Personalleder Per Arne Busch (t.h.) i Bravida er glad for å ha Arnold Nøstvold med på laget. Arnold har spesielt god lag med lærlingene, forteller han.
Knut Viggen
Arnold (70) har vært reisende elektriker i 46 år, men vil ikke gi seg enda
Arnold Nøstvold har hatt mellom 200 og 250 reisedøgn i året. Hadde han fått bestemme sjøl hadde han gjerne fortsatt i noen år til.
Knut.viggen@lomedia.no
– Jeg er nysgjerrig av natur har trivdes på jobb og stort sett holdt meg frisk, sier Arnold Nøstvold (70) som forklaring på hvorfor han har vært reise-elektriker sammenhengende siden 1976. Først i Siemens, senere i Bravidas avdeling for Elkraft og Industri.
Nettverk møter Arnold etter endt arbeidsdag en tirsdag kveld i februar, en drøy uke etter at han rundet 70 år. Vi har reist til Oppdal Trøndelag der han siden nyttår har jobbet med oppgradering av Vassli pumpestasjon, som pumper vann fra Ångårdsvatnet i Storlidalen til Gjevilvatnet. Pumpestasjonen er en del av Driva kraftverk.
Arnold fra Ekne utenfor Levanger i Trøndelag startet elektrikerkarrieren med et kort opphold i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk i 1971, før han reiste i militæret. I 1973 startet han opp som lærling i NTE, før han tre år senere fikk jobb i Siemens. 20. april 1976.
Reiste på anlegg
Der ble han kollega med naboen Reidar Austad (65). Sammen reiste de i årevis rundt om på anlegg i Norge, hovedsakelig på kraftstasjoner. Og det var særlig anlegg i Nord-Norge som fikk besøk av Arnold og kollegaen.
– Jeg har aldri angret på at jeg begynte i NTE og ikke at jeg tok jobben i Siemens. Jeg kunne sikkert ha fått en jobb på et kraftverk et sted, jeg hadde tilbud om det, men jeg ville heller ut og reise, forteller Arnold.
KOLLEGER: Arnold Nøstvold sammen med arbeidskollegene fra Voith, Reidar Austad (65) (t.v.) og Per Kristian Eklid (40)
Knut Viggen
Et sted mellom 200 og 250 reisedøgn per år i 46 år er ganske unikt, men så er også Arnold av en helt spesiell støpning, forteller personalleder i Bravidas avdeling for energi og industri, Per Arne Busch, som er med på turen.
– Arnold har en kompetanse som gjør at entreprenørene spør etter spesielt ham, sier Busch.
Englevakt på jobb
Arnold har ikke hatt noe særlig med skader på jobben, men det har vært nære på et par ganger. Som da han skulle sette opp en stige på en himling på Follafoss kraftverk, like ved høyspentrommet, og gikk rett gjennom. Heldigvis var det en korridor og ikke høyspenten som lå under.
Under arbeid på Hustad Marmor i Elnesvågen noen år etter, skulle han åpne ei dør som gikk utover. Der var det plutselig 5–6 meter rett ned. Arnold ble hengende i dørvrideren og fikk på mirakuløst vis kommet seg tilbake igjen.
– Jeg har hatt englevakt på jobb. Jeg har riktignok opplevd å være sykemeldt, den verste skaden skjedde nemlig da jeg var hjemme og skulle klippe gresset, forteller han.
Har blitt som en hobby
Arnold har opplevd mange episoder fra et langt arbeidsliv og brakkeliv, flere av historiene lar seg ikke gjenfortelle på trykk. Med unntak av en tur på Nordsjøen har mesteparten av arbeidet foregått på land.
– Jeg har trivdes godt med å reise og fått mye fritid innimellom. Men jeg har også jobbet når andre har fri. Nå sist jul reiste jeg ut 21. desember og tilbake igjen den 4. januar, 12 timers dager og Munkholm til middag, sier han og ler.
Arnold er likevel påpasselig på at det skal være forskjell på arbeid og fritid.
– Når jeg er hjemme har jeg fri, sier han. Da går han mye i skogen. Han har kronisk isjias, men har greid å trene seg tilbake igjen.
Han sier jobben nærmest er blitt som en hobby.
– Jeg har trivdes med dette, men jeg anbefaler ikke andre å gjøre som meg, sier han. Det har blitt noen forsakelser, både når det gjelder en tidligere fotballkarriere som måtte avsluttes og familieliv.
Går ikke med på å gi seg helt
Det har skjedd store forandringer siden 1976, kanskje ikke så mye på selve arbeidet, men på alt rundt, enten det er HMS eller reisebestemmelser. I starten var det bare fem gratis hjemreiser i året. I 1979 kom de første rotasjonsordningene. Betalinga ble litt dårligere, til gjengjeld ble det mer fritid.
– Vi levde mer med lokalsamfunnet den gangen. Det var bra betalt, men man ofra seg mer, sier han.
I Oppdal har Arnold jobba 12 timers dager fra mandag til torsdag. Når vi kommer på anlegget er Arnold i gang med å koble ledninger i ei tavle. En jobb passende for en rutinert kar som har vært med en stund og vet hva som må gjøres.
Selv om 70-årsdagen er passert, vil han gjerne fullføre jobben han er på nå. Den tar ved planen slutt ved påsketider.
Hva han skal gjøre etter det, har han ikke klart for seg. Men å gi seg helt går han ikke med på.
KOMPETANSE: Arnold Nøstvolds mangeårige erfaring og kompetanse som elektriker er sterkt etterspurt når kraftentreprenørene skal oppgradere, slik som her på Vassli pumpestasjon i Storlidalen i Oppdal.
Knut Viggen
Mye å gå på
Klubbleder i Bravida Trondheim, Runar Andreas Lein, mener det blir mer og mer viktig for bedriftene å legge til rette for at folk skal kunne stå lenger i arbeidslivet. Det er mangel på fagarbeidere og mye av kompetansen risikerer å forsvinne de neste årene når flere veteraner går av med pensjon.
– Jeg tror det er ganske mange bedrifter som har mye å gå på når det gjelder å ta vare på sine eldre arbeidstakere. Jeg er glad for at bedriften har tatt vare på Arnold så bra som de har gjort, sier Lein.
Mye delt: Slutten i arbeidslivet for Ketil er starten for Magne
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli
Her er den nye lønna til kontoransatte
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland.
Jan-Erik Østlie