Esben Smistad fra Telenor og IKT Bransjens Fagforening, ledet redaksjonskomiteen under landstariffkonferansen. Forslaget til uttalelse ble enstemmig vedtatt.
Leif Martin Kirknes
EL og IT-tillitsvalgte i IKT/Spekter-bedriftene stemte også nei til å forhandle om reformert AFP
En kraftig lønnsøkning er viktigst for både medlemmer og tillitsvalgte i neste års hovedoppgjør. Og aller mest må de få som har minst fra før.
knut.viggen@lomedia.no
leif.kirknes@lomedia.no
– Jeg håper reformert AFP er lagt død, men helt overbevist er jeg ikke, sa Esben Smistad, leder av IKT Bransjens Fagforening, under debatten på første dag av landstariffkonferansen for IKT/Spekter, den andre av totalt tre landsomfattende tariff-konferanser i EL og IT Forbundet denne høsten.
Den kom to uker etter at både landsmøtet i Fellesforbundet og tillitsvalgte innen elektro i EL og IT hadde varslet at de framfor å forhandle om en ny AFP-ordning heller ville jobbe for å forbedre dagens ordning og tette hullene i denne ordningen.
Esben Smistad ledet også redaksjonskomiteens arbeid med en tariffpolitisk uttalelse, som rommer mange av utfordringene som medlemmene og de tillitsvalgte i disse virksomhetene møter og særlig har møtt siden sist (2021).
I likhet med elektrikerne vedtok også tillitsvalgte i IKT/Spekter at spørsmålet om reformert AFP ikke bringes inn i et samordnet oppgjør mellom LO og NHO. De vil heller jobbe for å forbedre dagens ordning og tette hullene i tråd med LO-kongressens vedtak.
Og i likhet med elektrikerne, ber også tillitsvalgte på disse tariffområdene om at de må bli unntatt fra et eventuelt streikeuttak i et samordnet oppgjør. Det ble gjort på tross av at leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, gikk opp på talerstolen og mente at det var et dårlig forslag.
Aktuelt: Geir Ove Kulseth tror reformert AFP allerede er dødt
Verst for de med minst fra før
Reallønnsvekst står øverst på lista for tillitsvalgte innen IKT/Spekter og det understøttes også av en undersøkelse sendt ut direkte til medlemmene tidligere i år forut for utsendelsen av debattheftet og diskusjoner i klubbene. 506 besvarelser kom inn og hele 60 prosent mente høye lønnstillegg var viktigst, ny AFP ble nevnt av 21 prosent.
Strømpriskrise, økte matpriser og en kraftig renteoppgang har gitt tre år med reallønnsnedgang og gjort at de økonomiske ulikhetene i Norge har økt de siste årene.
Det merkes særlig godt blant dem som har minst fra før. Og her finner vi også en del EL og IT-medlemmer i bransjer som IT, service og kundebehandling.
Landstariffkonferansen for IKT/Spekter er den klart mest mangfoldige av forbundets tre nasjonale tariffkonferanser i høst. I alt syv overenskomster og 30 av forbundets totalt 33 tariffavtaler sogner til dette området.
Det betyr også at kravene varierer fra virksomhet til virksomhet.
Årets konferanse var ikke noe unntak.
Aktuelt: Flere blir uføre hvis pensjonsalderen økes, advarer lege
Lavlønnstillegg for de faktisk lavtlønnede
En gjenganger på de siste årenes tariffkonferanser er kravet om at EL og IT og LO må jobbe fram en innretning på lavlønnstillegg som faktisk treffer de lavtlønnede og ikke slik det har vært til nå, basert på overenskomstens gjennomsnittslønn. I uttalelsen heter det at arbeidet med å komme nærmere målet om minstelønnssatser tilsvarende 90 prosent av industriarbeiderlønn i alle EL og IT Forbundets overenskomster må intensiveres.
Les: Dagens lavlønnsmodell svikter de lavtlønte, mener EL og IT Forbundet
Den tariffpolitiske uttalelsen, som til slutt ble enstemmig vedtatt, inneholder også en rekke særlige krav, som gjenspeiler noen av de spesielle utfordringene medlemmene i disse bransjene opplever. Uttalelsen er innom flere tema:
• En likere inntektsfordeling mellom kvinner og menn.
• Regler om bruk av kunstig intelligens må inn i tariffavtalene. Ansatte må gis mulighet til kompetanseheving og omskolering ved planer om automatisering, selvbetjening og bruk av kunstig intelligens.
• Ansatte må gis reell kompetanseheving, ikke bare korte kurs og sertifiseringer, og få muligheten til å vedlikeholde kompetansen.
• Ta vare på normalarbeidsdagen for å unngå at man ender opp påkoblet 24/7 slik at skillet mellom privatliv og jobb svekkes.
• Regler for utstyr på hjemmekontoret og at dette kommer inn i avtaleverket og problemstillinger knyttet til dette.
• Fortsatt kamp for et seriøst arbeidsliv.
• Verving.
• Psykisk helse på arbeidsplassen. Kartlegging av behov for kompetanse, forebyggende tiltak og tilbud.
• LO må vise vei til kortere arbeidstid, valgfri redusert arbeidstid med full lønnskompensasjon må kunne prøves ut i privat sektor.
Uttalelsen blir nå oversendt forbundsstyret, landsstyret og forhandlingsutvalgene.
Tariffkonferanser i EL og IT
• EL og IT Forbundet arrangerer tre landstariffkonferanser i høst i forkant av neste års hovedoppgjør og har gjort det siden forbundet ble stiftet for 25 år siden. Det sikrer en bred demokratisk medvirkning i tariffprosessen.
• Konferansene samler rundt 300 tillitsvalgte fra hele landet og det bidrar til en bred debatt rundt lønns- og tekstkrav forut for lønnsoppgjøret.
• Landstariffkonferansen for IKT/Spekter omfatter syv overenskomster og 30 tariffavtaler.
Tariffkonferanser i EL og IT
• EL og IT Forbundet arrangerer tre landstariffkonferanser i høst i forkant av neste års hovedoppgjør og har gjort det siden forbundet ble stiftet for 25 år siden. Det sikrer en bred demokratisk medvirkning i tariffprosessen.
• Konferansene samler rundt 300 tillitsvalgte fra hele landet og det bidrar til en bred debatt rundt lønns- og tekstkrav forut for lønnsoppgjøret.
• Landstariffkonferansen for IKT/Spekter omfatter syv overenskomster og 30 tariffavtaler.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge