Migrantarbeider i Europa
700 i markering mot sosial dumping i Strasbourg
Europeisk fagbevegelse krever at EU griper inn mot utnytting av migrantarbeidere.
LYDHØR: EU-parlamentariker Li Sigrid Andersson (37),leder arbeidslivsgruppen i det nye EU-parlamentet, og hørte interessert på hva norske tillitsvalgte, som Petter Vellesen, Rune Tønnesen fra Fellesforbundet og forbundssekretær Steffen Bjørkavåg Olsen (t.h.) fra EL og IT kunne fortelle om erfaringene med innleieforbud i bygg og anleggsbransjen i Oslofjord-området.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
STRASBOURG, FRANKRIKE: – Dette er en viktig markering for oss som fagforbund å være til stede på. Det som skjer av lovgivning og vedtak i EU-institusjonene påvirker norsk arbeidsliv, uansett hva vårt standpunkt til EØS-avtalen er, sier Steffen Bjørkavåg Olsen, forbundssekretær i EL og IT Forbundet med arbeidslivskriminalitet som fagområde.
Norsk fagbevegelse var også representert, da over 700 arbeidere fra europeisk fagbevegelse demonstrerte utenfor EU-parlamentet i går.
De vil få EU-institusjonene med på å innføre strakstiltak mot sosial dumping på tvers av landegrensene.
Italiensk fagbevegelse stilte mann- og kvinnesterke opp på markeringen i Strasbourg.
Knut Viggen
Syv representanter fra lokale fagforeninger i Fellesforbundet stilte utenfor EU-parlamentet, til det som ble en lydsterk og kraftfull markering samme dag som EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, avdekket hva som blir de nye EU-kommisjonærenes viktigste arbeidsområder framover.
Demonstrasjonen utenfor EU-parlamentet i Strasbourg ble organisert av tre europeiske fagorganisasjoner: Den europeiske bygnings- og trearbeiderføderasjonen (EFBWW) – der både Fellesforbundet og EL og IT Forbundet er medlemmer, Den europeiske transportføderasjonen (ETF) og Den europeiske føderasjonen for mat, jordbruk og turisme (EFFAT).
De krever at EU gjør vedtak som regulerer antall underentrepriser, grensekryssende arbeidsformidling og gjør arbeidstilsyn oftere og mer effektive.
Historier om utnytting
Etter demonstrasjonen var det høring i Europaparlamentet, der arbeidere som har opplevd å bli utnyttet i underentrepriser fortalte om sine erfaringer og opplevelser.
Der deltok EU-parlamentarikere fra flere politiske grupper, blant annet De grønne og venstresiden. De fikk høre grelle historier om folk som har opplevd grov utnytting.
– EU kan ikke lenger ignorere det som skjer – med utstasjonerte migranter og arbeidere fra tredjeland, sa generalsekretær i den europeiske bygnings- og trearbeiderføderasjonen, Tom Deleu under markeringen.
HOLDT APPELL: Tom Deleu er generalsekretær i den europeiske bygnings- og trearbeiderføderasjonen (EFBWW) og holdt appell.
Knut Viggen
– I anleggsbransjen ser vi høye nivåer av utnytting, svindel og annen misbruk av arbeidere, spesielt når det gjelder grenseoverskridende virksomheter. Underentrepriser er alltid en risikofaktor. Vi må bryte kjeden av utnytting. Den nye EU-kommisjonen og det nye EU-parlamentet må handle raskt, sa Deleu.
– Ber om regelverk
Generalsekretær i ETF, Livia Spera, ser det samme mønsteret over hele Europa i sin sektor.
– I dag er arbeidere på underentrepriser ofte andreklasses borgere med dårligere arbeidsvilkår og rettigheter i landene de jobber. Vi ber EU om et regelverk som kan regulere underentrepriser, slik at vi får tilbake rettferdighet på dette området, sa hun.
Generalsekretær i EFFAT, Kristjan Bragson, mener utnytting og uregulert arbeidsformidling er deler av en forretningsmodell som har økende dominans i europeiske økonomi.
– Migranter og reisende arbeidere er hovedofrene her. I dag sender vi et kraftig signal til EU-institusjonene om at det er på tide med strakstiltak for å sikre en reell likebehandling på arbeidsplassene, sa Bragson.
Møtte EU-parlamentarikere
Den europeiske trearbeiderføderasjonen, EFBWW, har 80 medlemsorganisasjoner i 36 land og representerer totalt 1,5 millioner medlemmer.
Her leder finske Nina Kreutzman bygningskomiteen, der Steffen Bjørkavåg Olsen er representant fra EL og IT Forbundet.
Kreutzman var godt fornøyd med markeringen.
– Dette har vært en fantastisk markering, med mye energi og 700 deltakere. Vi fikk besøk av 15 parlamentsmedlemmer som kom ut for å høre våre synspunkt.
Nei til vikarbyårer i anleggsbransjen. Nina Kreutzman leder bygningskomiteen i EFBWW, der også Steffen Bjørkavåg Olsen fra EL og IT Forbundet er representant.
Knut Viggen
Blant dem som kom for å høre på erfaringene fra norsk fagbevegelse om blant annet innleieforbud i bygg- og anleggsbransjen, var Li Sigrid Andersson (37), tidligere statsråd og nyvalgt medlem av EU-parlamentet.
Hun er nå er valgt som leder av Employments Comittee, med andre ord den komiteen som behandler arbeidslivsspørsmål i EU-parlamentet
– Her er både leder og nestleder fra Norden, så vi føler oss sikre på at de lytter til våre synspunkter, sier Kreutzman til FriFagbevegelse.
EU-parlamentet i Strasbourg der de nye EU-parlamentarikerne som valgt før sommeren møttes til høring i går.
Knut Viggen