JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POPULÆRT: Videokonferanse har fått en oppsving. her fra "virtuell café" via Facebook.

POPULÆRT: Videokonferanse har fått en oppsving. her fra "virtuell café" via Facebook.

Leif Martin Kirknes

Bra hvis korona gir mer videokonferanse

KOMMENTAR: Korona har ført til oppsving for videokonferanse. Det er på mange måter helt glimrende, hvis man ser positivt på det.


23.03.2020
15:27
23.03.2020 15:51

leif.kirknes@lomedia.no

I årevis har IT-bransjen prøvd å få videokonferanse til å bli hett. Og lykkes noen steder og innen noen områder.

Men i det store og hele er inntrykket (hvor enn dårlig empiri det er å basere seg på inntrykk) at de aller fleste møter har foregått fysisk.

Selv møter med solid reisevei med bil til flyplassen, fly til en annen by, drosje til møtelokalet, og så tilbake igjen i motsatt rekkefølge etter fire-fem timer.

Nå har videokonferanse derimot slått ut i full blomst, og plutselig «Skyper», «Teamer» og «Hangouter» «hele Norge» over en lav sko til enhver tid, som om de aldri har gjort noe annet. Det er på flere måter bra, hvis man ser positivt på det.

Les også: Her er appene som fungerer best til videomøter

For godt over et tiår siden ble det fra IT-bransjen argumentert i det vide og brede om videokonferansens fortreffelighet for både bedriftsøkonomi og klima, lenge før «krigen» som har oppstått mellom «troende» og «ikke-troende» i klimasaken.

Kanskje var det for tidlig. Mye har i alle fall skjedd på tekno-fronten de siste 15 åra, ikke minst for brukervennligheten og sammenkoblingen mellom mennesker.

Vi er vanedyr, og det å ha fysiske møter har nok til nå vært enklere å enn å sette seg inn i videokonferanse, sikkert av frykt for kompliserte knapper og tykke manualer.

I 2005 var DSL-teknologi normalen når det gjelder bredbåndsutbygging (= ikke spesielt kjapt internett på den tiden), og under fem prosent av Norges befolkning hadde tilgang til raskt fiber-bredbånd. Fiber-tallet lå på 71 prosent i fjor (= raskt internett).

Facebook dukket opp i det små i 2004. Youtube i 2005. Iphone ble lansert i 2007. De første Android-telefonene kom i 2008. Ipad ble lansert i 2010. Snapchat dukket opp i 2012. Det har tatt dem tid å komme opp i marsjfart, men de er alle svært populære nå.

Teknologien har langs veien blitt enklere og infrastrukturen bedre. Mange laptoper kommer med innebygget webkamera, mobiler med selfie-kamera, og sosiale medier og chattetjenester med selvrespekt har alle en eller annen form for videokonferanse innebygget.

Man trenger ikke lenger ha et eget rom med gedigen TV-skjerm, fjonge stoler, riktig belysning, vegg-til-vegg-teppe, kondensator-mikrofoner og avansert kamera som kan snurre rundt for å komme kollegaer respektabelt i tale digitalt. Man trenger heller ikke å ha en cand.mag. i EDB for å bruke disse greiene, og heller ikke å leie inn en elektroingeniør for å montere det opp.

Det holder med en laptop eller til og med en telefon.

Videokonferanse passer som hånd i hanske nå som vi oppfordres til mest mulig avstand av frykt for virusspredning.

Omstendighetene og tilfeldighetene har ført det dit hen at de fleste som har jobber som på en eller annen måte involverer møtevirksomhet nå har lært seg en eller annen form for videokonferanse og praktiserer dette.

Som kan være bra, hvis man ser positivt på det.

Det glir for mange også inn i fritiden, nå som det har gått ut bud om å holde seg mest mulig hjemme. Her om dagen hadde samboeren virtuelt kaffetreff med venninner og noen dager senere virtuell pub med noen andre. Folk drar på virtuelle konserter, det arrangeres digital quiz. Et annet tips formidlet via nyhetene her om dagen, var at det gikk an å ha mimelek over slik videolink. Det finnes egentlig få grenser for hva en kan gjøre med litt kreativitet!

