JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-lederen til regjeringen: – Legg til rette for et hjemmemarked

Gjennom å bidra til at virksomheter får et hjemmemarked å vokse og utvikle seg på kan vi legge grunnlaget for nye eksportnæringer, mener Jan Olav Andersen.
GA INNSPILL: Jan Olav Andersen, EL og IT. (Arkivfoto)

GA INNSPILL: Jan Olav Andersen, EL og IT. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I går deltok EL og IT-leder Jan Olav Andersen i et innspillsmøte med statsminister Erna Solberg, næringsminister Iselin Nybø, samt olje- og energiminister Tina Bru, samt aktører fra olje-, industri-, energi- og kraftsektoren. Møtet er en del av en serie møter der regjeringen har invitert til i forbindelse med koronakrisen.

I møtet pekte Andersen blant annet på verdien av å bruke offentlige anbud til å skape et hjemmemarked og opprettholde norsk kompetanse.

– Gjennom å bidra til at virksomheter får et hjemmemarked å vokse på, å utvikle seg på, kan vi legge grunnlaget for nye eksportnæringer. Tenk på hvor mange havner i verden som etter hvert skal elektrifiseres, tenk på for et marked det er for dem som har kommet lengst i å utvikle den beste teknologien for slik elektrifisering og prøv å kom på en god grunn til at de ikke skal være norske, sa Andersen.

Han mener det samme kan sies om lade- og batteriteknologi, flytende vind, hydrogenutnyttelse og så videre.

– Legg til rette for et hjemmemarked som premierer teknologiutvikling og innovasjon, ikke bare lavest mulig pris. På den måten utvikler vi fremtidens eksportnæringer, spilte Andersen inn.

Lite norsk høyspentkompetanse

På noen områder er dette et allerede forsømt virkemiddel, påpekte han, og eksemplifiserte med Statnett som i mange år har investert rundt 10 milliarder årlig i det norske sentralnettet, og tilvarende investeringer gjøres i regionalnettet. Men det er så godt som kun utenlandske selskaper som utfører disse oppdragene.

– I løpet av disse årene har vi forsømt muligheten til å bygge opp nasjonal kompetanse på bygging av kraftlinjer på de høyeste spenningsnivåene. Ikke et vondt ord om disse utenlandske selskapene, men det er synd at slike store investeringer i en offentlig infrastruktur ikke bidrar til å utvikle kompetansearbeidsplasser nasjonalt, sa han.

Det samme gjelder IT-kontrakter for eksempel i helsevesenet, påpekte Andersen, der det ikke ser ut til å være en strategi at store offentlige kontrakter skal bidra til en nasjonal leverandørindustri.

(Fortsetter under bildet)

INNSPILLSMØTE: Regjeringspartiene vil ha innspill fra ulike bransjer rundt koronakrisen, via videokonferanse med blant annet Erna Solberg.

INNSPILLSMØTE: Regjeringspartiene vil ha innspill fra ulike bransjer rundt koronakrisen, via videokonferanse med blant annet Erna Solberg.

Arvid Samland/Statsministerens kontor

Bånn gass

Ellers mente Jan Olav Andersen at vi bør øke tempoet på elektrifiseringen av landet. Han vil ha et mål om fullelektrifisering innen 2040. En ambisiøs plan for etablering av nødvendig ladeinfrastruktur for kjøretøyer vil sette mange hender i arbeid raskt. Det samme vil en tilsvarende plan for elektrifisering av våre havner, mener Andersen.

– Alt som kan gå på strøm bør gå på strøm og all strøm bør være fornybar, sa han.

Andersen mener rammebetingelsene for å bygge ut fornybar kraft, inklusive offshore vind, fortsatt skånsom utbygging av vindkraft på land og oppgradering av vannkraft, må utbedres.

– Offshore flytende vind vil trenge støtteordninger i en del år, opprusting av vannkraftverkene der NVE har anslått behovet til 50 milliarder innen 2030, krever endringer i skatteregimet og utbygging av vind på land krever noen konsesjonsprosesser og skatteinsentiver som reduserer konfliktnivået, sa han.

Utbyggingen av kraft vil gi en stor konkurransefordel ved blant annet etablering av ny industri og utbygging av datasenter, mener Andersen. Det ligger også muligheter på forbrukssiden, med produksjon av ting som hydrogen og batterier, la han til.

– I Norge har vi en lang historie for raskt å etablere en verdensledende leverandørindustri når vi tar i bruk våre naturressurser. En tilsvarende strategi må legges til grunn for både en grønn omstilling og for offentlige innkjøp, sa Andersen.

Årskull i fare

Han advarte mot korona-situasjonen for enkelte lærlinger.

– Vi får bekymringsmeldinger om at mange lærlinger permitteres. Disse vil eventuelt få forlenget læretid, noe som i verste fall hindrer inntak av nye lærlinger, sier Andersen.

Å miste hele årskull med fagarbeidere vil være katastrofalt for næringslivet og må unngås, mener han.

– Sett inn tiltak som sikrer ordinære lærlingeinntak nå ved skoleslutt, slik at vi har den nødvendige kompetansen når hjulene skal i gang igjen, sa Andersen.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, var også blant møtedeltakerne. Han etterlyser en møteplass for samarbeid mellom myndighetene, arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden for å hjelpe norsk landindustri gjennom koronakrisen og ba regjeringen om målrettet samarbeid for å bevare arbeidsplasser i industrien.

Erna Solberg sa på pressekonferansen etter møtet at hun tror hovedfokuset fra deres side ikke er på kortsiktige endringer, men på langsiktige konsekvenser av usikkerheten vi nå har.

Les også: Industri Energi ber regjeringen om målrettet samarbeid for å bevare arbeidsplasser i industrien

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse