BREV: Adm. direktør i Norsk Teknologi, Ove Guttormsen (t.h.) og leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, skrev felles brev til to statsråder i håp om at regjeringen ville redusere permitteringsordninger til ti dager igjen.
Knut Viggen
Permitteringsreglene:
– Regjeringen svikter næringslivet
Skuffelse over revidert statsbudsjett både hos arbeidstakere og arbeidsgivere.
knut.viggen@lomedia.no
– Vi er skuffet over at regjeringen ikke endret permitteringsreglene i revidert nasjonalbudsjett, sier leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, i en kommentar etter at det ble klart at regjeringen ikke går tilbake på en mye kritisert endring i dagpengeregelverket for permitterte som skjedde ved årsskiftet. Da ble lønnspliktperioden for arbeidsgiver fordoblet fra 10 til 20 dager. Dette har ført til at bedrifter, i stedet for permitteringer, heller har gått til oppsigelser.
Sendte brev
I et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) og arbeids- og sosialminister Robert Eriksen (Frp) 9. mai ba Felix og adm. direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Teknologi, Ove Guttormsen, om at lønnspliktperioden for arbeidsgiver igjen ble redusert til 10 dager. Norsk Teknologi og EL & IT Forbundet deler bekymringen for at bedrifter, særlig i distriktene, rammes av de nye reglene. "Dette er i stor grad bedrifter som er sterkt konkurranse- og konjunkturansatt, og som er sterkt avhengig av en kompetent arbeidsstokk med mye fagutdanning. Retten til å kunne permittere arbeidstakere er en viktig del av det å kunne beholde kompetanse i påvente av bedre tider", skriver Guttormsen og Felix.
En god permitteringsordning er viktig for å kunne oppfylle hovedmålet i norsk arbeidsliv om fast ansatte og høy kompetanse på arbeidsplassene, mener EL & IT Forbundet og Norsk Teknologi.
– Regjeringen burde tatt de signalene næringslivet gir den på alvor. Da hadde den gått tilbake på de endringene i permitteringsreglene som ble lagt inn i statsbudsjettet for 2014, uttaler Felix. Han mener bedriftene nå risikerer å miste verdifull kompetanse som det kan vise seg vanskelig, kostbart og tidkrevende å få erstattet.
Står sammen
Norsk Teknologi og EL & IT Forbundet ble ferdige på rekordtid under lønnsforhandlingene i slutten av april og ble blant annet enige om at en allmenngjøring av elektrikerens tariffavtale, landsoverenskomsten for elektrofagene, kan være et godt virkemiddel mot sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Nå står partene også sammen mot permitteringsreglementet. Oppsigelser i stedet for permitteringer kan i verste fall bety at kompetent arbeidskraft forsvinner fra bedriftene og flytter fra lokalsamfunnet, frykter partene. "Når bedriften igjen har behov for arbeidskraft må de lære opp nye, som igjen fører til økte kostnader. Konsekvensen av dette er at bedriften står uten kompetent arbeidskraft når økonomien blir bedre og bedriften igjen har behov for arbeidskraft", heter det videre i brevet til statsrådene.
– Vi står sammen om at regelverket er dårlig næringspolitikk. Nå mangler det bare at regjeringen kommer etter og reduserer lønnspliktperioden til 10 dager igjen, sier Hans O. Felix.
– Regjeringen burde tatt de signalene næringslivet gir den på alvor
Hans O. Felix, forbundsleder EL & IT Forbundet
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø