JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet gransker ulovlig overtid blant indiske IT-konsulenter

Inderne fra TCS jobber hos DNB i Bjørvika med Vipps-prosjektet.

Yayimages/Photo_guru

leif.kirknes@lomedia.no

– Slik som dette er beskrevet av El og IT-forbundet er det veldig alvorlig brudd på norsk arbeidsmiljølov og arbeidstidsbestemmelser, sier direktør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet til NRK.

Arbeidstilsynet vil granske om det foregår ulovlige arbeidsforhold hos DNBs lokaler i Oslo, både DNBs rolle og underleverandørens Tata Consultancy Services’ (TCS) rolle. Det er snakk om indiske IT-konsulenter som er i landet midlertidig. De jobber med DNBs Vipps-prosjekt.

Opp mot 16-timersdager

Det er EL og IT Forbundet som har varslet tilsynet etter å ha mottatt et konkret og detaljert tips:

– Hvis det stemmer at inderne jobber 14-16 timer hver dag i DNBs lokaler, er dette grov sosial dumping, sier leder Jan Olav Andersen i El og IT-forbundet til NRK.

Inderne er der når øvrige IT-konsulenter går på jobb og blir der når konsulentene går for kvelden, ifølge NRK, som har blitt forevist logger. 14-16-timersdager hver dag hele uka, også på helligdager.

– De tør ikke annet enn å stå på døgnet rundt. For dem er jobben i DNB i Norge en stor sjanse for å få internasjonal erfaring og de vet at oppholdet kan bety mye for deres videre karriere, forteller IT-konsulenter som har jobbet i DNB samtidig med inderne til NRK.

Benekter sosial dumping

DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld erkjenner overfor NRK at han ikke har oversikt over lengden på arbeidsdagen til de indiske IT-konsulentene, men benekter at det foregår sosial dumping. Utover det forventer han at underleverandører forholder seg til norsk lov, og de har bedt om en redegjørelse.

På spørsmål om det går an å se på bruk av adgangskort, mener Westerveld at å se når folk går inn og ut av bygget ikke nødvendigvis betyr det samme som at de faktisk er på jobb. Å sjekke loggene for innlogging på jobb-PCer vil han overlate til TCS.

Han påpeker at det også innenfor loven er anledning til å jobbe mye i perioder.

– Overtid i seg selv er ikke problemet, jeg tror kundene skjønner at vi må jobbe litt ekstra hvis Vipps eller nettbanken går ned. Poenget er at overtiden ikke skal gå over begrensningene i loven.

Avviser påstandene

Overfor NRK benekter TCS at det pågår overtid slik beskrevet, men bekrefter at de granskes av Arbeidstilsynet der selskapet sier de vil samarbeide.

Hverken TCS eller DNB ønsker å la NRK intervjue de indiske konsulentene, og indere på røyepause utenfor kontorbygget som NRK har snakket med ønsker ikke uttale seg.

Nettverk har tidligere så vidt vært innom tematikken indere i Danmark, der Ugebrevet A4 påpeker at den indiske arbeidskulturen gjerne innebærer at folk jobber 60-70 timer i uken og ellers ikke tør å ryke uklar med sjefen fordi de har andre holdninger overfor autoriteter og dessuten er helt avhengige av gode referanser ved jobbytte. Likevel har ballen startet å rulle for tariffavtaler hos indiske konsulenter i Danmark.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse