JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan Olav Andersen etterlyser sterkere satsing på havvind:

– Skal vi realisere mulighetene som ligger i havvind, må vi satse stort og vi må satse nå.

– Den tydelige og konkrete planen for en storstilt norsk satsing på havvind mangler fortsatt, sier forbundsleder Jan Olav Andersen. I dag la regjeringen frem sitt tillegg til energimeldingen.
HAVVVIND. I norske farvann er det planlagt for 4,5 gigawatt havvind, mens land som Sverige, Tyskland og Storbritannia hver for seg har ambisjoner om bortimot det tidobbelte.

HAVVVIND. I norske farvann er det planlagt for 4,5 gigawatt havvind, mens land som Sverige, Tyskland og Storbritannia hver for seg har ambisjoner om bortimot det tidobbelte.

Vattenfall

knut.viggen@lomedia.no

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) presenterte i dag regjeringens tillegg til energimeldingen som ble lagt frem av Solberg-regjeringen i juni 2021. Tillegget omfatter blant annet kraftproduksjon, mellomlandsforbindelser, sluttbrukermarkedet for strøm eksportmuligheter for industrien.

– Regjeringen gjør noen avklaringer i meldingen om havvind, men den tydelige og konkrete planen for en storstilt norsk satsing mangler fortsatt. Havvind gir store industri-muligheter i Norge, men skal vi realisere disse mulighetene – vi må satse nå og vi må satse stort, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Norge en miniputt?

Energi Norge frykter at Norge skal ende opp som en miniputt på havvindsatsing sammenliknet med nabolandene.

Andersen mener våre naboland ligger godt foran oss hvis man ser på hvilke planer de har.

– Landene i EU har ikke de samme forutsetningene som Norge innen havvind, men de har planer som er mye mer ambisiøse enn våre, slår han fast.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STORE MULIGHETER. Havvind gir store industri-muligheter i Norge, men skal vi realisere disse mulighetene – vi må satse nå og vi må satse stort, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

STORE MULIGHETER. Havvind gir store industri-muligheter i Norge, men skal vi realisere disse mulighetene – vi må satse nå og vi må satse stort, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Et ekstra poeng som har dukket opp i kjølvannet av krigen i Ukraina, setter også fart på den europeiske fornybarsatsingen.

– Behovet for å redusere avhengigheten til russisk gass setter også ekstra fart på gjennomføringen i EU. Så skal vi henge med i denne internasjonale konkurransen har vi dårlig tid, sier Andersen.

Energi Norge skuffet

Energi Norge er skuffet over at regjeringen ikke vil legge til rette for storstilt havvindutbygging i Nordsjøen.

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke bruker muligheten til å legge mer kraft i havvindsatsingen som ble presentert tidligere i år. Det er bra at tildeling av arealer kommer i gang, men Norge risikerer fortsatt å bli en miniputt sammenliknet med våre naboland. Det vil verken gagne norsk fastlandsindustri eller fornybarnæringen. Vi har alle muligheter til å bygge stort og lønnsomt i stedet for smått og dyrt i Nordsjøen, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FOR SMÅTT. – Vi har alle muligheter til å bygge stort og lønnsomt i stedet for smått og dyrt i Nordsjøen, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

FOR SMÅTT. – Vi har alle muligheter til å bygge stort og lønnsomt i stedet for smått og dyrt i Nordsjøen, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Knut Viggen

I norske farvann er det planlagt for 4,5 gigawatt havvind, mens land som Sverige, Tyskland og Storbritannia hver for seg har ambisjoner om bortimot det tidobbelte.

Utsira Nord kan komme først

Regjeringen varsler at havvindprosjektene i Sørlige Nordsjø vil bli tildelt etter auksjon. Energi Norge mener regjeringen på denne måten ser bort fra at både LO og NHO, inkludert Energi Norge, har anbefalt å bruke kvalitative kriterier.

– Da blir det desto viktigere at regjeringen bruker handlingsrommet i prekvalifiseringen til å ivareta viktige samfunnsinteresser som leverandørutvikling og norske arbeidsplasser, mener Energi Norge.

– Det er imidlertid positivt at det legges opp til kvalitative kriterier for flytende havvind på Utsira Nord. Her kan man ta hensyn til utvikling av norsk leverandørindustri og tildele prosjektområder uten å måtte vente på at auksjonsmodellen er ferdig utredet. Dette kan bli avgjørende hvis regjeringen skal klare sitt mål om å ha havvind i drift i løpet av 2020-tallet, mener Kroepelien.

Hybridnett gir flere arbeidsplasser

Det store spørsmålet om utvikling av et hybridnett hvor havvindproduksjon kan kobles til flere markeder enn det norske, ser ikke ut til å være berørt i tilleggsmeldingen. Energi Norge har tidligere pekt på at dette vil legge grunnlag for lønnsom storskala utbygging med tre-fire ganger mer kraftproduksjon og fem ganger høyere sysselsetting og verdiskaping frem mot 2050.

– Hybridnett er blitt en krevende sak innad i regjeringen. Men det er flere måter å løse dette på som vil sikre tilgang på mer fornybar energi til konkurransedyktige priser i Norge, samtidig som vi åpner for kobling til flere markeder og dermed gjør havvind mer lønnsomt for alle, sier Kroepelien.

Åpner for vindkraft på land

Regjeringen varsler at den vil gjenåpne for konsesjonsbehandling av vindkraft på land, der det er miljømessig akseptabelt og lokal oppslutning.

– Det vil være viktig for å sikre Norge tilgang på mer strøm til akseptable priser, når forbruket til industri og klimatiltak øker, mener Energi Norge.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse