JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IKT-Norge:

Aurora (10): - Det er ingen som sier at dere må fly til møter

Aurora Baumberger stilte Telenor-sjef Sigve Brekke (59) og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (40) til veggs med klimaspørsmål.
STILT TIL VEGGS: Aurora Baumberger hadde kritiske spørsmål til Sigve Brekke (t.v.) og Nikola Astrup (t.h.).

STILT TIL VEGGS: Aurora Baumberger hadde kritiske spørsmål til Sigve Brekke (t.v.) og Nikola Astrup (t.h.).

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia.no

Det var Aurora Baumberger (10) som åpnet årskonferansen til IKT-Norge i går.

I likhet med svært mange av den yngre garde er hun opptatt av klima og miljø - for det finnes bare en klode.

Og i likhet med IKT-Norges hovedlinjer under årskonferansen ser hun for seg at teknologi kan være en del av løsningen.

– Hvordan kan teknologi hjelpe til? Det er ingen som sier at dere må fly til møter. Vi har teknologi til det, sa Baumberger i en minidokumentar der hun også påpekte at vi allerede har nok energi til å forsyne hele jorda, og at plastikken i havet hoper seg opp selv om det finnes stadig flere alternativer.

Må ta noen valg

Hun pekte også på at kunstig intelligens ikke er mye til hjelp da kunstig intelligens ikke tar valg for oss. Det som trengs mest er menneskelig intelligens til å prioritere riktig, sa 8-åringen, som likevel har stor tro på bruk av teknologi som virkemiddel for å redde verden og bøte på skadene som allerede har skjedd.

– Vi kan bruke teknologi til å hjelpe oss å redde verden. Men det er vi selv som må endre vanene våre. Og da må vi ta noen valg. Om dere går på jobb og tenker at dere skal tjene mest mulig penger eller leve best mulig her og nå, så er det en kortfattet tankegang.

I dokumentaren ble det vist klipp av et solcelleanlegg. Det er fra gården til Baugmbergers bestefar, sier hun.

– Naboene bare ristet på hodet fordi det kostet så mye, men bestefar gjorde noe for verden selv om det kostet. Men nå har det visst begynt å gi inntekt også, sier Baumberger, før hun litt senere fikk sjansen til å stille kritiske miljøspørsmål både til Telenor-direktør Sigve Brekke og digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

IKT-Norge vil vise at teknologibransjen kan hjelpe til å redde verden

Dårlig fly-samvittighet

Blant annet måtte de to svare for hva de gjør for å bedre klimaavtrykket i sitt eget liv, hvor det gikk frem at Astrup har elbil (mellom linjene antydet han at han i jobb-sammenheng dog transporteres av regjeringens ikke-elektriske bilpark) og har slutta med plastsugerør, samt forsøker å slutte med annen unødvendig engangsplast og å sortere avfallet sitt «samvittighetsfullt».

Brekke hadde akkurat landet etter en 13 timers flytur fra Singapore og følte seg truffet av spørsmålet.

– Jeg har litt dårlig samvittighet på det spørsmålet der, sa han.

– Det er jo langt å ta tog eller gå fra Singapore. Men så har vi som du sier videotjenester som kanskje kan redusere antallet flyturer fremover. Jeg tok flytoget, da, fortsatte han, og la til at han i livet ellers forsøker å være forsiktig med plastikk, nøye med søppelsortering og ellers prøver å leve digitalt og papirløst.

– Jeg prøver også å få mine barn til å tenke på slikt. Det starter med deg selv, sa han.

Lovet hurtig konkret handling

På spørsmål om de kan komme med noen konkrete løfter om ting de kan gjøre i sin jobb i løpet av det neste året som kan gi bedre klima det neste året, svarte Brekke «ja».

Han hadde tidligere trukket frem eksempelet med undersøkelser som viser at 20 prosent av forurensing i byer er biler som kjører rundt og leter etter parkering, og at Telenor jobber med et firma i Trondheim som skal lage sensorer som gjør at bilførere kan få vite hvor det er ledig parkering rett i appen, og at selskapet også jobber med en videoløsning for forretningsmøter som er ment å erstatte flyturer. Og at 5G kan hjelpe til å øke produksjonen av fisk, blant annet.

Astrup forklarte at ting gjerne blir til skrittvis, men at skrittene til sammen utgjør større steg, så i sluttsum var svaret her også «ja».

– Hvert skritt man tar kan få stor betydning. Forhåpentlig blir det et godt bidrag til slutt, sa han

• DNB: – Bærekraft er business

På tide med panikk?

Astrup trakk i denne sammenheng frem hvordan han har bidratt til at det har blitt opprettet et internasjonalt plastfond i Verdensbanken som på seks måneder fikk inn nesten en milliard kroner.

– Det var ikke gjort på en dag, men det viser at det er mulig å få til mye på kort tid, sa han.

Han hadde tidligere nevnt at Norge er blant landene som bidrar mest internasjonalt for å nå FNs klimamål sett i forhold til landets størrelse, og konkret pekt på arbeid med å redde regnskogen og regjeringens økonomiske prioriteringer på utviklingspolitikk.

IKT-Norges administrerende direktør Heidi Austlid mener det er på tide å ta affære:

– De sporene vis etter i dag vil være avgjørende for alle ungene som eksistere i dag og de som kommer til å bli født veldig snart. Kanskje vi må gjøre som Greta Thunberg og slutte å være så optimistiske og heller få litt panikk, sa hun.

– For det betyr at vi i alle fall må ta noen smarte og kloke valg og ta et felles anvar for dagens ressurser og fremtidens utvikling.

I SAMTALE: Heidi Austlid og Nikolai Astrup slår av en prat med Aurora Baumberger før konferansen. T.h. Liv Freihow i IKT-Norge.

I SAMTALE: Heidi Austlid og Nikolai Astrup slår av en prat med Aurora Baumberger før konferansen. T.h. Liv Freihow i IKT-Norge.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse