JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arnold (70) har vært reisende elektriker i 46 år, men vil ikke gi seg enda

Arnold Nøstvold har hatt mellom 200 og 250 reisedøgn i året. Hadde han fått bestemme sjøl hadde han gjerne fortsatt i noen år til.
Personalleder Per Arne Busch (t.h.) i Bravida er glad for å ha Arnold Nøstvold med på laget. Arnold har spesielt god lag med lærlingene, forteller han.

Personalleder Per Arne Busch (t.h.) i Bravida er glad for å ha Arnold Nøstvold med på laget. Arnold har spesielt god lag med lærlingene, forteller han.

Knut Viggen

Knut.viggen@lomedia.no

– Jeg er nysgjerrig av natur har trivdes på jobb og stort sett holdt meg frisk, sier Arnold Nøstvold (70) som forklaring på hvorfor han har vært reise-elektriker sammenhengende siden 1976. Først i Siemens, senere i Bravidas avdeling for Elkraft og Industri.

Nettverk møter Arnold etter endt arbeidsdag en tirsdag kveld i februar, en drøy uke etter at han rundet 70 år. Vi har reist til Oppdal Trøndelag der han siden nyttår har jobbet med oppgradering av Vassli pumpestasjon, som pumper vann fra Ångårdsvatnet i Storlidalen til Gjevilvatnet. Pumpestasjonen er en del av Driva kraftverk.

Arnold fra Ekne utenfor Levanger i Trøndelag startet elektrikerkarrieren med et kort opphold i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk i 1971, før han reiste i militæret. I 1973 startet han opp som lærling i NTE, før han tre år senere fikk jobb i Siemens. 20. april 1976.

Reiste på anlegg

Der ble han kollega med naboen Reidar Austad (65). Sammen reiste de i årevis rundt om på anlegg i Norge, hovedsakelig på kraftstasjoner. Og det var særlig anlegg i Nord-Norge som fikk besøk av Arnold og kollegaen.

– Jeg har aldri angret på at jeg begynte i NTE og ikke at jeg tok jobben i Siemens. Jeg kunne sikkert ha fått en jobb på et kraftverk et sted, jeg hadde tilbud om det, men jeg ville heller ut og reise, forteller Arnold.

KOLLEGER: Arnold Nøstvold sammen med arbeidskollegene fra Voith, Reidar Austad (65) (t.v.) og Per Kristian Eklid (40)

KOLLEGER: Arnold Nøstvold sammen med arbeidskollegene fra Voith, Reidar Austad (65) (t.v.) og Per Kristian Eklid (40)

Knut Viggen

Et sted mellom 200 og 250 reisedøgn per år i 46 år er ganske unikt, men så er også Arnold av en helt spesiell støpning, forteller personalleder i Bravidas avdeling for energi og industri, Per Arne Busch, som er med på turen.

– Arnold har en kompetanse som gjør at entreprenørene spør etter spesielt ham, sier Busch.

Englevakt på jobb

Arnold har ikke hatt noe særlig med skader på jobben, men det har vært nære på et par ganger. Som da han skulle sette opp en stige på en himling på Follafoss kraftverk, like ved høyspentrommet, og gikk rett gjennom. Heldigvis var det en korridor og ikke høyspenten som lå under.

Under arbeid på Hustad Marmor i Elnesvågen noen år etter, skulle han åpne ei dør som gikk utover. Der var det plutselig 5–6 meter rett ned. Arnold ble hengende i dørvrideren og fikk på mirakuløst vis kommet seg tilbake igjen.

– Jeg har hatt englevakt på jobb. Jeg har riktignok opplevd å være sykemeldt, den verste skaden skjedde nemlig da jeg var hjemme og skulle klippe gresset, forteller han.

Har blitt som en hobby

Arnold har opplevd mange episoder fra et langt arbeidsliv og brakkeliv, flere av historiene lar seg ikke gjenfortelle på trykk. Med unntak av en tur på Nordsjøen har mesteparten av arbeidet foregått på land.

– Jeg har trivdes godt med å reise og fått mye fritid innimellom. Men jeg har også jobbet når andre har fri. Nå sist jul reiste jeg ut 21. desember og tilbake igjen den 4. januar, 12 timers dager og Munkholm til middag, sier han og ler.

Arnold er likevel påpasselig på at det skal være forskjell på arbeid og fritid.

– Når jeg er hjemme har jeg fri, sier han. Da går han mye i skogen. Han har kronisk isjias, men har greid å trene seg tilbake igjen.

Han sier jobben nærmest er blitt som en hobby.

– Jeg har trivdes med dette, men jeg anbefaler ikke andre å gjøre som meg, sier han. Det har blitt noen forsakelser, både når det gjelder en tidligere fotballkarriere som måtte avsluttes og familieliv.

Går ikke med på å gi seg helt

Det har skjedd store forandringer siden 1976, kanskje ikke så mye på selve arbeidet, men på alt rundt, enten det er HMS eller reisebestemmelser. I starten var det bare fem gratis hjemreiser i året. I 1979 kom de første rotasjonsordningene. Betalinga ble litt dårligere, til gjengjeld ble det mer fritid.

– Vi levde mer med lokalsamfunnet den gangen. Det var bra betalt, men man ofra seg mer, sier han.

I Oppdal har Arnold jobba 12 timers dager fra mandag til torsdag. Når vi kommer på anlegget er Arnold i gang med å koble ledninger i ei tavle. En jobb passende for en rutinert kar som har vært med en stund og vet hva som må gjøres.

Selv om 70-årsdagen er passert, vil han gjerne fullføre jobben han er på nå. Den tar ved planen slutt ved påsketider.

Hva han skal gjøre etter det, har han ikke klart for seg. Men å gi seg helt går han ikke med på.

KOMPETANSE: Arnold Nøstvolds mangeårige erfaring og kompetanse som elektriker er sterkt etterspurt når kraftentreprenørene skal oppgradere, slik som her på Vassli pumpestasjon i Storlidalen i Oppdal.

KOMPETANSE: Arnold Nøstvolds mangeårige erfaring og kompetanse som elektriker er sterkt etterspurt når kraftentreprenørene skal oppgradere, slik som her på Vassli pumpestasjon i Storlidalen i Oppdal.

Knut Viggen

Mye å gå på

Klubbleder i Bravida Trondheim, Runar Andreas Lein, mener det blir mer og mer viktig for bedriftene å legge til rette for at folk skal kunne stå lenger i arbeidslivet. Det er mangel på fagarbeidere og mye av kompetansen risikerer å forsvinne de neste årene når flere veteraner går av med pensjon.

– Jeg tror det er ganske mange bedrifter som har mye å gå på når det gjelder å ta vare på sine eldre arbeidstakere. Jeg er glad for at bedriften har tatt vare på Arnold så bra som de har gjort, sier Lein.

Mye delt: Slutten i arbeidslivet for Ketil er starten for Magne

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse