Lønnsoppgjøret 2023
Dagens lavlønnsmodell svikter de lavtlønte, mener EL og IT Forbundet
LO har vedtatt å prioritere lavtlønte under årets lønnsoppgjør. Men LO har ikke funnet en lavlønnsmodell som treffer godt nok, mener EL og IT Forbundet.
Enkelte medlemmer har ned i 320.000 kroner i årslønn. Likevel får de ikke lavlønnstillegg. EL og IT Forbundet og Bjørn Fornes fremførte kritikken fra talerstolen under dagens representantskapsmøte i LO.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
– EL og IT Forbundet er for et lavlønnstillegg, men det må treffe de lavtlønte, sier Bjørn Fornes, som leder EL og IT Forbundets forhandlingsavdeling.
Han er helt enig i LOs krav om økt kjøpekraft i årets mellomoppgjør.
Det må til i en situasjon der vanlige folk opplever økte kostnader både til strøm, drivstoff og økte renter, alt mens lederlønningene øker og deler av næringslivet går veldig bra.
Like fornøyd er ikke Fornes med situasjonen for flere av de lavtlønte som går på LOs mange overenskomster.
Der har ikke LO funnet en lavlønnsmodell som treffer godt nok, mener han.
Tirsdag gikk han på talerstolen under LOs representantskap i Oslo og oppfordret LO-lederen til å kreve individuelle lavlønnstillegg i årets mellomoppgjør.
EL og IT Forbundet har mange lavtlønte medlemmer som ikke får lavlønnstillegg i dag, fordi de går på en overenskomst som har et høyere lønnsgjennomsnitt enn det som er grensa for å få tillegg, altså under 90 prosent av industriarbeiderlønn.
Er det for eksempel store grupper høytlønte på samme overenskomst, ja da slår ikke dette tillegget inn.
Dette gjelder blant annet medlemmer som går på IKT- overenskomsten, der enkelte medlemmer har ned i 320.000 kroner i årslønn.
Det var også på dagsorden under den forrige landstariffkonferansen for IKT og Spekter i 2021 og dukket også opp som et krav i fjor før hovedforhandlingene.
HVA BETYR ORDENE? Sjekk tariffleksikonet
LO la fram rapport i 2021
Det ble det ingen løsning på i fjor heller.
– Det er ingenting i den uttalelsen som er lagt fram i dag som peker på løsninger, sa Bjørn Fornes fra talerstolen.
– Vi svikter de lavtlønte med måten vi tilrettelegger lavlønnsmodellen på, påpekte han.
LO la tidlig i 2021 fram en rapport om lavtlønn som pekte på andre modeller for å løse denne utfordringen. Utvalget som laget rapporten ble ledet av dagens LO-leder, Peggy Hessen Følsvik, men da var hun 1. nestleder.
EL og IT Forbundet sto i mange år ganske alene i LO-familien om å kreve individuelle lavlønnstillegg, men rapporten aktualiserte problematikken for flere. Så hva har egentlig skjedd?
Vedtatt på LOs representantskap: Her er kravene fra LO for årets lønnsoppgjør
– Komplisert å få til
I sitt svar innrømte Peggy Hessen Følsvik at lavlønnstillegget ikke treffer alle like godt og at rapporten fra 2021 ga et godt bilde av hvor komplekst dette er i alle de 124 overenskomstene i LO det her er snakk om.
LO-utredningens hovedformål var å undersøke hvordan de forskjellige lavlønnsmodellene har fungert. Konklusjonen var at det ikke finnes ett enkelt svar.
– Og ja, vi har hatt en repetisjon av dette i inntektspolitisk utvalg. Men jeg har lyst til å minne dere om at «It takes two to tango». Vi må med andre ord ha med oss arbeidsgiverne på dette også. Og de kommer nesten hvert år med sine egne forslag. Det er komplisert, men vi tar det med oss inn i forhandlingene. Og til slutt, det som treffer aller best er jo uansett generelle tillegg, sa Peggy Hessen Følsvik.
EL og IT Forbundet som vanlig på første benk under et repskapsmøte i LO, fra venstre, Vidar Hennum, Bjørn Fornes, Monica Derbakk, Odd-Helge Reppe og Øivind Wallentinsen. Bjørnar Dahle var også blant de seks delegatene fra forbundet.
Knut Viggen