SENTRALNETT: Statnetts regionsentraler overvåker strømnettet innenfor sine regioner.
Emil Løkås, Statnett
Bekymret for nedleggelse av Statnett-sentral
Statnett vurderer å legge ned regionsentralen på Sunndalsøra og styre kraftnettet i hele det nordenfjeldske Norge fra Alta. EL & IT Forbundet i Møre og Romsdal frykter for forsyningssikkerheten i Midt-Norge og sikkerheten for egne medlemmer.
knut.viggen@lomedia.no
De EL & IT-tillitsvalgte i fylket har skrevet brev med kopi til styret i Statnett SF, samt til LO og EL & IT Forbundet sentralt, fylkesmennene i Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag samt Nordland, de respektive fylkeskommunene, NVE, DSB, Sunndal kommune og de politiske partiene i hjemfylket.
De oppfordrer Statnett til å tenke nærmere på forsyningssikkerheten for regionen, sikkerheten for sine ansatte og de krever at regionsentralen på Sunndalsøra opprettholdes.
Dagmar-tiltak
EL & IT i Møre og Romsdal viser til at Midt-Norge de siste årene har opplevd flere perioder med kraftunderskudd som følge av for dårlige forsyningsforhold og mye kraftkrevende industri.
– Regionsentralen på Sunndalsøra har en unik kompetanse på de utfordringer den kraftkrevende industrien i Midt-Norge har, noe de også beviste under ekstremværet Dagmar, skriver distriktet og viser til at god lokalkunnskap bidro til at utfall ble redusert på grunn av tiltak før stormen, samt koblinger som ble gjort under stormen.
– Dette var tiltak som ble iverksatt fordi de ansatte på regionsentralen hadde stor kunnskap om lokale forhold både i nettet og geografisk hvor uvær ville ramme hardest, heter det videre i brevet.
Bistår nettselskaper
EL & IT-distriktet peker på at forbundet ikke har medlemmer som blir direkte rammet av en nedleggelse. Likevel frykter de at medlemmer rammes indirekte av dårligere forsyningssikkerhet, samt for sikkerheten for medlemmer som i hovedsak er de som er ute og jobber på nettet.
– I daglig drift, og spesielt i feilsituasjoner, er det viktig med god kommunikasjon mellom montører og de som bemanner en driftssentral. At de som sitter med oversikten på en driftssentral også kjenner til lokale forhold, samt kjenner og har oversikt over anleggsområdet er svært viktig for å unngå misforståelser som i verste fall kan føre til alvorlige ulykker. God lokalkunnskap er en uvurderlig egenskap for å kunne drifte nettet på en forsvarlig og sikker måte, mener EL & ITerne i Møre og Romsdal.
Store kostnader
Distriktet mener en flytting av regionalsentralen fra Sunndalsøra til Alta vil kreve store kostnader, sannsynligvis i størrelsesorden flere hundre millioner kroner gjennom blant annet utbygging av sikre kommunikasjonslinjer. EL & ITerne mener Statnett heller ikke har synliggjort noen kostnadsbesparelser gjennom å redusere antall sentraler.
De stusser også over at det er nettopp regionsentralen på Sunndalsøra, som i dag dekker nær 70 prosent av det området som er tenkt dekket av sentralen i Alta i fremtiden, som skal legges ned. At sentralen også ligger midt i det mest kraftkrevende området i Norge, virker underlig på EL & ITerne. De mener en avvikling av sentralen på Sunndalsøra per i dag ikke er utredet skikkelig. De mener en utredning må ta høyde for de store avstandene, faren for brudd på kommunikasjonslinjer og viktigheten av nærhet til Statnetts egne montører og til nettselskapene med regionalnett.
Landes i styret
Kommunikasjonssjef i Statnett, Henrik Glette, uttaler til Fri fagbevegelse/Nettverk at beslutningen om hvor regionalsentralene skal ligge i fremtiden foreløpig er en intern prosess som ikke er landet ennå. Denne måneden skal styret i Statnett bestemme endelig struktur og dermed skjebnen til blant annet Sunndalsøra.
Glette sier dagens struktur med en hovedsentral i Oslo og regionsentraler i Oslo, Sunndalsøra og Alta ikke er robust nok, etter Statnetts mening. Blant annet har det vist seg utfordrende å skulle døgnbemanne stasjonene. I Oslo jobber det 20 mann ved sentralen, mens tallet er 10 ved de andre sentralene.
– Bakgrunnen for at prosessen i det hele tatt ble satt i gang var en bekymring for om dagens struktur ivaretok hensynet til beredskap og forsyningssikkerhet på en god nok måte, kommenterer Glette.
En styrking
Han sier målet for prosessen hele tiden har vært å styrke, ikke svekke, beredskaps- og forsyningssikkerheten.
– Vi skjønner utgangspunktet til dem som er bekymret, men vi kan forsikre om at kravene til kunnskap om kraftnettet og aktørene i bransjen vil være like strenge og ivaretas like godt, om ikke bedre, i en eventuell ny struktur, sier Glette.
– Dette er mulig å løse uavhengig av plassering, mener han.
For tiden pågår det analyser av alle aspekter knyttet til beredskap og sikkerhet.
– Uansett beslutning vil vi etter vår mening komme styrket ut av denne prosessen, sier Glette. Han understreker at det er utstedt en garanti om at ingen av de ansatte som jobber ved sentralene i dag mister arbeidet.
– Den unike kompetansen vil vi gjerne beholde og vi har rikelig med spennende arbeidsoppgaver både i dag og i årene fremover hos oss i Statnett, sier Glette.
Statnett-sentralene
Statnett SF har i dag en sentral i Oslo som overvåker kraftnettet i hele Norge og i tillegg tre regionsentraler som overvåker henholdsvis Sør-Norge (Oslo), Midt-Norge (Sunndalsøra) og Nord-Norge (Alta).
Statnett vurderer å legge ned sentralen i blant annet Sunndalsøra, med begrunnelse i styrking av beredskaps- og forsyningssikkerheten. Det er særlig spørsmålet om døgnbemanning som opptar Statnett. I dag har både Alta og Sunndalsøra 10 ansatte hver, mens det er 20 ansatte ved sentralen i Oslo.
Regionsentralen på Sunndalsøra har ansvaret for sentralnettet samt koordinerer regionalnettet fra nord for Sognefjorden/Høyanger opp til Fauske i Nordland. Nettet betjener blant annet store kraftkrevende kunder som Ormen Lange på Nyhamna, Hustadmarmor, Tjeldbergodden, Hydro Sunndal, Norske Skog Skogn, Elkem Thamshavn og industriområdene i Mo i Rana, Mosjøen og Salten.
Statnetts sentral på Sunndalsøra bistår store nettselskaper som Sogn og Fjordane Energi, Mørenett (tidl. Tussa og Tafjord), Istad, NEAS, Trønder Energi, NTE og Helgelandskraft med driften av regionalnettet. Området består av en rekke store vann- og vindkraftanlegg, deriblant Statkraft sine.
Regionsentralen på Sunndalsøra har en unik kompetanse
EL & IT Forbundet i Møre og Romsdal
Dette er mulig å løse uavhengig av plassering
Henrik Glette, kommunikasjonssjef, Statnett
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie