JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Advarer mot å gi industrien særbehandling på strøm

Forslaget om billig strøm til industrien vil flytte offentlige verdier over i private lommer, frykter EL og IT-toppene Geir Ove Kulseth og Bjørn Fornes.
KRAFTDEBATT: Bjørn Fornes er forhandlingsleder i EL og IT Forbundet og delegasjonsleder på LO-kongressen.

KRAFTDEBATT: Bjørn Fornes er forhandlingsleder i EL og IT Forbundet og delegasjonsleder på LO-kongressen.

Leif Martin Kirknes

Saken oppsummert

knut.viggen@lomedia.no

Tillitsvalgte fra industrien presser på for endringer i LOs handlingsprogram og uttalelser på kraft og strøm.

Tirsdag gikk flere av Fellesforbundets delegater på talerstolen med krav om at også industrien må skjermes for høye strømpriser.

Men i kongressalen er det også delegater som advarer mot å gi industrien spesialbehandling.

EL og IT Forbundet organiserer rundt 7.000 ansatte i kraft- og nettselskap, som eies av kommuner, fylkeskommuner og staten.

Tirsdag gikk både forbundsleder Geir Ove Kulseth og leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, opp på talerstolen for å forsvare det offentlige eierskapet og en markedsstyrt strømprisordning.

– Mer kraft og nett

Først ut tirsdag var forbundsleder Geir Ove Kulseth.

Han mener det beste middelet mot høye strømpriser er utbygging av mer kraft og nett.

– Vi er mange i fagbevegelsen som er opptatt av kraftpolitikk. Vi er alle enige om at vi må ha kontroll på krafta vår, men det er forskjellige oppfatninger om hva kontroll egentlig betyr, sa Kulseth.

STRØMDISKUSJON: Styrke-leder Frode Alfheim og EL og IT-leder Geir Ove Kulseth møttes til en prat onsdag ettermiddag.

STRØMDISKUSJON: Styrke-leder Frode Alfheim og EL og IT-leder Geir Ove Kulseth møttes til en prat onsdag ettermiddag.

Knut Viggen

– Noen mener vi har mistet kontrollen og at kontroll kan vinnes tilbake ved å begrense eksport, regulere prisene og styre mer direkte fra det offentlige. Jeg forstår godt tanken bak – det handler om trygghet for egen økonomi og arbeidsplasser, forutsigbare strømpriser for folk flest og stabile rammer for norsk industri og næringsliv, sa Kulseth.  

– Men vi har ikke kraftforedlende industri i Norge fordi vi har hatt kontroll på krafta. Vi har kraftkrevende industri fordi vi har hatt kraftoverskudd.

– Og hvis det eneste som skulle telle var å ha mest mulig industri i landet, uansett hvordan – ja, da kunne vi solgt kraftverdiene billig til private selskaper, slik mange andre land har gjort.

– Men det gjorde vi ikke. Takket være framsynte politikere som skjønte at det hvite kullet i norske fosser og elver hadde en verdi, og at de verdiene tilhører oss alle i fellesskap. Det er det kontroll på krafta handler om, sa Kulseth.

Offentlig eide verdier

Både Kulseth og Fornes pekte tirsdag på at disse verdiene kommer folk flest til gode.

– Dette er offentlige eide verdier. Det disse selskapene skaper omsettes til velferd - sykehjemsplasser, barneskoler, næringsutvikling og kultur, påpekte Bjørn Fornes da han entret talerstolen under debatten tirsdag kveld. 

 Han mener industrien først og fremst trenger forutsigbarhet i kraftprisene. Det får de gjennom fremforhandlede langsiktige kraftkontrakter og Vestre-kontraktene, sier Fornes.

– Fakta i dag er at det i Europa kun er Kosovo og muligens Island som har lavere kraftpriser til industrien enn Norge og vi er på nivå eller under energipriser i USA, sa Fornes.

 

Advarer mot prisstyring

Det er flere delegater på kongressen som snakker om politisk styring over krafta og krever billig strøm til industrien gjennom et subsidiert toprissystem.

I innlegget forklarte Fornes at energiprisen fastsettes i et marked med marginalprising. Det vil si at for å dekke forbruket settes prisen etter kostnaden på den siste kilowattimen som må produseres for å dekke dette forbruket.

I 2022 opplevde dette markedet en krise da gassprisen styrte strømprisen og denne gassprisen var skyhøy, mye takket være Putins Russland.

– Vi kan like dette markedet eller ikke, men det er ingen logikk i at olje og gass, aluminium, ammunisjon eller fisk skal ha en markedspris, mens ren fornybar energi ikke skal ha det, sa Fornes og viste til at bare et fåtall land i Europa har tatt industrikraft ut av markedet. Fire land har innført støttesystemer gjennom skatter og avgifter, forklarte Fornes.

 

– Svekker det grønne skiftet

– Ren fornybar energi er ikke bare en innsatsfaktor i annen produksjon, det er selve forutsetningen i omstillinga som er nødvendig for å oppfylle klimamålene, og redde denne jorda. 

 – I en situasjon der vi trenger mer fornybar energi for å gjennomføre det grønne skiftet, så vil noen forringe verdien av den. Hvem vil da investere i utbygging og vedlikehold? Skal det offentlige ta regninga og de private gevinsten? Spurte Fornes.

 Og han fortsatte:

– Hvis man fratar de offentlig eide kraftselskapene verdiene de har, for å gjøre det billigere for industrien - hva er det egentlig vi gjør da? Jo, det vi gjør da er å flytte offentlige verdier over i private lommer, sa Fornes.

 – Den kraftkrevende industrien i Norge er ikke norskeid. Den er fransk eller kinesisk, Skal offentlige verdier og velferd, sykehjemsplassene og barneskolene ofres for enda en million i overskudd ut av landet? Spurte Fornes.

– Må investere mer i fornybar kraft

Forbundsleder Geir Ove Kulseth mener det ikke er mulig å prisregulere seg bort fra mangel på kraft.

– Å importere dyr strøm fra Europa for å selge den billig til eget næringsliv ville vært en stor overføring av offentlige verdier fra fellesskapet til privat kapital, sa Kulseth.

– Skal kraftkrevende industri overleve i Norge må vi skalere opp kraftsystemet. Vi må investere i mer fornybar kraftproduksjon, vi må bruke mindre strøm der vi kan og vi må øke kapasiteten i strømnettet.

Derfor må vi sørge for at det er lønnsomt for næringslivet å investere i energisparing og å velge energieffektive produksjonsløsninger. Derfor må vi sørge for at det er lønnsomt for norske kommuner og fylkeskommuner å investere i ny fornybar kraftproduksjon gjennom offentlig eide kraftselskaper, sa Geir Ove Kulseth.

 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss