Nedbemanning
Rundt 200 får sparken i Eltel Networks
Tapet av Telenor-kontrakter får store konsekvenser.
Tore André Andersen og Liv Aurland, begge tillitsvalgte og verneombud i Eltel Networks, står i fare for å bli blant de 93 som må gå fra østlandsavdelingen etter at selskapet mistet kontrakten med Telenor.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Dette er jo en beklagelig prosess, sier Tore André Andersen og Liv Aurland, henholdsvis leder og nestleder i montørklubben i Eltels Oslo-avdeling.
Allerede før sommeren fikk de ansatte i Eltel vite at mellom 200 og 250 måtte gå i løpet av de neste månedene.
Etter et nytt allmøte i august har oppsigelsesprosessene startet, med innkallinger til såkalte 15,1-møter.
Bedriften sier nå at antallet vil ligge på rundt 200.
På Østlandet skal 93 av totalt 130 ansatte ut. Bare 46 skal være med videre.
De tillitsvalgte blir trolig også berørt, noe EL og IT Forbundet reagerer kraftig på.
Tore André ble kalt inn i første pulje, men også Liv har fått beskjed om at hun står på bedriftens liste. I tillegg til å være tillitsvalgte, er begge også verneombud.
– Jeg begynte i bedriften for fem år siden, og støtter prinsippet om at det må være ansiennitet og sosiale forhold som teller mest for å få bli. Slik sett forstår jeg at jeg er på lista, det er fair, sier Tore André.
– Men jeg håper jo at vi får muligheten til å følge denne prosessen helt ut og støtte de medlemmene som nå blir oppsagt, sier klubblederen.
Både Tore André og Liv er også verneombud i bedriften.
Leif Martin Kirknes
– Hjerterått og følelsesløst
Det startet med et allmøte 16. juni, der de ansatte fikk beskjed om at avtalen med Telenor var signert, men at selskapet nå mistet hele Østlandet.
– Det var litt sånn merkelig opplegg, på den ene siden nærmest champagnestemning over at Telenor-kontrakten var signert, for så i neste øyeblikk få opplyst at vi mister kontraktene på Østlandet, i Trøndelag og i Rogaland, sier Tore André.
– Og så med beskjed om at det blir oppsigelser. Ingen vurderinger rundt permitteringer, eller andre måter å løse situasjonen på. Det ble levert litt sånn hjerterått og følelsesløst.
Mange gikk inn i sommermånedene med en klump i magen og en uvisshet om egen fremtid, forteller han.
– Vi har hatt tre nedbemanningsprosesser i løpet av de to siste årene, men dette er av en litt annen skala enn det vi har opplevd tidligere, sier klubblederen.
Arbeidsgiveren beklager
Eltel beklager situasjonen, og peker på at markedet er i endring og at konkurransen har blitt større.
Bedriften sier også at det er et pågående arbeid i gang rundt kartlegginger og drøftelser og at de vektlegger et godt og tett samarbeid med de tillitsvalgte.
(se bedriftens hele svar nederst i saken)
Telefonen til Tore André står ikke stille for tiden. Mange har spørsmål om de pågående prosessene.
Leif Martin Kirknes
Skifte merke på kjeledressen
Tore André Andersen sier noe av problemet man opplever, er at man taper direkte til konkurrenter. Både eksternt, men også internt.
Telenor-kontrakten på Østlandet gikk for eksempel til to konkurrenter, OneCo Networks og Netel.
– Det har vært en sånn intern spøk i bransjen lenge dette, at det bare er å skifte merke på kjeledressen så er du i gang igjen for en ny arbeidsgiver. Det vil nok ikke gjelde alle her, det begynner å stramme seg til i telekombransjen, særlig på Østlandet.
De er glade for støtten både fra fagforening og forbund.
– De har ikke vært vonde å be i denne prosessen og har både støttet og avlastet oss i de mange møtene som har vært. For oss er dette en kampsak. Vi får ikke reddet alle, men vi skal gjøre så godt vi kan og få støttet og hjulpet folk, sier Tore André.
– En døende rase
Liv Aurland er i tillegg til de lokale vervene også styremedlem i montørforeningen EMF og nå også i Distrikt Oslo og Akershus.
– Jeg har sagt det før, også på landsmøtet nå sist, at telekom er en døende rase. Det er et fag som ikke er beskytta på noe vis, her kan alle komme inn og gjøre akkurat det vi gjør, sier hun.
– Det ble jo også spurt på allmøtet om ikke vi kunne gjøre som de gjør på elektrikersiden når bedrifter som Caverion og Bravida mangler folk til prosjekter; De leier av hverandre. Men det var visst helt uaktuelt.
Liv mener det hadde vært fornuftig om telekom var et beskytta fag. Det er tross alt snakk om kritisk infrastruktur, og greit å ha en viss kontroll på hvem som jobber med slike systemer.
