Medlemmer strømmer til EL og IT Forbundet:
EL og IT Forbundet nærmer seg målet om 40.000 medlemmer
Forbundet har aldri hatt flere medlemmer, og opplever at mange vil organisere seg i en tid preget av usikkerhet.
MEDLEMSVEKST: Nestleder i EL og IT Forbundet, Vidar Hennum, er glad for å få flere medlemmer, selv om bakteppet er alvorlig, med kronakrise, et stort antall permitteringer og usikkerhet i arbeidslivet.
Leif Martin Kirknes
Knut.viggen@lomedia.no
Nye medlemmer strømmer til EL og IT Forbundet og forbundet, som organiserer innen elektro, energi og IKT er på full fart mot målet de satte seg for nesten ti år siden om å nå 40.000 medlemmer.
De siste to-tre årene har forbundet vokst i antall medlemmer og passerte 39.300 i desember i fjor, som følge av blant annet god verveinnsats, flere nye avtaler samt LOs serviceprosjekt som EL og IT var en del av fram til i fjor.
Løftes av koronakrisen
Nå ser koronakrisen ut til å løfte medlemstallet ytterligere. I dag, onsdag 15. april, er tallet 39.733, en økning på 360 siden før koronatiltakene 12. mars.
– Generelt i konjunkturnedgang og ved økt arbeidsledighet opplever vi som de fleste forbundene i LO økt medlemsvekst, forklarer nestleder i EL og IT Forbundet, Vidar Hennum.
Han tror situasjonen gjør at folk som tidligere har vært uorganiserte nå ser verdien av å organisere seg.
– Koronasituasjonen oppleves nok litt på samme måte med høyt antall permitterte og stor usikkerhet i arbeidslivet. Det fører til at uorganiserte arbeidstakere søker trygghet og samhold i en vanskelig tid, sier han.
Hennum sier forbundet er til for alle disse.
– Vi er fornøyd med at medlemstallet stiger og at stadig flere vil være medlem hos oss, sier Hennum.
Fra 15 til 1015 permitterte
I uke 9, før regjeringen innførte de første av mange korona-tiltak, hadde EL og IT Forbundet registrert 15 permitterte medlemmer. Nå – åtte uker senere – onsdag 15. april – er tallet 1.015. Totalt har forbundet i dag 1.276 helt ledige eller permitterte medlemmer. De aller fleste av dem har vært permitterte siden uke 14.
Tendensen nå i de første dagene etter påske er at tallet på permitterte ser ut til å flate noe ut. Det er varslet 12 nye permitteringer i dag.
Tapte inntekter
Medlemmer som er arbeidsledige eller permitterte betaler ikke kontingent eller forsikring de åtte første ukene, mot dokumentasjon fra arbeidsformidling/trygdekontor.
Hvis krisen varer i tre måneder med et nivå på rundt 1.000 permitterte i hele perioden, vil det kunne bety et inntektstap for forbundet på 2,5 millioner kroner, bare i form av tapte kontingentinntekter.
Sparte kostnader
På den andre siden sparer forbundet penger på at det gjennomføres færre reiser og møter. Aktivitetene skjer nå i stor grad digitalt.
Nå etter påske var det planlagt omfattende aktivitet i forbindelse med hovedoppgjøret. Dette er utsatt til høsten – i første omgang.