har blitt utsatt for det i vårt forbund vil jeg be om unnskyldning. Både for det opplevde og for mangelfull oppfølging, sier EL og IT-lederen.
• Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert
Egne retningslinjer
Nå vil han etablere egne retningslinjer på området. Det er anslått at de er klare for å behandles i forbundsstyret i februar. Det skal nedfelles hva slags reaksjoner som skal gjelde, alt fra bortvisning fra enkeltarrangementer til suspensjon fra tillitsverv og anmeldelser der det er aktuelt.
– EL og IT skal ha nulltoleranse. La oss ikke gjøre dette til en diskusjon om hvor grensen skal gå. De som utsettes for uønsket atferd setter de grensene. Punktum, sier Andersen.
Han fastslår at det også skal være trygt å si fra om uønsket atferd.
– EL og IT Forbundets møteplasser sentralt og lokalt skal være trygge møteplasser for alle, uavhengig av kjønn, rase, religion eller seksuell legning. Det er et helt klart lederansvar å sørge for at vi har trygge møteplasser, fastslår han, og inviterer til en selfie-aksjon på landsmøtet.
(Fortsetter under bildet)
TAR BILDE: EL og ITs kommunikasjonssjef Robert Kippe tar bilde av landstyredelegat Venke Heimdal.
Leif Martin Kirknes
Linjemontør-organisering og vellykket streik
I sin innledning snakket han også om valget i Honduras, valget i Norge og statsbudsjettet. Han jublet for tariffavtale i Sysco ved Stord, men beklaget nedbemanninger i Telenor og Relacom.
Han snakket også om organisering av linjemontøransatte i selskapet Valard. Det som skjedde med bosnierne har blitt lagt merke til hos andre ansatte i Valard, antallet nye medlemmer derfra er nå oppe i 130.
Andersen fastslår at forbundet er i ferd med å skrive historie på dette området og er klar for å organisere også i andre bedrifter med utenlandske ansatte, dog har det oppstått en uoverensstemmelse om organisasjonsrett innad i LO som må oppklares. i tillegg er sakene til arbeiderne ressurskrevende.
Andersen var også innom politisk strek med aksjon foran Stortinget 15. november, der han selv var blant appellantene. Streiken var et bra initiativ, selv om EL og ITs ønsker for restriksjoner av bemanningsbransjen går mye lenger enn streiken tok til orde for.
– Vi er tilhenger av et generelt forbud. Men det hindrer oss ikke fra å være enig i det som kan være skritt én, forbud mot bemanningsbyrå innenfor bygg i Oslo om omegn, sier han.
LANDSSTYREMØTET: EL og IT Forbundets landsstyre er samlet i Lillestrøm 6. og 7. desember.
Leif Martin Kirknes