Hjemme hos folk begynner det å bli godt tilrettelagt. Trender fra dataspill-miljøet har løftet hjemmekontor-fokuset der ute og gjort at det allerede er etablert et marked for over-gjennomsnittet-gode kontorstoler man kan sitte i timevis uten å drepe ryggen og heftige hodetelefoner med sensitive mikrofon-bøyler og digge tastaturer.

Mens møbelkjeder har startet å ta inn hev-senk-pulter til privatmarkedet uten at det trenger å koste en hel månedslønn for noe sånt. Det begynner å ligne noe i mange hjem!

I andre hjem finner folk roen på mer minimalistiske vis med laptopen pent plassert på middagsbordet, med kort vei til kaffekanna. Det er også helt all right!

Stødig internett er stort sett blitt allemannseie. Jeg skriver «stort sett», fordi det fortsatt finnes bygder i Norge som er dekningshull.

Hvis man ser litt positivt på det, vil det nå oppstå et enda sterkere press om å bygge ut disse, i tillegg til å skape mer robust internett generelt med mer fiber til folket. Nettet må bli bedre, over alt!

Dette kan igjen føre til at det i større grad blir likegyldig for arbeidsgivers del hvor du bor hvis du er av dem som jobber på (hjemme)kontor. Som er fint for dem som har uutholdelig lang reisevei til jobb eller har en helsetilstand som gjør det vanskelig å forlate hjemmet, for eksempel.

Så finnes det mange yrkesgrupper der hjemmekontor ikke er aktuelt fordi jobben krever fysisk tilstedeværelse.

Hvis du er blant dem som ikke har mulighet til hjemmekontor, har du høyst sannsynlig i så fall en jobb som nå en gang for alle er definert som samfunnskritisk. Statusen og den medfølgende respekten yrket egentlig fortjener fra før, har i så fall omsider fått en oppsving. Enten du jobber i matbutikk, kjører lastebil, er sykepleier eller fikser strøm og reparerer fiberlinjer.

Endelig kommer det praktisk talt til syne hvor viktige arbeiderne som faktisk holder samfunnet gående er. Ikke til forkleinelse for HR-direktører og regnearkeksperter i de lekreste dresser, men endelig skinner det av arbeidere som mange vanligvis tar for gitt, som nedlegger heroisk innsats – nå om dagen faktisk potensielt med livet, i alle fall helsa, som innsats.

Hvis man ser positivt på det, er omfavnelsen av videokonferanse bra for IT-bransjen og ekom-bransjen. Det er også sannsynligvis økonomisk fordelaktig for de enkelte bedriftene som kan spare reiseutgifter, fint for ansatte som vil ha mer tid med familien, smart for å minimere smittespredning og bra for klimaet som sparer en hel del kjøreturer og ikke minst flyturer.

Det er ikke dermed sagt direkte bra for flyselskaper, Munchmuseet, Fjordbyen Vandrehjem og Visit Bodø.

Men det er greit å legge til at korona går over.

Forhåpentlig vil en del møtevirksomhet likevel fortsette å gå over videokonferanse. Så kan de øvrige nevnte reiselivsaktører heller satse på at det blir vanskelig å på samme måte digitalisere fritidsreiser og ferieavvikling.

Med det sagt så er også digitale ferieopplevelser en mulighet «up for grabs» for flyselskaper, museer og feriedestinasjoner som kjenner sin besøkelsestid nå som det trolig har oppstått rikelig med tid som kan brukes til å teste ut nye, spennende konsepter og prosjekter. Ha litt vyer!

Virtuell virkelighet (VR) og blandet virkelighet (AR) er begge på fremmarsj (visste du at første VR-brille ble laget i 1968?), og det er mulig for hvilken som helst aktør, ikke nødvendigvis bare i tek-bransjen, å tilby (ferie)opplevelser gjennom disse teknologiene.

Det finnes museer som i disse dager er i full fart med å lage virtuelle «tours» for å vise fram godsakene. Akkurat sydenturen er kanskje ikke like stilig i virtuell utgave, men den er i alle fall kortreist og trygg – og så får man da litt stråler fra skjermen, om en skal se litt positivt på det.

Virtuell strand (eller hytte?) kombinert med dine besteste venner i form av vandrende og chattende/pratende avatarer – jeg drar gjerne dit i påsken!

23.03.2020
15:27
23.03.2020 15:51



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker