JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet: – Bemanningsbransjen har fått mer enn nok sjanser

– Mye bra politikk fra den nye regjeringen, mener EL og IT Forbundet, men forbundsleder Jan Olav Andersen er skuffet over at de ikke er tøffere mot bemanningsbransjen.
GOD PLATTFORM: Regjeringskameratene Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum står bak Hurdalsplattformen. EL g IT Forbundet er fornøyd med at den inneholder en rekke tiltak som er i tråd med det forbundet har spilt inn.

GOD PLATTFORM: Regjeringskameratene Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum står bak Hurdalsplattformen. EL g IT Forbundet er fornøyd med at den inneholder en rekke tiltak som er i tråd med det forbundet har spilt inn.

Leif Martin Kirknes

Saken oppsummert

knut.viggen@lomedia.no

I dag kom de første reaksjonene fra EL og IT Forbundet på den såkalte Hurdalsplattformen, samarbeidsavtalen mellom regjeringspartnerne i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som ble presentert torsdag.

Les: Dette mener EL og IT Forbundet om Hurdalsplattformen.

Ikke uventet er forbundet fornøyd med at den nye regjeringen har lyttet til flere av innspillene fra forbundet og fagbevegelsen.

– Vi leser at den nye regjeringen har klare ambisjoner for rettferdig omstilling, et seriøst og organisert arbeidsliv og de vil lytte til fagbevegelsen i den neste fire årsperioden. Det er for tidlig å slå fast om virkemidlene i plattformen er tilstrekkelige for å nå ambisjonene, men på områder som er viktige for våre medlemmer skal vi være en tydelig og konstruktiv medspiller, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Mer organisering og seriøsitet

Den nye regjeringen vil styrke trepartssamarbeidet i Norge. Sentralt for dette er økt organisering, både blant arbeidstakere og arbeidsgivere. Midlertidigheten i arbeidslivet skal begrenses og arbeidslivskriminalitet bekjempes.

– Vi er fornøyde med at plattformen inneholder en rekke tiltak som er i tråd med det vi har spilt inn. Det er positivt at fagforeningsfradraget skal dobles, at midlertidighetsbestemmelsen i arbeidsmiljøloven (AML) fjernes, at kollektiv søksmålsrett gjeninnføres og det innføres nasjonale seriøsitetsbestemmelser for alle offentlige anskaffelser, sier Andersen.

– For tamt mot bemanningsbransjen

Han er imidlertid skuffet over at regjeringen ikke er tøffere mot bemanningsbransjen.

– Denne bransjen er en trussel mot den norske arbeidslivsmodellen og har fått mange nok sjanser til å tilpasse seg et seriøst arbeidsliv – da blir det for tamt å starte nok et lovarbeid for å se på mulighetene for å begrense bransjen.

Rettferdig omstilling og elektrifisering

Til regjeringsforhandlingene i Hurdal hadde EL og IT Forbundet spilt inn at Norge trenger høyere tempo i omleggingen fra fossil til fornybar energibruk. Det viktigste tiltaket for å lykkes med dette er elektrifisering, mente forbundet.

– Konkret har vi bedt regjeringen forplikte seg til å legge fram en elektrifiseringsstrategi som legger til rette for økt produksjon av fornybar energi, bruk av denne energien og en oppgradering av kraftsystemet. Her svarer regjeringen med å sette en tydelig overordnet retning i Hurdal-plattformen og så vil vi måtte følge nøye med på tempoet og den videre utformingen av konkrete tiltak, sier forbundslederen.

Han er kritisk til at det legges opp til nye utredninger rundt kraftbehovet, selv om dette allerede er solid kartlagt.

– Jeg hadde heller sett at de startet arbeidet med å bygge denne krafta, framfor å bruke tid og ressurser på nye utredninger, sier Andersen.

Samtidig mener han det er svakt at energieffektivisering knapt er nevnt i plattformen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss