JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT Forbundets landsmøte:

EL og IT-leder Jan Olav Andersen vil det skal bli lettere å ta i bruk boikott og tidsavgrenset sympatistreik

Det blir EL og ITs hovedsak i neste revisjon av hovedavtalen, varsler forbundslederen.
ÅPNINGSTALE: Jan Olav Andersen fra talerstolen.

ÅPNINGSTALE: Jan Olav Andersen fra talerstolen.

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia.no

Hovedavtalens regler om sympatistreik må endres, mener Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet. I sin åpningstale på EL og IT Forbundets femte ordinære landsmøte, argumenterte han med at det må bli lettere å ta i bruk boikott og avgrensa sympatistreik.

EL og IT har lang historie, men den nåværende organisasjonsformen feirer 20 år i år. Andersen ser tilbake til millenniumsskiftet og frem til nå:

– Mens våre første år var preget av kamp for å få opprettet overenskomster i våre bransjer, har de senere årene vært preget av at vi må kjempe for å opprette overenskomster i enkeltedrifter, sa han.

Vil ha NHO på laget

I inneværende fireårsperiode i EL og IT har det vært streik i Kaba (2016), Orona (2018) og Traftec i Rogaland (2018 og fortsatt pågående) for å få opprettet tariffavtaler.

– Vi må lære av erfaringene vi har gjort og drive frem en diskusjon om hvilke endringer som trengs for å styrke vår evne til å vinne frem med krav om overenskomst, sa Andersen, som skryter av medlemmene som er og har vært i streik i landsmøteperioden.

– Dagens regler om en ubetinget tilslutning til hovedkonflikten gjør sympatistreik til en lite tilgjengelig mulighet. Hvis NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene mener alvor med sin hyllest av det organiserte arbeidslivet, er de med på endring i hovedavtalen som gjør det lettere å ta i bruk boikott og tidsavgrenset sympatistreik, mener Andersen.

Han er klar for å gjøre dette til EL og ITs hovedsak i neste revisjon av hovedavtalen.

Les også: – Kampen for sjølbestemt abort er en historisk kvinnekamp

Pensjonsnotat

Andersen mener et annet forhold som har endret seg dramatisk de siste 20 år, er omfanget av arbeidsinnvandring og sosial dumping. Andersen ønsker en betydelig forenkling av vilkårene for å allmenngjøre en tariffavtale og få videreført en vedtatt allmenngjøring. Allmenngjøring betyr at deler av bransjetariffavtaler gjøres til standard for hele bransjen.

I tillegg ønsker Andersen et forbud mot bemanningsbyrå generelt eller i bestemte bransjer.

Pensjon er også et tema EL og IT brenner for.

– Vi må reise debatten om hvilke endringer som er nødvendige i folketrygden. Denne debatten må reises både innad i fagbevegelsen og i offentligheten. Målet må være å samle fagbevegelsen bak noen klokkeklare krav til endringer som rettes mot de politiske partiene før Stortingsvalget i 2021, sa Andersen, som trekker frem et notat forbundet har fått utarbeidet i denne anledning og legges frem på landsmøtet på lørdag.

Les også: Moxnes: – Bemanningsbransjen er som gift for den norske modellen

EL

Slagordet til forbundets landsmøte er «Fremtida bygges med EL og IT». Jan Olav Andersen mener Norge kan bli utslippsfritt. Norge bør ha som mål å bli fullelektrifisert innen 2050, ifølge Andersen.

– På alle områder der det i dag brukes fossil energi, må det utvikles teknologi for overgang til fornybar energi, mener han.

Andersen mener ikke det er noe motsetningsforhold mellom kraft til næringsvirksomheter i Norge og kraftutveksling med nabolandene. Men det er likevel fornuftig å avvente nye kabler til man har evaluert de kablene som nå er under bygging, legger han til.

Når det gjelder vindkraft tar han til orde for å likestille det med vannkraft – med tanke på skatt, eierskap og hjemfall – så snart det har blitt lønnsomt. Når det gjelder vannkraft mener han Norge må få på plass en strategi for å utvikle en leverandørindustri.

IT

Når det gjelder IT, tar Andersen til orde for flere studieplasser.

– IKT-næringen har en nøkkelrolle i et grønt skifte og det trengs en kraftig økning i utdanningskapasiteten i IKT-fag for at vi skal ha den nødvendige kompetansen, sa Andersen.

Han mener også det offentlige bør være mer aktiv pådriver.

– Det offentlige må i større grad bruke sin innkjøpsmakt til å legge til rette for nye arbeidsplasser og utvikling av IT-næringen i Norge, sa Andersen, som mener outsourcing av IT-tjenester bør erstattes av blant annet strategier for videreutdanning av egne ansatte.

– Arbeidstakere innen alle bransjer i det nye arbeidslivet trenger etter- og videreutdanning. Dette må møtes med politiske tiltak som omfatter økonomisk støtte, utvikling av kurs og utdanningsløp og sterkere rettigheter til utdanningspermisjon for arbeidstakere. Det er på tide at vi klarer å gi uttrykket «livslang læring» et konkret innhold! sa Andersen.

Følg direktesendingen fra EL og IT Forbundets landsmøte

Følg landsmøtet på Nettverks nettsider

FINNER PLASSENE: Folk har funnet plassene sine.

FINNER PLASSENE: Folk har funnet plassene sine.

Leif Martin Kirknes

SMALLTALK: Jan Olav Andersen i prat med Terje Olsson og Hans Christian Gabrielsen.

SMALLTALK: Jan Olav Andersen i prat med Terje Olsson og Hans Christian Gabrielsen.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse