JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet åpner landsmøtet på Kvinnedagen:

– Kampen for sjølbestemt abort er en historisk kvinnekamp

EL og IT Forbundet avslutter åpningsdagen av landsmøtet litt tidligere enn vanlig, slik at delegatene kan delta i markeringen på Youngstorget i kveld. – Det gjør vi fordi likestilling er viktig og fordi kvinnekamp nytter, sier Monica Derbakk.
8. MARS: Monica Derbakk er leder av utviklingsavdelingen i EL og IT Forbundet. I kveld tar hun med seg landsmøtedelegatene i EL og IT på 8. mars-markering på Youngstorget.

8. MARS: Monica Derbakk er leder av utviklingsavdelingen i EL og IT Forbundet. I kveld tar hun med seg landsmøtedelegatene i EL og IT på 8. mars-markering på Youngstorget.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Kampen for sjølbestemt abort er en historisk kvinnekamp, som svært mange har et stort engasjement for, sier Monica Derbakk, leder i utviklingsavdelingen i EL og IT Forbundet.

I 2014 ville regjeringen gi fastleger reservasjonsrett mot å henvise til abort. Kvinnedagen ble en massemønstring, og regjeringen snudde i saken.

I år er abort-saken brennaktuell på nytt. I tillegg er kampen for likelønn, flere kvinner inn i tillitsverv og styrer og mot det kjønnsdelte arbeidsmarkedet viktig å markere, mener Derbakk.

– Målet vårt er at penger og makt blir likt fordelt mellom kjønnene, sier Derbakk.

– EL og IT Forbundet har en kvinneandel på rundt 10 prosent, vi arbeider kontinuerlig for å få flere kvinner inn i tillitsverv, samt for at arbeidsmarkedet skal bli mindre kjønnsdelt, fortsetter hun.

Forslagene om likestilling som ligger til behandling på landsmøtet gjelder blant annet forholdet rundt seksuell trakassering og krav om å få lik standard for kvinner og menn rundt brakkeforhold. Videre foreligger det en likestillingspolitisk uttalelse som skal behandles av landsmøtet.

Les også: Kvinner vil ikke «føde for Erna». Slik markeres kvinnedagen landet rundt

Tillitsvalgte og innsyn

– En av utfordringene med arbeid for likelønn i privat sektor, er mangelen på åpenhet om lønn, forklarer Derbakk.

Tillitsvalgte får i dag i liten grad innsyn i egne medlemmers lønn.

– Lønnsstatistikk etter kjønn og stillingsgrupper må bli mer tilgjengelig for tillitsvalgte, sier hun.

«Kvinner kan»-kurs

Forbundet arrangerer årlige kvinnekonferanser med god oppslutning og likestillingspolitiske tema. Til høsten planlegger de et eget «kvinner-kan»-kurs på Sørmarka, som nettopp er et tiltak for å få flere jenter inn i styrene i fagforeninger og klubber.

– Vi har flinke jenter som markerer seg i dag, men vi trenger enda flere, sier Derbakk.

Å velge mannsdominerte yrker som elektriker, energimontør eller telekomunikasjonsmontør er fortsatt ansett som utradisjonelle for kvinner og kjønnsubalansen er stor i disse bransjene. Forbundet har i flere år jobbet for å rette på disse skjevhetene. Mest kjent er prosjektet Jenter i Bil og Elektro. Det ble etablert flere kvinnenettverk under og i etterkant av prosjektet, disse finnes i i Oslo, Bergen, Rogaland og Trøndelag.

Les også: Her blir det debatt om høye strømpriser og utenlandskabler. Følg EL og IT Forbundets landsmøte

Flere utfordringer

Kvinnenettverket i Trøndelag med «Kvinner i teknikk og håndverk» har oppsummert noen av utfordringene de står overfor slik at jentene forblir både i utdanningen og i yrket. Det gjelder adgangen til å legge møter på dagtid og besøk på ungdomsskoler. Nettverkene foreslår også at det opprettes et Nasjonalt senter for utradisjonell utdanning for å bedre kjønnsbalansen i fag- og yrkesopplæringen.

Brakke-, garderobe- og toalettforhold på arbeidsplassene er en del av likestillingsarbeidet og senest på landstariffkonferansen for elektro i 2017 var temaet oppe. Alt for mange arbeidsplasser har dårlig tilrettelagte garderobeforhold, og det bidrar ikke til at flere kvinner velger disse yrkene.

– Vi ser at bransjene er under press og da forsvinner mye av den tilrettelegginga vi så blant annet på de tidligere mannsdominerte arbeidsplassene, sier Derbakk.

Jobben ikke ferdig

EL og IT Forbundet har vedtatt egne retningslinjer mot seksuell trakassering, med nulltoleranse.

– Selv om vi har gode retningslinjer, er jobben på langt nær ferdig. Å endre kultur og holdninger tar tid, sier hun.

Forbundet har også i år laget en egen veileder for gravide som er rettet både mot arbeidstaker, arbeidsgiver, tillitsvalgte og verneombud.

Monica Derbakk sitter også i LOs familie- og likestillingsutvalg og har gjort det i to kongressperioder. Hun sier det fortsatt er et stykke vei å gå til vi har et likestilt arbeidsliv.

Les også: – Det er ikke greit å måtte skifte bak en gardin på brakka med seksti mannlige kolleger rundt

Les også: Likelønsaksjonistar vart stoppa av Norges bank. No er dei tilbake med ny valuta

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse