– Hvis du må jobbe til du blir syk, så er det ikke din feil
Flere EL og ITere deltok på AUFs landsmøte.
Gaute Skjervø, som er innstilt som ny leder til AUF, sammen med AUF-landsmøtets EL og IT-ere; Kristoffer Meldalen Moen, Kristoffer Meldalen Moen, Gunnhild Slupphaug, Gabriel Frandsen, Jon Erlong Hvithammer, Vegard Skjervold, Ole Kristian Berg og Shagith Jeyaranjan.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Hele sju EL og IT-ere fikk vi trommet sammen på kort tid for et kjapt foto utenfor Samfunnssalen, der landsmøtet foregikk.
De sju er delegater, av totalt 350 på AUF-landsmøtet. Fire av dem er elektrikere, en er elektrikerlærling, det er en telekommontør og en som jobber i IT-selskapet Atea.
Et par av dem var også på talerstolen. Trondheims-elektriker Vegard Skjervold, for tiden vikar som ungdomsleder i EL og IT Forbundet, har blant annet snakket om arbeidslinja.
– Hvis du må jobbe til du blir syk, så er det ikke din feil. Det er arbeidslivet sin feil, sa han blant annet fra scenen.
– Dagens arbeidslinje er der hovedsakelig som straff for dem som ikke kan jobbe. Jeg ønsker meg en arbeidslinje som gir folk lønn som de kan leve av samtidig som den får folk ut i arbeid, og ikke bare straffer folk og satser på at det fikser alt, sier han til Nettverk etterpå.
Energipolitikk
Odøling Jon Erling Hvithammer, fra EL og IT Hedmark og Oppland og leder i klubben til i Odal Elektro, snakket om energipolitikk i AUF-landsmøtet.
Han er åpen for at vi må se på kjernekraft som en mulighet i energimiksen.
– Vi står midt i en klimakrise og en omfattende energikrise. Det grønne skiftet vil kreve mye energi. Per nå styrer Norge mot et kraftunderskudd. Vi må finne nye måter å produsere kraft på for å møte det enorme kraftbehovet vi står overfor, sa han fra talerstolen.
– Vi ser jo det at det er på tide med litt mer stabile energiformer og da må vi se på flere muligheter for fornybare energikilder. Og da kan atomkraft være en mulighet, sier han til Nettverk.
Telekommontør Shagith Jeyaranjan har ikke vært på talerstolen ennå, men sier at de i delegasjonen har hatt mange diskusjoner, deriblant om atomkraft og å legge verne vassdrag i rør.
– Så det blir litt energipolitikk på AUF-landsmøtet?
– Ja, det gjør det!, sier Jeyaranjan.
På ettermiddagen tok elektrikerlærling Gunnhild Slupphaug, fra AUF Trøndelag, ordet. Hun snakket om kvinnehelse og eksemplifiserte med endometriose.
– Min helse er like viktig som en manns helse, men sånn virker det ikke som det er i dag, sa hun.
– I dag er det altfor lite forskning om kvinnehelse. Det handler om mer enn helse. Det handler om likestilling. Det handler om rettigheter. Og det handler om ulikheter.
LO på talerstolen
Lederne for Fellesforbundet, Fagforbundet og HK holdt innlegg fredag ettermiddag. Jørn Eggum mener AUF og Fellesforbundet på ulike måter deler et skjebnefellesskap
– Hvis dere er partiets salt, som dere ofte blir kalt, kan jeg kanskje si at Fellesforbundet til tider kan være partiets pepper, sa han.
Han ønsker ikke å blande seg inn i landsmøtets gang ellers, men vil gjerne strekke seg til å gi en tommel opp.
– Tommel opp for gode forslag på fornybar kraft og satsing på yrkesfag. Dere er smarte som trekker fram fornybar kraft som en av de viktigste sakene for AUF. For vi må aldri glemme at det er Norges største fortrinn, både økonomisk og klimamessig, sa han.
HKs Christopher Beckham, selv tidligere AUF-er, mener AUF og HK deler visjonen om at arbeidstakerrettigheter, rettferdighet og miljøvern må gå hånd i hånd.
– Sammen skal vi sikre at rettigheter ikke bare blir et ord, men må etterleves. Det må vi gjøre hver eneste dag, på hver eneste arbeidsplass i hver bygd og hver by, sa han.
Nøkkel
Fagforbundets Mette Nord framsnakket blant annet velferdsstaten.
– Velferdsstaten, vil jeg tørre å påstå, er et av menneskets mest geniale oppfinnelser, sa hun.
– Alle som kødder med velferdsstaten, kødder med Fagforbundet, og det vil jeg ikke anbefale de å gjøre.
Organisering er svaret og nøkkelen til et godt arbeidsliv, fortalte HK-leder Beckham.
– Uansett hvilken bransje du er i, uansett om du er student, lærling eller nyutdannet, er det viktig at du organiserer deg. Fagforeningene gir deg verktøyene du trenger for å stå opp mot urettferdighet og for å sikre at dine rettigheter blir ivaretatt, sa Beckham.
De tre forbundslederne snakket også om valget neste år.