FORHANDLINGSLEDER: Forbundssekretær Fred Løvli leder EL og IT Forbundets delegasjon når forhandlingene med Energi Norge starter mandag morgen.
Leif Martin Kirknes
De utfører kritiske samfunnsoppdrag, men møtes med en rekke motkrav fra arbeidsgiverne
Under korona-krisen er de anerkjent som kritisk samfunnspersonell, men EL og IT Forbundet er forberedt på krevende forhandlinger med energiselskapene om blant annet reisevilkårene for energimontørene.
knut.viggen@lomedia.no
Mandag morgen starter forhandlingene for rundt 5.000 arbeidstakere ansatt i norske selskaper innen kraftproduksjon, nett- og entreprenørvirksomhet.
– Vi har selvfølgelig økonomiske krav, men vi har særlig fokus på reisevilkårene for våre medlemmer, sier forbundssekretær Fred Løvli, i EL og IT Forbundet. Han leder forhandlingsdelegasjonen som møter NHO-tilknyttede Energi Norge til forhandlingsstart mandag.
At medlemmene skal få bedre ordninger og mer igjen for tiden de bruker og utgiftene de har i forbindelse med reiseoppdrag er viktig. Det er fire år siden det sist ble forhandlet på denne avtalen og det betyr også at det er like lenge siden det sist ble gjort endringer i avtaleteksten.
Partene utvekslet sine krav tidligere denne uken og Løvli tror det kan bli utfordrende å komme til enighet innen fristen onsdag.
– Vi er blitt møtt med en rekke motkrav og ser at det kan bli krevende å komme til enighet i forhandlingene, men vi er innstilt på å finne en forhandlingsløsning, sier Løvli.
Kritisk samfunnspersonell
Denne yrkesgruppen er en av dem som nå under korona-situasjonen er tatt inn under betegnelsen kritisk samfunnspersonell.
Dette er folkene som sørger for at du har strøm i stua eller på hjemmekontoret til enhver tid. Det er de som sendes ut ved eventuelle strømbrudd, til alle døgnets tider og der det å komme seg til rett sted og rett tid for å finne og utbedre feil har stor og avgjørende betydning, både for private bedrifter, statlige og kommunale virksomheter og ikke minst vanlige innbyggere.
Strukturendringer i bransjen
Energi Norge organiserer selskaper i privat sektor, men mange av dem eies likevel helt eller delvis av det offentlige og gir blant annet inntekter til slunkne kommunekasser rundt om i Norge.
Det har vært store organisasjonsmessige endringer i denne sektoren siden energiloven ble endret først på 90-tallet og utviklingen har skutt fart de siste årene, særlig etter at det kom nye regler for å skille kraft- og nettdelen av selskapene, såkalte selskapsmessige og funksjonelle skiller.
De siste par årene har også nye store nettselskap kommet til etter sammenslåinger. Det har skjedd både på Østlandet og i Trøndelag, i Vestland og Møre og Romsdal.
Det hører med til historien at en stadig større andel av EL og IT-medlemmene som omfattes av denne overenskomsten i dag jobber i entreprenørselskaper som både bygger og drifter nett på oppdrag fra energiselskapene.
Tradisjonelt har mye av lønnsdannelsen i denne sektoren skjedd via lokale forhandlinger. Kraftbransjen har opplevd gode tider i mange år, med høye strømpriser og overskudd. Dette har endret seg i løpet av det siste året, med lave strømpriser og dermed lavere inntjening. Men dette er en bransje som tradisjonelt opererer med lange økonomiske utsikter.
Tar opp lærlinger
Dereguleringene i bransjen på 90-tallet fikk konsekvenser for rekrutteringen, som i mange år var lav, noe som har ført til en viss forgubbing. For EL og IT Forbundet har det vært viktig å jobbe for at fagarbeideren skal ha økt status og lønn, rekruttering til bransjen og ikke minst inntak av lærlinger, særlig i disse korona-tider.
– Lærlinger kan bli et tema i forhandlingene. Det er ikke noen tvil om at vi er i en spesiell situasjon akkurat nå, sier Fred Løvli, som debuterer som forhandlingsleder.
Men det er ingen nybegynner som møter hos NHO i spissen for EL og IT-delegasjonen, som foruten seks valgte også vil bestå av ansatte fra forbundskontoret. Løvli har vært med på en rekke lønnsforhandlinger innen energi og før han ble ansatt som forbundssekretær i 2019 hadde han også mange år bak seg som tillitsvalgt.
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke