JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Bransje i krise: 500 jobber kan forsvinne

Nesten alle husstander i Norge har tilgang på høyhastighetsnett. Det får store konsekvenser for ansatte i to teleentreprenørselskap. – Alvorlig og urovekkende, mener EL og IT Forbundet.
Bredbåndsutbyggingen i Norge er på hell. Det fører til at mange telemontører mister jobben. (Illustrasjonsfoto)

Bredbåndsutbyggingen i Norge er på hell. Det fører til at mange telemontører mister jobben. (Illustrasjonsfoto)

Mike Blake / Reuters

knut.viggen@lomedia.no

– Det er dystre tider, sier Are Bergli Heier, hovedtillitsvalgt i OneCo Networks.

I løpet av noen få måneder har ansatte hos to store teleentreprenørselskap i Norge fått beskjed om betydelige nedbemanninger. Selskapene bygger og vedlikeholder 4G -og bredbånd-nettverk.

Før sommeren fikk ansatte i Eltel beskjed om at 200 til 250 blir overtallige i selskapet etter at de mistet tre avtaler med Telenor. Her foregår det i dag forhandlinger med tillitsvalgte om hvem som må gå.

Sist uke fikk tillitsvalgte i OneCo Networks beskjed om at så et sted mellom 240 og 270 medarbeidere trolig må forlate selskapet i tiden framover, på tross av at de nylig gikk seirende ut av en milliardkontrakt med Telenor.

OneCo Networks har hatt 100 stillinger som ikke ble erstattet i 2023. I februar nedbemannet selskapet også med 150 ansatte.

Til sammen utgjør dette ifølge beregningene rundt en tredel av alle ansatte i selskapet.

Forbundet er bekymret

EL og IT Forbundet er svært bekymret for situasjonen i telekombransjen.

 – Prosessene som foregår i Eltel og OneCo nå, hvor de prøver å si opp hundrevis av våre medlemmer, er veldig alvorlig og urovekkende. Det er alvorlig for de som kan miste jobbene sine og det er alvorlig for samfunnet, sier forbundsleder Geir Ove Kulseth.

Han er redd kompetansen til disse fagfolkene vil forsvinne ut av telekom og gå inn i andre bransjer.

– Dette vil svekke samfunnets muligheter til videre digitalisering og landets beredskap på Ekom-nettet og den digitale grunnmuren, understreker forbundslederen.

 

Tror på flere nedbemanninger

Den store utfordringen for både Eltel og OneCo Networks er at bredbåndsutbyggingen i Norge er på hell.

I dag har 96 prosent av alle husstander i Norge tilgang på høyhastighetsnett. Og det merkes godt hos teleentreprenørene.

I løpet av de neste fire årene er det beregnet at alle investeringer i telekom vil kunne reduseres med 50 prosent.

– Dette er nok ikke den siste nedbemanningen vi vil oppleve, sier hovedtillitsvalgt i OneCo Networks, Are Bergli Heier.

Tillitsvalgte i de to bedriftene frykter at fast ansatte nå vil bli erstattet av underentreprenører.

Are Bergli Heier er konserntillitsvalgt i OneCo Networks.

Are Bergli Heier er konserntillitsvalgt i OneCo Networks.

Knut Viggen

EL og IT med oppfordring til OneCo og Eltel

EL og IT Forbundet er sterkt kritisk til dette. Og varsler også at det vil kunne få konsekvenser hvis det viser seg at bedriftene kvitter seg med fast ansatte for istedet å basere seg på innleie fra useriøse underentreprenører.

– Vi har forståelse for at bedrifter må tilpasse seg når markedet endrer seg. Likevel, er vår klare oppfordring til OneCo og Eltel at de nå gjør sitt ytterste for å utforske nye markedsmuligheter slik at færrest mulig mister jobben. Det vi derimot ikke har forståelse for er en praksis hvor faste ansatte blir erstattet med innleie gjennom useriøse underentrepriser. Ser vi dette vil vi ikke nøle med å dra bedriftene inn for retten for å få det stoppet. Dersom entreprenørene hadde ønsket det, kunne de sikret seg større fleksibilitet ved å leie inn fra hverandre når markedene svinger. Dette ville redusert behovet for stadige masseoppsigelser, men det har de så langt ikke ikke ønsket å gjøre, sier Kulseth. 

En mer urolig verden

EL og IT Forbundet har over lengre tid også jobbet opp mot regjeringen med sikte på å få en bedre regulering av telekomfaget.

Forbundet mener det må stilles strengere krav til de som skal bygge og vedlikeholde kritisk infrastruktur.

Dette er blitt viktigere de siste årene med blant annet krig i våre nærområder, økt konfliktnivå i verden og forsterket fokus på sikkerhet og sårbarhet.

Urolige tider gir økt risiko for sabotasje og nettangrep på kritisk infrastruktur, har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) advart om tidligere i høst.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse