JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EL OG IT: Are Solli jobber mye med utdanning hos EL og IT Forbundet, fastslår at mindre ungdomskull gjør at kampen om ungdommen tilspisses.

EL OG IT: Are Solli jobber mye med utdanning hos EL og IT Forbundet, fastslår at mindre ungdomskull gjør at kampen om ungdommen tilspisses.

Leif Martin Kirknes

Are Solli om årets søkertall: – Kampen om ungdommen har absolutt startet

Det er litt flere som søker yrkesfag enn studiespesialiserende VG1, men totalt sett er det færre søkere på begge linjer.18.03.2021
14:52
18.03.2021 15:40

leif.kirknes@lomedia.no

Utdanningsdirektoratet (Udir) har kommet med tall på hvor mange som har søkt seg til de ulike linjene på videregående i år.

Totalt har 37.245 elever søkt seg til yrkesfag, litt over 1000 hoder mer enn allmennfag. Det er 1000 færre søkere til vg1 enn forrige skoleår: 250 færre søkere til yrkesfag og 750 færre til studieforberedende, skriver Udir.

Kampen er i gang

For elektrofag (elektro- og datateknologi) er det en liten nedgang i antallet søkere. 5.752 har søkt seg til linja, det er 142 færre enn i fjor. Søkertallet har generelt gått langsomt nedover siden 2014. Det var på 6.418 da.

Forbundssekretær Are Solli i EL og IT Forbundet påpeker at tallene viser at færre søker seg til utdanning. Det er fordi størrelsen på ungdomskullene går ned, forklarer han. Derfor går også antallet søkere til linjene ned. Elektro har på sin side tatt en relativt stor del av nedgangen blant yrkesfagene. Nå må det kjempes med nebb og klør for å tiltrekke seg ungdommen, mener Solli.

– Kampen om ungdommen har absolutt startet. Nå må virksomheter og andre parter skjønne at kampen er i full gang, sier han.

Trengs sårt arbeidere

Solli viser til SSBs framskrivninger, der det framgår at det vil bli utdannet for mange akademikere og for få med yrkesfaglig bakgrunn. Det vil mangle totalt 100.000 fagarbeidere innen 2035, påpeker han.

– Vi må overbevise ungdommen om at de absolutt bør velge yrkesfag. De kommer ut i arbeidsmarkedet i 2025-2026, og da er det bare ni år til vi mangler 100.000. Det er bare å begynne å regne, de åra går fort, sier han.

Bygg- og anlegg er den fjerde største linja i totalen av VG1, VG2 og læreplass.

Helsesektoren alene vil trolig mangle bortimot 50.000 fagarbeidere innen 2035, til å ta vare på dem som allerede har blitt pensjonister og de store kommende kullene med gamle mennesker. Solli tror ikke det virker spesielt forlokkende for rekrutteringen, om det som venter for nyutdannede er deltidsstillinger, helgearbeid og lav lønn.

Lærlingplass

Solli mener virksomheter må ta tallene på alvor hvis de ønsker å ha nok arbeidere. Lærlingplass er et annet område som kniper, forteller han.

– Næringer som ikke tar inn lærlinger eller som ikke driver med opplæring kommer til å slite. Ungdommen ser hva som skjer, og gidder ikke søke seg til en bransje der det ikke finnes lærlingplasser og de risikerer å ende opp som midlertidig ansatte i et bemanningsbyrå, sier han.

Lærling-problematikken er en kontinuerlig seig jobb, påpeker Solli. Det er gap i elektrobransjen mellom antallet som søker læreplass og antallet som kommer ut med fagbrev i andre enden, forteller han, og legger til at det er sjeldent folk faller fra når de først er ute i læra.

Men tallet har blitt noe bedre de senere år. Årets tall som kan vise sammenhengen her, er ikke klare før lærlingkullet har kommet seg gjennom nærmere sommeren, men Solli er spent på å se hvilken effekt korona har hatt i så måte.

Korona-panikk

Solli mener elektrobransjen var skuffende raske til å permittere lærlinger i panikkmånedene etter mars i fjor. I elektrofag var det på det meste rundt 550 permittere elektrolærlinger.

