JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitteringsreglene:

– Regjeringen svikter næringslivet

Skuffelse over revidert statsbudsjett både hos arbeidstakere og arbeidsgivere.
BREV: Adm. direktør i Norsk Teknologi, Ove Guttormsen (t.h.) og leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, skrev felles brev til to statsråder i håp om at regjeringen ville redusere permitteringsordninger til ti dager igjen.

BREV: Adm. direktør i Norsk Teknologi, Ove Guttormsen (t.h.) og leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, skrev felles brev til to statsråder i håp om at regjeringen ville redusere permitteringsordninger til ti dager igjen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke endret permitteringsreglene i revidert nasjonalbudsjett, sier leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, i en kommentar etter at det ble klart at regjeringen ikke går tilbake på en mye kritisert endring i dagpengeregelverket for permitterte som skjedde ved årsskiftet. Da ble lønnspliktperioden for arbeidsgiver fordoblet fra 10 til 20 dager. Dette har ført til at bedrifter, i stedet for permitteringer, heller har gått til oppsigelser.

Sendte brev

I et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) og arbeids- og sosialminister Robert Eriksen (Frp) 9. mai ba Felix og adm. direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Teknologi, Ove Guttormsen, om at lønnspliktperioden for arbeidsgiver igjen ble redusert til 10 dager. Norsk Teknologi og EL & IT Forbundet deler bekymringen for at bedrifter, særlig i distriktene, rammes av de nye reglene. "Dette er i stor grad bedrifter som er sterkt konkurranse- og konjunkturansatt, og som er sterkt avhengig av en kompetent arbeidsstokk med mye fagutdanning. Retten til å kunne permittere arbeidstakere er en viktig del av det å kunne beholde kompetanse i påvente av bedre tider", skriver Guttormsen og Felix.

En god permitteringsordning er viktig for å kunne oppfylle hovedmålet i norsk arbeidsliv om fast ansatte og høy kompetanse på arbeidsplassene, mener EL & IT Forbundet og Norsk Teknologi.

– Regjeringen burde tatt de signalene næringslivet gir den på alvor. Da hadde den gått tilbake på de endringene i permitteringsreglene som ble lagt inn i statsbudsjettet for 2014, uttaler Felix. Han mener bedriftene nå risikerer å miste verdifull kompetanse som det kan vise seg vanskelig, kostbart og tidkrevende å få erstattet.

Står sammen

Norsk Teknologi og EL & IT Forbundet ble ferdige på rekordtid under lønnsforhandlingene i slutten av april og ble blant annet enige om at en allmenngjøring av elektrikerens tariffavtale, landsoverenskomsten for elektrofagene, kan være et godt virkemiddel mot sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Nå står partene også sammen mot permitteringsreglementet. Oppsigelser i stedet for permitteringer kan i verste fall bety at kompetent arbeidskraft forsvinner fra bedriftene og flytter fra lokalsamfunnet, frykter partene. "Når bedriften igjen har behov for arbeidskraft må de lære opp nye, som igjen fører til økte kostnader. Konsekvensen av dette er at bedriften står uten kompetent arbeidskraft når økonomien blir bedre og bedriften igjen har behov for arbeidskraft", heter det videre i brevet til statsrådene.

– Vi står sammen om at regelverket er dårlig næringspolitikk. Nå mangler det bare at regjeringen kommer etter og reduserer lønnspliktperioden til 10 dager igjen, sier Hans O. Felix.

– Regjeringen burde tatt de signalene næringslivet gir den på alvor

Hans O. Felix, forbundsleder EL & IT Forbundet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse