JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundet vil oppheve opprinnelsesgarantien for strømkunder

EL og IT Forbundet går inn for å oppheve den omstridte opprinnelsesgarantien for strømkunder. Bare ren kraft skal kunne selges som ren kraft, mener forbundet.
FORNYBART: Jan Olav Andersen sier forbundets utgangspunkt er at den fornybare kraften først og fremst må være et konkurransekraft for norsk næringsliv.

FORNYBART: Jan Olav Andersen sier forbundets utgangspunkt er at den fornybare kraften først og fremst må være et konkurransekraft for norsk næringsliv.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Det betyr at forbundet, som organiserer rundt 4.000 medlemmer i energibransjen, stiller seg bak forslaget Arbeiderpartiet nylig har fremmet for Stortinget, og som fri fagbevegelse omtalte tidligere i juni.

Les: Opprinnelsesgarantien for strømkunder undergraver norsk industri, mener Arbeiderpartiet

Handlingsprogrammet ble vedtatt på landsstyremøtet til forbundet på Mastemyr i Oppegård onsdag. Opprinnelig skulle det ha vært vedtatt på forbundets landsmøte i mars, men på grunn av tidsnød ble avstemningen utsatt.

Det var ikke lagt opp til noen debatt rundt dette eller andre punkt i handlingsprogrammet, debatten ble tatt på landsmøtet, det var kun vedtaket som landsstyret skulle gjøre.

"Grønn" strøm

Opprinnelsesgarantiene er en ordning der strømkunder i Europa får en mulighet til å kjøpe et bevis på at de bruker "grønn" strøm, selv om det ikke er mulig å spore dette i kraftleveransen.

Opprinnelsesgarantier er en frivillig ordning der europeiske strømkunder kan kjøpe et bevis på at det et sted i Europa produseres like mye fornybar strøm som det de kjøper. Ordningen ble innført som en del av EUs fornybardirektiv.

Strøm kan ikke fysisk spores i nettet, så en opprinnelsesgaranti er kun et finansielt papir. Den påvirker ikke energimiksen i den faktiske kraftleveransen, Hvis norsk industri ikke kjøper opprinnelsesgarantier og dokumentere opprinnelsen til sine kraftkjøp, blir de henvist til NVEs «nasjonale varedeklarasjon». Varedeklarasjonen ser annerledes ut enn den faktiske kraftproduksjonen fordi man har solgt opprinnelsesgarantier for den fornybare kraften, og varedeklarasjonen blir derfor en dokumentasjon på den resterende kraftmiksen det ikke er solgt opprinnelsesgarantier for.

Må betale ekstra

Opprinnelsesgarantiene betyr er at industri og andre strømkunder i Norge må betale ekstra for å dokumentere at de bruker ren kraft. Dette til tross for at kraftproduksjonen i Norge er nær 100 prosent fornybar. Systemet er en papirmølle som svartvasker grønn kraft, og som grønnvasker svart kraft, mener forbundet. Ordningen fører heller ikke til utbygging av fornybar kraft og har ingen klimagevinst, i følge EL og IT, som mener konsekvensen av ordningen kan bli at Norges fortrinn med rikelig og ren kraft undergraves.

– Konkurransefortrinnet til norsk industri, som er basert på fornybar kraft, utfordres. I verste fall kan troverdigheten til klimapolitikken, hvor elektrifisering av samfunnet er et effektivt og sentralt tiltak, undergraves, mener forbundet.

EL og IT Forbundet krever også at NVEs varedeklarasjon endres til å speile den fysiske leveranse av kraft, og at regjeringen fjerner hele ordningen med opprinnelsesgarantier for norsk produksjon og salg av kraft.

– Burde ha ventet

Adm. direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien, er kritisk til EL og ITs vedtak. Han mener forslaget innebærer å frata fornybarnæringen opptil et par milliarder kroner i årlige inntekter – som i neste runde rammer kommunene og staten som eier 90 prosent av kraftproduksjonen.

– Regjeringen har igangsatt en prosess for å forbedre ordningen. Vi skulle nok ønske at EL og IT ville vente og se hva som kommer ut av dette arbeidet, skriver Kroepelien i en epost til fri fagbevegelse.

– Gir ikke økte kostnader

Energi Norges standpunkt er at dette er en frivillig ordning som ikke medfører kostnader for den kraftintensive industrien i dag.

– Avvikling av ordningen vil innebære en vesentlig svekkelse av den norske vannkraftens konkurransekraft og bare overføre betydelige fornybarverdier til konkurrenter i utlandet, skriver Kroepelien.

– Salg av opprinnelsesgarantier gir fornybar energi et konkurransefortrinn sammenliknet med for eksempel kullkraft, og bidrar dermed til raskere energiomstilling i Europa. Ordningen er blitt såpass verdifull at den nå er med på å utløse investeringer i fornybar energi, avslutter han.

EL og IT: – Her er vi uenige

Forbundsleder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sier det ikke er noen hemmelighet at EL og IT og Energi Norge har ulikt syn på dette.

– Det har vi hatt lenge og det lever vi godt med, sier Andersen.

– Vårt utgangspunkt er at den fornybare kraften vi har må være et konkurransefortrinn for vårt næringsliv. Og her snakker vi ikke bare om norsk industri, men også andre typer næringsliv, som for eksempel turistnæringen. Selv om dette representerer ikke ubetydelige penger, så tror jeg også energibranskjen drar fordel av at dette vil gagne også andre deler av næringslivet, sier Andersen, som også setter et spørsmålstegn ved om Energi Norges tall er helt riktige.

– Sist jeg sjekket dreide det seg ikke om 2 milliarder, men om rundt 600 mill. kroner, sier Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse