SALG: Apax vil kjøpe EVRY, og EVRYs ledelse er positive.
Knut Viggen
Briter vil kjøpe EVRY
Det britisk-amerikanske oppkjøpsfondet Apax har lagt sitt bud på bordet. EVRY-sjefen er positiv, og styret anbefaler.
leif.kirknes@lomedia.no
Budet fra Apax er 16 kroner per aksje. Et enstemmig EVRY-styre anbefaler aksjonærene å selge, skriver selskapet i en børsmelding. Alle styremedlemmene og selskapets konsernledelse har under visse betingelser inngått en avtale om forhåndsaksept av tilbudet. Det samme gjelder for Posten Norge og Telenor Business Invest, som eier 70,24 prosent av aksjene til sammen. Folketrygdfondet eier 3,15 prosent og er med på samme ordning.
– Teknologi er en sterk bidragsyter til økonomisk vekst, og det vil være med å forme fremtidens samfunn. Dette vil skape betydelige vekstmuligheter for IT-bransjen. Tilbudet fra Apax bekrefter og understreker disse vekstmulighetene. Jeg er overbevist om at privat eierskap vil gagne selskapet i den neste fasen av lønnsom vekst, og vi ser frem til å akselerere og utvide vår strategi sammen med Apax for å oppfylle våre mål og ambisjoner, sier EVRYs konsernsjef Terje Mjøs i børsmeldingen.
4,27 milliarder
Det var 27. august EVRY kunngjorde at de ville «vurderer strategiske muligheter», herunder inkludert salg. Prisen på 16 kroner per aksje er basert på sluttkursen 26. august og en premie på 44 prosent av volumvektet gjennomsnitts aksjekurs de siste tre månedene før 26. august, samt 53 prosent ditto av de siste seks månedene. Den totale aksjekapitalen til EVRY verdsettes slik til rundt 4,27 milliarder (justert for egne aksjer), ifølge børsmeldingen.
«Etter nøye vurdering av tilgjengelige alternativer og mottatte interesser, mener styret at Tilbudet representerer den beste løsningen for selskapet og aksjonærene,» skriver EVRY i Børsmeldingen. Selskapet fremhever at Apax har internasjonal it-bransjekompetanse.
Norden-sentrisk
«EVRYs hovedkontor skal fortsatt være i Norge og selskapet vil beholde sin nordiske identitet samtidig som det satses på skalering og høykvalitets teknologi med sikte på å kunne konkurrere effektivt i en stadig mer global bransje. EVRY har en sterk merkevare som er godt kjent i Norden, og dette er en viktig komponent i selskapets videre vekst,» kan man lese i børsmeldingen.
– EVRY er en ledende norsk leverandør av IT-tjenester med en godt etablert kundebase, brede tjenestetilbud og ledende teknisk ekspertise. Vi støtter fullt ut den visjonen og strategien som EVRYs ledelse har presentert for å videreutvikle selskapets ledende konkurranseposisjon, og planene for å gjennomføre strategien. Vi gleder oss til å bli med på EVRYs reise mot å bli den ledende pan-nordiske aktøren innen IT-tjenester, sier partner fra Apax Teknologi & Telekom-team, Rohan Haldea.
Stryke fra børsen
Apax er i ferd med å utarbeide et tilbudsdokument med fullstendige vilkår, som skal gjennomgås og godkjennes av Oslo Børs før det sendes til aksjonærene.
Så snart som mulig etter oppkjøpet av aksjer som representerer 90 prosent eller mer av aksjene i EVRY, vil Apax initiere tvangsinnløsning av resterende aksjer i EVRY. I forbindelse med dette, vil Tilbyder søke å stryke EVRYs aksjer fra Oslo Børs, heter det i børsmeldingen.
Som en del av avtalen med Apax har EVRY-styret inngått avtale om ikke aktivt å søke tilbud fra andre. Men om et minst 10 prosent høyere tilbud finner sin egen vei til bordet og Apax ikke følger opp innen fem dager, kan styret trekke sin anbefaling og de forhåndsaksepterende kan trekke sin aksept. I så fall må EVRY betale Apax ni millioner kroner i kompensasjon.
Søker innflytelse
EVRY-klubben har tidligere uttalt at de tar en dag av gangen og at deres viktigste oppgave blir å sikre best mulig innflytelse på nye eiere.
– Så lenge vi får innflytelse på prosessen der vi har mulighet til å si fra om at vi ønsker å beholde våre rettigheter, er det opp til de nye eierne om vårt ønske respekteres, har Klubbleder John Christian Hanssen uttalt.
Les også: EVRY-klubben tar en dag av gangen
Ifølge Wikipedia har Apax vært tidlig ute med å investere i og med det bidra til utviklingen av storselskaper som America Online, Office Depot og Apple.
Innen nordisk teknologi har Apax tidligere eid danske TDC, kan man lese ut av Apax' nettsider. Av norske selskaper har Apax siden 2007 eid Plantasjen.
Tidligere (2007) har Apax Partners France kjøpt opp Telenor Satellite Services, fusjonert det med France Telecom Mobile Satellite Communications, omdøpt det til Vizada og solgt det (2011) til EADS (nå kjent som Airbus Group).
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes