EL og IT Finnmark bruker campingvogn for å verve nye medlemmer
I Finnmark er avstandene den aller største utfordringen i vervearbeidet. Det håper EL og IT Forbundet blant annet at en campingvogn skal kunne endre på.
Distriktssekretær i Finnmark, Kjell Roger Jensen, poserer foran den profilerte campingvogna som de håper skal få fart på vervearbeidet i fylket. (Arkivfoto)
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Jeg er litt stolt av campingvogna vår, sier distriktsleder Bjørn Klaussen.
EL og IT Forbundet er representert fra Kirkenes i nord til Lindesnes i sør. Størst avstand er det helt klart mellom medlemmene i Finnmark.
For å illustrere avstandene: Da forbundsstyret i EL og IT møttes i Hammerfest til møte i september i fjor hadde Bjørn Klaussen satt seg i bilen og kjørt 22 mil fra hjemstedet Karasjok.
Lander du i Alta, fylkets største tettsted, kan du velge å følge E6 videre helt til Kirkenes øst i fylket. Dit er det over 60 mil - like langt som mellom Oslo og Steinkjer.
Klaussen har langt kortere vei til EU (Finland). Faktisk ligger Karasjok lenger sør enn Tromsø.
Verve og bevare medlemmer
Langs Klaussens kjørerute finner du Lakselv, der distriktskontoret ligger. Her holder distriktssekretær Kjell Roger Jensen til. Han kjører et sted mellom 20.000 og 30.000 kilometer i året for å besøke medlemmene.
I 2020 sto distriktets nye og profilerte campingvogn klar for å gi distriktet et ekstra puff i vervearbeidet. Men koronaen har begrenset aktiviteten.
Nå, etter at pandemien er nedgradert fra epidemi til vanlig sykdom håper finnmarkingene at de skal få god nytte av vogna framover.
– Mye av tida brukes til å prøve å verve nye medlemmer og bevare de vi har, forteller Klaussen, som bruker mye av fritida si på fagforeningsarbeid. Han jobber full tid som energimontør i selskapet Luostejok. Ingen i styret har frikjøpt tid til dette. Da måtte nok distriktet hatt et par tusen medlemmer flere.
I starten av 2023 var det registrert 664 medlemmer i Distrikt Finnmark, av dem var 598 menn og 66 kvinner. 125 av medlemmene var pensjonister.
– Vi har medlemmer over alt i fylket, men har problemer med å lage store nok miljøer, sier Klaussen.
I NORD: Ungdomsrepresentant i forbundsstyret, Ørjan Pedersen og distriktsleder Bjørn Klaussen med Hammerfest og Hurtigruta i bakgrunnen.
Knut Viggen
Mange små bedrifter
De store elektriker-miljøene finnes i Alta, Lakselv, Kirkenes og i Hammerfest. Det er elleve bedrifter på elektrikernes tariffavtale (LOK) i Finnmark og tariffutvalg både for LOK og energi.
Ørjan Pedersen er klubbleder og automatiker i Gagama Elektro. I tillegg er han aktiv i ungdomsutvalget i EL og IT Forbundet og ungdomsrepresentant i forbundstyret. Han sier de også sliter med at det er mange små bedrifter i fylket, familieselskaper med få ansatte. De ser kanskje ikke fordelen av å være organiserte.
For ti år siden var det langt flere medlemmer innen IKT i fylket, som blant annet hadde en sammenheng med at Telenor fortsatt hadde ansatte i Finnmark.
I dag er dette miljøet veldig lite, folk blir gjerne bare kort tid på hvert arbeidssted og det er vanskelig å få organisert medlemmer.
På Teams og Zoom
Når det er langt til folk er digitale møteplasser blitt langt viktigere de siste par-tre årene.
– Vi er blitt litt mer obs på å spare penger de siste årene. Et styremøte kan fort koste 50-60.000 kroner. Vi prøver å samle så mye vi kan, og det brukes mye Teams, bekrefter Bjørn Klaussen.
Skal de møtes fysisk, tas gjerne helga i bruk.
– I Finnmark har vi god erfaring med å bruke helgene. Vi får større og større deltagelse på disse samlingene. Sist var vi 24 stykker. Også årsmøtene og halvårsmøtene er fysiske. Da møtes vi ofte i Karasjok. det gir kortest reisevei for de fleste, forteller Bjørn Klaussen.
Nå håper Ørjan Pedersen, Bjørn Klaussen og andre EL og IT-tillitsvalgte i Finnmark på et godt 2024. Og kanskje blir det også mulig å prioritere skolebesøk, noe de ikke har hatt tid til tidligere.
– Det skulle vi gjerne ha prioritert, ja, sier Ørjan Pedersen.
FORBUNDSSTYRET: Forbundsstyret i EL og IT møttes i Hammerfest i september 2023.
Knut Viggen
Eget fylke igjen
Fra 1. januar 2024 ble Finnmark igjen et eget fylke.
Samtidig ble fem nettselskap slått sammen til tre, Luostejok, Repfjord og Nordkinn blir ett og får mest sannsynlig navnet Nett i Nord.
– I areal blir dekningsområdet for det nye selskapet like stort som Albania, forteller Klaussen.
Han bekrefter at Melkøya-saken, altså planen om å elektrifisere Equinors gassanlegg på Melkøya ved Hammerfest, er et betent spørsmål i Finnmark. Selv ser han to sider av denne saken.
I 2015 tok et stort uvær hovedstrømlinja til Nord-Norge og deler av Nordland, Troms og Vest-Finnmark var uten strøm i tre timer.
Nettet er sårbart og må forbedres og forsterkes.
– Behovet for mer og sikrere strømforbindelser er helt klart der, men det må store utbygginger til, sier Klaussen.
GAMLE NAVN: Finnmark fylke med de gamle kommunenavnene, fra Gjenreisningmuseet i Hammerfest. Finnmark fylke er 48.618 km2 stort og hadde i 2019 litt over 75.000 innbyggere.
Knut Viggen