Leif Martin Kirknes
Ukultur i telekombransjen
Tore André mener at dette viser en ukultur i telekombransjen, der det kjempes om anbud med noen års mellomrom.
– Det gir jo bedrifter som Eltel og OneCo en mulighet til å sile ut dårlige ansettelser og hele tiden sette arbeidssituasjonen i skvis. Det gir en dårlig kultur i bransjen, sier han.
Det er også mange underentreprenører, både norske og utenlandske, fra land som Litauen og Serbia til stede i markedet, noe som gir risiko for sosial dumping og useriøsitet.
Liv Aurland mener bransjen får et dårlig rykte på denne måten. Hun har sammen med andre kvinner i fagforeninga jobbet med nettverksbygging for å få flere kvinner inn i bransjen.
– Dette er ikke en god måte å øke rekrutteringa på, nei, sier hun.
Selv har hun ikke fagbrev, men «livets harde skole» og har ellers levd livet deretter.
– Jeg har masse arbeidserfaring, men vi får se. Jeg er halvveis til hundre, men mulig jeg får til ett eller annet, sier hun.
Tore André Andersen sier at nedbemanningene også rammer avdelingsledere og ansatte nesten helt opp til øverste nivå.
– Ja, jeg tror den tunge følelsen sitter hele veien, nesten opp til toppen, det er mange skjebner her. Det er lagt opp til en guide for jobbsøking på intranettet, og det er gjort forsøk på å hjelpe de som er på vei ut. Men jeg skulle kanskje sett litt mer vekt på salg slik at vi kunne ha berget mest mulig av staben, sier Tore André.
Lasse Meier Strand er konserntillitsvalgt i Eltel Networks og også styremedlem i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.
Knut Viggen
Ros og ris for prosessen
Konserntillitsvalgt i Eltel er Lasse Meier Strand. Han har holdt på prinsippet om at tillitsvalgte skulle vernes, og har også fått beskjed om at han selv også blir det.
– Antallet som må gå er estimert fra 200 til 250. Vi har sagt at vi kan være enig i at en bemanningsjustering kan behøves, men vi har ment at det var usaklig å gå ut så tidlig med tall i prosessen. Det har vært masse rom for å skaffe kunder med sju måneder igjen av kontrakten, sier Meier Strand.
Han sier bedriften skal ha honnør for at de var veldig tidlig ute med informasjon, men så gikk det for lang tid før det kom ytterlige informasjon og kartlegging. Neste møte var ikke før midt i august.
– Bedriften har ikke bare utført dårlige prosesser, men vi har opplevd flere prosesser som har vært dårlige, sier Meier Strand.
Han sier fokus nå blir på å forhindre at Tore André Andersen og Liv Aurland går med i dragsuget før de får hjulpet sine klubbkamerater.
– Vi skal i videre møter framover og sørge for at både medlemmer, montører, verneombud og tillitsvalgte blir ivaretatt på best mulig måte, sier Lasse Meier Strand.
Telekomentreprenøren Eltel har sitt hovedkontor i Haavard Marthinsens vei på Stovner i Oslo.
Leif Martin Kirknes
Eltel svarer om nedbemanningen
HR-direktør i Eltel, Marit Selsøvold, forklarer bakgrunnen for nedbemanningene og omfanget i en e-post til FriFagbevegelse/Nettverk, på denne måten:
– Telekommarkedet er i endring, med en generell nedgang i investeringer i utbygging av telekomnettet i Norge. Konkurransen har blitt større og endringstakten øker på alle plan. Basert på en helhetlig vurdering av det generelle markedet og de utfordringer og muligheter vi ser der, er det nødvendig for oss å gjennomføre tilpasninger av vår organisasjon til den nye markedssituasjonen, skriver Selsøvold.
– For Eltel innebærer dette at vi går inn i en nedbemanningsfase. Vi estimerer omfanget til rundt 200 medarbeidere. Dette inkluderer naturlige avganger, pensjon m.m.
– En omstillingsprosess i et slikt omfang påvirker oss på alle nivåer, både i produksjon og støttefunksjoner. Dette er beklagelig for de av våre medarbeidere som blir berørt, men helt nødvendig slik markedet nå er.
– Hvordan er prosessen tenkt videre?
– Kartlegginger og drøftelsesmøter er pågående. Vi legger stor vekt på at denne fasen skal bli så kort som mulig, for å unngå mer tid med usikkerhet enn helt nødvendig og alle endringer forventes å være fullført i løpet av 2024.
Hun understreker også betydningen av godt samarbeid med tillitsvalgte.
– Vi har alltid hatt godt og tett samarbeid og dialog med tillitsvalgte, sentralt og lokalt, og det gjelder også i denne prosessen.