JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Orona-streiken er i gang:

– Heismontørene streiker til Orona-ledelsen skriver under på heisoverenskomsten

Streiken i Orona Norway AS er i gang og den varer helt til ledelsen i bedriften skriver under, sier leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen.
STREIKESTART: Orona-ansatte (t.v.) og sympatiserende medlemmer av Heismontørenes Fagforening ved streikestart mandag morgen.

STREIKESTART: Orona-ansatte (t.v.) og sympatiserende medlemmer av Heismontørenes Fagforening ved streikestart mandag morgen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Klokka 07.00 i morges leverte EL og IT-medlemmene i heisfirmaet Orona Norway AS inn biler, bilnøkler, mobiltelefoner, PCer, nettbrett og nøkler til kontoret til Oslo-avdelingen på Trollåsen i Oppegård kommune.

Dermed er streiken i gang.

I tillegg til medlemmer ved Oslo-avdelingen streiker også medlemmer i Sandefjord og i Sarpsborg. 17 heismontører er i streik, av totalt 19 EL og IT-medlemmer.

Heismontørene i Orona streiker for tariffavtale

– Trist å stå her

Mange HMF-medlemmer fra andre heisfirma stilte opp på parkleringsplassen i morgentimene for å vise sin sympati og støtte til de streikende. På rekke og rad sto de parkerte Orona-bilene, som fra i dag ikke vil være å se ute hos kundene.

I samlet flokk gikk heismontørene deretter de få hundre meterne bort til Orona-kontoret der Markus Hansen holdt en kort appell.

– Det er egentlig ganske trist at vi må stå her igjen og streike for å få noe så grunnleggende som en tariffavtale, sa Markus Hansen.

Med nebb og klør

Heisoverenskomsten aksepteres og godtas av de fleste heisfirmaene i Norge, enten de er medlem av NHO/Nelfo eller ikke, konstaterte Hansen.

Men ikke Orona.

– Dette firmaet her, Orona Norway AS, kjemper med nebb og klør for ikke å få heisoverenskomsten, de gode forholdene og lønns- og arbeidsvilkårene som de andre har. Ledelsen vil ikke at de ansatte skal ha denne tariffavtalen og det er en av grunnene til at vi står her i dag. Dette er nitrist og flaut av Orona-ledelsen, sa Hansen.

– De har fortsatt til gode å komme med en eneste god begrunnelse for ikke å inngå heisoverenskomsten. Den eneste begrunnelsen de har kommet med er noen formalistiske finurligheter. At det er grunnen til at de ikke vil inngå heisoverenskomsten. Det er piss, rett og slett bare piss, sa Hansen.

Innleid eller underleverandør?

Heismontørenes Fagforening mener Orona Norway AS baserer mye av sin virksomhet på bruk av utenlandsk og innleid arbeidskraft.

Heismontørenes Fagforening stusser på at selskapet i sine svar til både FriFagbevegelse fredag og i Klassekampen lørdag tilbakeviste at Orona leier inn arbeidere.

– Da må det i såfall bety at selskapet bruker underleverandører. Da skal de etter DSB-bestemmelsene ha egne godkjenninger og blant annet bruke eget utstyr, noe vi ser at de ikke gjør. De kjører Orona-biler og bruker Oronas utstyr og vi har flere ganger dokumentert at de mangler nødvendig godkjenning for å sette opp heiser, sier Markus Hansen.

Følg Nettverk på Facebook

– Viktig kamp for hele fagbevegelsen

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sier det er grunnleggende for forbundet og fagbevegelsen å få på plass tariffavtaler.

– Vi registrerer at bedriften så langt ikke vil skrive under på en tariffavtale. Det har vært mekling som ikke førte frem og nå tas streikevåpenet i bruk, sier Andersen.

Han sier det ikke er ofte det går så langt at det blir streik på grunn av at en bedrift ikke vil skrive under på en tariffavtale.

– Men vi registrerer en økende tendens til at arbeidsgivere vegrer seg mot tariffavtaler, sier han.

Han sier de streikende nå står midt oppe i en viktig kamp for ikke bare heisbransjen, men for hele fagbevegelsen.

– Kampen for å få på plass tariffavtaler er en helt grunnleggende kamp for oss, sier han.

EL og IT Forbundet betaler streikestøtte til de streikende, 1050 kroner per dag. I tillegg kommer eventuell støtte fra fagforeningen.

– Har det vært kontakt mellom dere og ledelsen i Orona etter meklingen?

– Nei, ingen kontakt så langt. Det er helt og holdent opp til bedriften å løse denne situasjonen, sier Jan Olav Andersen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse