EL og IT-leder Jan Olav Andersen mener energieffektivisering vil gi flere arbeidsplasser
Mens Naturvernforbundet mener det er pinlig for regjeringen at LO og NHO sammen er mer framoverlente på området.
I BÅS: Over Guttormsen, Truls Gulowsen og Jan Olav Andersen atskilt med pleksiglass under en samtale på Arendalsuka.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Energieffektivisering er et område som vil gi sysselsetting over hele landet, helt uten sentraliserende effekter, mener Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet. I går møtte han Nelfo og Naturvernforbundet til samtale om temaet.
Det er et klimatiltak som er såre enkelt og som også vil gi andre gevinster, er hans budskap.
– Energieffektivisering vil være veldig gunstig med tanke på arbeidsplasser. Mange av arbeidsplassene som kan skapes har vi allerede kompetanse til, og trenger ikke nye utdanningsprogram.
Om Norge skal fullelektrifiseres trengs mer strøm, og da må det også på plass tiltak for å spare på strøm, mener han, samt konkrete mål.
Mindre konflikt
Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener EU er mye flinkere enn oss til å rasjonalisere strømmen. De har hatt en energisparepolitikk i alle år, påpeker han.
– Når du kommer på besøk til EU-land så legger du merke til at de er flinke til å slå av lyset, ha smarte apparater og tenker på dette, sier han.
Energieffektivisering er den enkleste og billigste måten å redusere CO₂-utslipp på. I tillegg trenger naturen at vi bruker mindre strøm, mener Gulowsen.
– Vi kan ikke bare bygge oss ut av kraftsituasjonen, enten det er ny fornybar eller utvidelse av eksisterende kraftverk. Energifrigjøring er svaret. Det gir også mindre konflikt og masse jobbmuligheter og er bedre å bruke penger på enn å kaste pengene etter oljeindustrien, sier han.
– Markedet løser det
Både EL og IT og Nelfo har pekt på behovet for nasjonale mål. Regjeringen satt for noen år siden mål for at det skulle spares inn 10TWh med strøm i eksisterende bygg innen 2030.
Men lite har skjedd, og i mai i år kom beskjeden fra støtteordningen Enova om at de vil slutte å støte energieffektivisering av bygg. Markedet og andre virkemidler vil nå være i stand til å drive utviklingen videre uten støtte fra Enova, mener Enova.
«Det er et gjenstående potensial på 12,5 TWh som kan utløses ved å gjennomføre ulike energieffektiviseringstiltak, og mange av disse tiltak er lønnsomme,» har Enova meddelt.
Må bare gjøres
Ove Guttormsen i Nelfo mener energieffektivisering har blitt stemoderlig behandlet i Norge. Sammen med solceller og batterier vil det gi en fantastisk effekt, mener han.
Han poengterer at EU er nødt til å rasjonere på strømmen, mens Norge har vært bortskjemt med kraftoverskudd. Men vi må ta oss sammen og energi effektivisere det som energieffektiviseres kan, mener han.
– Energieffektivisering er så lett å gjøre at det er noe vi bare må gjøre. Det er jo også nødvendig å gjøre, sier han.
– Pinlig for regjeringen
Naturvernforbundet mener det må lages en handlingsplan for redusert energibruk i bygg med tilstrekkelige virkemidler for å nå målet regjeringen har satt.
Gulowsen er generelt ikke så positiv til LO og NHOs «superlobbydokument» om industri- og energipolitikken de ønsker seg fra myndighetene, men det som står om energieffektivisering liker han-
– Resten av dokumentet er «vi vil ha alt og mer alv alt for vi klarere ikke å sette grenser for oss selv og prioriterer å elektrifisere alle former for energikrevende industri», og det regnestykker går ikke opp. Men akkurat på energisparing så er det veldig bra, og pinlig for regjeringen at LO og NHO er så mye bedre på dette viktige området enn regjeringens egen energimelding, sier han.