– Det er tross alt våre framtidige fagarbeidere, så å investere litt ekstra dem mener jeg burde vært gjort. Bedriftene får jo faktisk støtte av staten for å ha lærlinger, så det er litt rart. Jeg er også skuffet over at opplæringskontorene ikke kom med alternative tilbud til lærlingene i stedet for å sende dem ut i permisjon, sier Solli.

Uavhengig av fag var det på det meste rundt 4.500 permitterte lærlinger, der kokk og frisør toppet lista. Elektro lå på «tredjeplass».

En vei å gå for å tiltrekke kvinnene

Tallene for årets søkere viser en noe lavere kvinneandel i elektrofag enn året før. I år ble andelen 6,75 prosent, mot 7,86 prosent i fjor. Med det sagt er årets kvinneandel høyere enn i 2019 og på nivå med 2018, viser Nettverks gjennomgang. Men det er snakk om få promillepoengs forskjell, så en kan si prosenten ligger ganske stødig i det leiet.

– Elektrofag har en kjempestor utfordring ikke bare når det gjelder å få flere søkere, men også for å gjøre seg attraktiv for jentene. Mange er kjempeflinke, og mye blir gjort. Men bransjen som helhet sliter litt fremdeles med å vise at elektro er en selvsagt bransje også for jenter å gå inn i, sier Solli.

Han peker på at bransjen på en del områder kun er tilrettelagt for 50 prosent av ungdommen, og eksemplifiserer med at de i fjor måtte kjempe en kamp i tariffoppgjøret bare for at kvinnene skulle få egne garderober med egen inngangsdør. Klær tilpasset kvinnekropp er en annen kamp.

– Ungdommen ser dette. Alle disse historiene om hvordan jenter behandles i bygg- og anlegg kommer også fram. Vi prøver å få bransjen til å være kjønnsuavhengig, men bransjen har nok en lang vei å gå fortsatt, sier Solli.

Kampanjer funker

Derimot fastslår Udir at flere jenter søker seg til bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag. Andelen kvinner er nå på 16,42 prosent blant de 6639 som har søkt teknologi- og industrifag, og 9,51 prosent blant de 4334 som har søkt bygg- og anlegg.

Begge fagene har hatt stigende trend siden 2017.

– Det er veldig positivt. Særlig innenfor teknologi har det vært kjørt masse kampanjer for å få jenter til å søke. Og det funker, påpeker Solli.

Helse- og oppvekst har kvinneandel på 83 prosent.

– Kjønnsbalanse er generelt en kjempeutfordring for hele fag- og yrkesopplæringssektoren og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, fastslår Solli.

Elektro tredje største totalt

Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med flest søkere til vg1, vg2 og til læreplass. Teknologi- og industrifag har nest flest søkere. Elektro- og datateknologi kommer på en tredjeplass. Bygg- og anlegg er den fjerde største linja.

Helse har også 3.867 VG3-elever, elektro har 1060 elever på VG3.

Udir melder om 21.600 søkere til læreplass, opp 900 fra i for. I snitt utgjør læreplass-søkere 10 prosent av totalsøkertallet til videregående opplæring. Det er Oslo som trekker tallet mest ned, i hovedstaden søker under seks prosent seg på et lærefag.

Sammensatt

Det er fortsatt flest gutter som søker yrkesfag totalt, 60 prosent. På allmennfag ligger jentene et knepp foran over gutta på 55 prosent. Søkerandelen til yrkesfag varierer fra 61 prosent i Møre og Romsdal til 27 prosent i Oslo, ifølge Udir.

Samtidig som Solli ønsker at flest mulig skal velge yrkesfag, er problemstillingen litt mer sammensatt, påpeker han. For det trengs også lærere for å få ligninga til å gå opp. Og da trengs også folk på studiespesialiserende, paradoksalt nok.

– For å få lærere trenger vi akademikere, samtidig som vi heller vil at folk skal velge yrkesfag. I denne problemstillingen er det ikke sånn at «yes, det er veien å gå». Her er det bomstasjoner over alt uansett hvilken retning du snur deg, sier Solli.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.03.2021
14:52
18.03.2021 15:40Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker